1

Temat: OpenWrt i router UPC jako jedna sieć LAN

Próbowałem rozwiązać mój problem sam, ale niestety nie udało mi się. Dlatego chciałbym Was poprosić o pomoc.
Mam router z UPC (UPC UBEE EVW3226) do którego jest podłączony kablem wdr3600 (OpenWRT). Routery znajdują się w dwóch osobnych pokojach. Dodatkowe do OpenWRT jest podłączony również przez LAN DiskStation i tutaj zaczyna się problem. W pokoju gdzie jest router UPC jest telewizor który jest do niego podłączony po kablu.
Sedno sprawy polega na tym, że chciałbym aby wszystko było w jednej sieci tak aby DiskStation było widoczne na TV.
Na początku chciałem zrobić tak by router UPC ustawić jako Bridge, ale do niego musi być podłączony Xbox, ATV i TV. Później zacząłem kombinować z adresami IP ale coś namieszałem i cała sieć mi padła.

Możecie mi powiedzieć w jaki sposób najlepiej to rozwiązać ?

2 (edytowany przez build000 2015-04-12 14:23:25)

Odp: OpenWrt i router UPC jako jedna sieć LAN

Czyli musisz powrócić do sytuacji kiedy prawidłowo ustawiasz bridge na ube (a co za tym idzie również w routerze z openwrt przywrócenie prawidłowych ustawień) i głównym routerem w Twoim LAN staje się drugi router z openwrt (do niego musisz podłączyć wszelkie wymienione przez Ciebie urządzenia - ube ma być tylko przezroczystym przekaźnikiem internetu). Jako że nie uda Ci się uzyskać wszelkich funkcjonalności z prostego powodu, że tryb bridge w modemo-routerze UPC nie działa jak należy/jest zawodny/sam zanika/i.t.d. pod kątem Twoich planów dotyczących Twojego LAN - pozostaje tyko siłowa/podstępna/negocjonowana wymiana ube u operatora na zwykły modem kablowy (obecnie z tych dostępnych jest chyba tylko EPC3212 i EPC3208 - to na który się zdecydować zależy od szybkości internetu w Twoim abonamencie UPC) i ustawienie wszelkich funkcjonalności na Twoim routerze z openwrt - możesz tu zapewne usłyszeć różne zdania na ten temat, ale jako użytkownik również UPC, uważam że jest to docelowo jedyne, słuszne rozwiązanie tych/tego typu problemów na chwilę obecną...

3

No właśnie problem polega na tym, że niektóre urządzenia muszą być podłączone do UBE a niektóre do OpenWRT. Co do zmiany routera to UPC twierdzi, że to jest jedyny jaki mogę mieć ze względy na wykupione łącze 250MB które oczywiście jest czystą abstrakcją.

Czyli wychodzi na to, że raczej nic z tym nie zrobię :/

4 (edytowany przez build000 2015-04-12 15:16:49)

Mam też 250 Mb/s i mimo wszystko korzystam z EPC3212 - także to tylko kwestia Twojej determinacji. Każdemu tak mówią jak Tobie, co jest oczywiście oczywistym kłamstwem...
Zrobisz jak uda Ci się wszystko prawidłowo ustawić pod bridge na ubee - było już o tym w kilku postach/tematach na tym forum. Lub poczekaj aż wypowiedzą się bardziej ogarnięci... wink

5

Podłącz wdr do lanu, będziesz miał wszystko w jednej sieci i głupiego ap z tp-linka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

WDR jest podłączony do LAN

7

To problem właściwie masz z czym?

8

To problem właściwie masz z czym?

9

No w tymm, że na TV nie ma DLNA z DiskStation który jest podłączony do TP-Linka.

10

Do ubee masz dołączony TV po kabel. Po tym kablu masz ten do lanu podłączony tp-link, do lanu tp-linka masz DiskStation. Jak odłączysz kabel od tp-linka i podłączysz go do DiskStation to TV go widzi?

11

Dokładnie jest tak jak mówisz, jak sprawdzam urządzenia które wykrywa TV to na liście nie ma DiskStation. Zastanawia mnie tylko jeśli Ubee przydziela adresy z 0.1 a TP-link 1.1 to czy aby na pewno będą się one widziały ?
Jak podłączam bezpośrednio kablem z tp-link to również nie działa.

12 (edytowany przez build000 2015-04-13 20:53:47)

A w ogóle w jakiejkolwiek konfiguracji ten DS jest widziany w TV ? Może to nie kwestia budowy sieci a po prostu nie rozpoznawania w TV serwera mediów/samby/czy jak to tam masz zrobione (czyli tak w jaki sposób widzi owe urządzenia w danej sieci Twój TV - po plikach, po plikach multimedialnych, i.t.d.) w owym DS ?
W podstawowej konfiguracji wiadomo - wszystkie urządzenia muszą być w tej samej sieci (tej samej adresacji, np. *0.1) by się widziały, chyba że ustawisz to inaczej (i to raczej w ubee, nie w tp-linku).

13

Jeżeli to jest podłączone pod jeden switch to nawet adresacja tplinka nie ma znaczenia - on nie berze udziału w transmisji.

14 (edytowany przez build000 2015-04-13 20:56:07)

Więc jak dobrze rozumiem w tp-linku musi kolega wyłączyć dhcp i na sztywno wbić adres jaki przydziela ubee jako WAN dla tp-linka.

15

a jeśli ustawię ubee jako bridge i podłaczone do niego tv i xboxa i tplink to w taki sposób będzie działać czy nie ?