1

Temat: 1043nd uwalony

Witam. Własnie podjąłem się próby wgrywania oprogramowania no i uwaliłem sprzęt. Na  Barrier Breaker LuCI - 14.07 próbowałem sflashować plik openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin. W tej chwili na routerze świeci się lampka PWR, porty 1,2,3 i WAN. Lampka WAN lekko miga. Przez putty nie da się połączyć ani przez telnet i ssh, i pingowanie także nie działa. W sumie nie wiem czemu coś poszło nie tak, może dlatego, że użyłem factory, a nie sysupdate, ale wydawało mi się, że robiłem tak wcześniej i było dobrze. I teraz pytanie czy pozostaje mi tylko port szeregowy ?

2

Odp: 1043nd uwalony

Porty lan same z siebie raczej się nie świecą. Zrób reset przez 30s i zobacz czy otrzymasz adres od routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez MWTK 2015-04-12 16:55:39)

Reset czyli ten przycisk z tyłu ? W tej chwili router leży odłączony, pozwolę mu wystygnąć ponieważ kiedyś miałem taką dziwną sytuację, uwierzycie lub nie, ale kiedyś router mi kompletnie padł sam z siebie, nie dawał znaku życia, jedynie pokazywał prawidłowo lampki, wystarczyło go wyłączyć na parę godzin. W sumie cieszył bym się gdyby udało się go naprawić bez rs232, bo nie widzi mi się ponownie bawić się w lutowanie.

4

Ten z tyłu.

5 (edytowany przez MWTK 2015-04-12 21:02:21)

Próbowałem przyciskać ten przycisk przez 30s na włączonym jak i wyłączonym, nadal bez poprawy. W Failsafe także nie wchodzi.

6

Więc przez bootloader.

7 (edytowany przez MWTK 2015-04-12 21:08:49)

A powiedz mi, czy popełniłem błąd wgrywając factory zamiast sysupdate aktualizując w open wrt ? Czy teoretycznie nic nie powinno się stać.

I czy posiada ktoś ten specjalnie przygotowany firmware do odratowania ? Bo link w poradniku wygasł.

8

Nie, cały czas możesz factory wgrywać.

9

ten specjalnie przygotowany plik dla 1043nd V1  to: http://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr1043ndv1 … 40319).bin

Teoretycznie i praktycznie nic nie powinno się stać czy wybierzesz podczas aktualizacji factory czy sysupgrade. Napewno uszkodzisz jak zamkniesz przeglądarkę, rozłączysz kabel lan ewentualnie wifi, odłączysz zasilanie podczas aktualizacji.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

10 (edytowany przez MWTK 2015-04-12 21:50:55)

Dzięki, przeglądarkę zamknąłem pół godziny po rozpoczęciu flashowania, tak samo zasilanie. Tak w ogóle to chyba najpierw router pobiera firmware i dopiero potem rozpoczyna proces flashowania tak jakby wewnątrz siebie.

11

Mam tego pytanko, czy opłaca się wgrywać trunka ? Dużo błędów ma ? Na AA często wywala mi wifi.

12

BB wgraj.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

13

Trunk albo działa albo nie działa. Zależy jak masz szczęście i co własnie w nim grzebią.

14 (edytowany przez MWTK 2015-04-16 20:31:37)

Do BB własnie nie mam szczęścia, a jeszcze jak ustawiać tryb HT w routerze ?
40MHz drugi kanał powyżej czy 40MHz drugi kanał poniżej ?

W sumie mogę pobawić się w przekładanie firmware bo zrobiłem dziurkę w obudowie i wyprowadziłem kabel szeregowy na zewnątrz i mam dostęp do bootloadera w każdej chwili.

15

To od ustawionego kanału zależy.

16

Wie ktoś może dlaczego sumy kontrolne firmware się nie zgadzają ? http://screenshooter.net/102172728/cvydpjq
Załadowałem plik openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin .