1

Temat: Ustawienie stałego ip na kablówce

Prosiłbym o podpowiedź co i gdzie należy ustawić aby otrzymać stały adres IP. U usługodawcy co prawda istnieje możliwość zakupu stałego IP ale przy moich ustawieniach na Gargoyle miałem zawsze ten sam bez dodatkowych kosztów. Teraz po zmianie na inny firmware nie wiem gdzie należy to ustawić. Mam eksport danych z Gargoyla m.in. adres ip wan, maske podsieci, adres mac wan i adres bramy wan.

2 (edytowany przez build000 2015-04-16 13:29:25)

Odp: Ustawienie stałego ip na kablówce

To może precyzyjniej niech kolega napisze - od tego bym zaczął - z jakiego konkretnie fw na jaki (i czy nadal na bazie openwrt czy ofw ?) ?

3

gnoj napisał/a:

Prosiłbym o podpowiedź co i gdzie należy ustawić aby otrzymać stały adres IP. U usługodawcy co prawda istnieje możliwość zakupu stałego IP ale przy moich ustawieniach na Gargoyle miałem zawsze ten sam bez dodatkowych kosztów. Teraz po zmianie na inny firmware nie wiem gdzie należy to ustawić. Mam eksport danych z Gargoyla m.in. adres ip wan, maske podsieci, adres mac wan i adres bramy wan.

Jeżeli nie masz wykupionego stałego adresu IP u usługodawcy, to niby jak chcesz ustawić stały...?

4

Ustaw w sekcji wan clientid żeby wysyłał. Gargoyle to robi, openwrt domyślnie już nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez gnoj 2015-04-16 13:41:06)

Teraz mam ofw (Firmware Version: 3.13.15 Build 140319 Rel.41339n). Na ten moment mogę wrzucić Garogyle przywrócić ustawienia i będzie moje stare IP. Na Luci ani na Ofw nie wiem gdzie i co zmienić aby przywrócić moje IP.

W sekcji Network/WAN mam tylko do zmiany:
- WAN Connection Type: Dynamic IPStatic IPPPPoE/Russia PPPoEBigPond CableL2TP/Russia L2TPPPTP/Russia PPTP       
- MTU Size (in bytes):   (The default is 1500, do not change unless necessary.)
- DNS Servers
- Host Name
- Get IP with Unicast DHCP (It is usually not required.)

6 (edytowany przez build000 2015-04-16 13:48:03)

No więc jak masz obecnie ofw a chcesz z powrotem tego gargulca to najpierw sprawdź jaki jest obecny adres IP przez podłączenie kompa kablem LAN do modemu dostawcy (rozumiem, że modem ma wyjście RJ45) i poznasz ten nowy IP, który jak twierdzisz jest mimo wszystko ten sam niezmienny. Potem znając te IP (już po wgraniu gargulca) wystarczy je wpisać w gargulcu po wgraniu kopi ustawień i zmieniając tym samym stary wpisany IP w kopi ustawień na nowy obecny. Za pierwszym startem po wgraniu kopi ustawień nie będziesz miał internetu tylko dopiero jak zmienisz owo IP tam gdzie je ponoć wcześniej miałeś wpisane.

7

O oryginalnym sofcie nie ma co pisać - tam nie możesz zmienić nic poza tym co masz w gui.

W openwrt w luci - pewnie gdzieś to jest. Ręcznie zawsze możesz dodać, czytaj: http://wiki.openwrt.org/doc/uci/network#protocol_dhcp

8

build000 napisał/a:

No więc jak masz obecnie ofw a chcesz z powrotem tego gargulca to najpierw sprawdź jaki jest obecny adres IP przez podłączenie kompa kablem LAN do modemu dostawcy (rozumiem, że modem ma wyjście RJ45) i poznasz ten nowy IP, który jak twierdzisz jest mimo wszystko ten sam niezmienny. Potem znając te IP wystarczy je wpisać w gargulcu po wgraniu kopi ustawień i zmieniając tym samym stary wpisany IP w kopi ustawień na nowy obecny. Za pierwszym startem po wgraniu kopi ustawień nie będziesz miał internetu tylko dopiero jak zmienisz owo IP tam gdzie je ponoć wcześniej miałeś wpisane.

Na tą chwilę chciałbym wiedzieć gdzie i co wpisać w OFW aby mieć moje stare IP. Teraz bez problemu mogę wgrać Garogyle przywrócić ustawienia i IP powróci ale oczywiście po wgraniu Luci bądź OFW i ustawianiu wszystkiego od nowa IP już będzie inne.

9 (edytowany przez build000 2015-04-16 14:15:20)

Tak jak napisał Cezary - w OFW nic nie da rady ponad to co oferuje OFW - a tego co Ty chcesz nie oferuje OFW w gui i tym samym nic nie możesz zrobić.

10

Ok, rozumiem. Później postaram się wgrać znowu Luci i sprawdzę czy ustały moje wcześniejsze problemy z packet lossami.
Na tą chwilę analizuje backup ustawień Gargoyle i w pliku:

etc/config/dhcp napisał/a:

config dnsmasq
    option domainneeded '1'
    option boguspriv '1'
    option filterwin2k '0'
    option localise_queries '1'
    option rebind_protection '1'
    option rebind_localhost '1'
    option local '/lan/'
    option domain 'lan'
    option expandhosts '1'
    option nonegcache '0'
    option authoritative '1'
    option readethers '1'
    option leasefile '/tmp/dhcp.leases'
    option resolvfile '/tmp/resolv.conf.auto'
    list rebind_domain 'free.aero2.net.pl'

config dhcp 'lan'
    option interface 'lan'
    option start '100'
    option limit '150'
    option leasetime '12h'

config dhcp 'wan'
    option interface 'wan'
    option ignore '1'

etc/config/network napisał/a:

config interface 'loopback'
    option ifname 'lo'
    option proto 'static'
    option ipaddr '127.0.0.1'
    option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
    option ifname 'eth0.1'
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.1.1'
    option netmask '255.255.255.0'
    option dns '8.8.8.8 8.8.4.4'

config interface 'wan'
    option ifname 'eth0.2'
    option proto 'dhcp'
    option dns '8.8.8.8 8.8.4.4'
    option peerdns '0'

config switch
    option name 'rtl8366rb'
    option reset '1'
    option enable_vlan '1'

config switch_vlan
    option device 'rtl8366rb'
    option vlan '1'
    option ports '1 2 3 4 5t'

config switch_vlan
    option device 'rtl8366rb'
    option vlan '2'
    option ports '0 5t'

11

No nie ma, bo gargoyle to samo dodaje w skryptach.