Odp: Jak zacząć z OpenWrt, żeby było OK
Tak, możesz różne kombinacje ustawić. http://wiki.openwrt.org/doc/uci/wireless#wpa.modes
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jak zacząć z OpenWrt, żeby było OK
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak, możesz różne kombinacje ustawić. http://wiki.openwrt.org/doc/uci/wireless#wpa.modes
A widzisz. Dzięki, zaraz sprawdzę.
Tymczasem wgrałem extroota i zrozumiałem na czym to polega. Właśnie w tym celu napisałem ten wątek. Czyli teoretycznie scenariusz powinien być taki:
1. wgrywam OpenWRT
2. ustawiam minimalną konfigurację (wifi, hasło, itp)
3. przestawiam root na inny dysk
4. to samo co w kroku 2 (albo jakoś to skopiować?)
5. inne pakiety
W ten sposób mam to co mi potrzeba, ale w wypadku awarii dysku USB nadal mi działa sam bazowy router tak? Można jakoś edytować ustawienia zapisane 'bez' extroota, ale z systemu zabootowanego z extroota? W sensie, że postanawiam np. zmienić SSID sieci. Chcę zmienić od razu tu i tu, ale bez fizycznego ruszania routera...
Druga sprawa. Mam podłączony pendrive USB (sda, sdb) i dysk zewnętrzny USB (sdc). Całe sda to partycja sda1, która jest swapem. Całe sdb to sdb1, nowy root. I to mi chyba działa:
root@OpenWrt:~# free
total used free shared buffers
Mem: 29508 25740 3768 0 2504
Swap: 546440 0 546440
Total: 575948 25740 550208
# fragment z mount:
/dev/sdb1 on /overlay type ext3 (rw,noatime,errors=continue,data=writeback)Wynik polecenia free jest w KB? Bo nie napisali nic... BTW: Da radę dograć jakoś manuale?
Trzecia sprawa. Mam też dysk 0.5TB (sdc), który ma jedną partycję sdc1 (NTFS). Jak dopisać to do fstaba, żeby się samo montowało? Teraz mam tak:
config mount
option target /mnt/hdd1
option uuid A8A82C67A82C35EA
option fstype ntfs
option options rw,sync
option enabled 1
option enabled_fsck 0Ale to nie działa. Owszem, pojawia się /mnt/hdd1, ale w środku pusto.
I pytanie dodatkowe: to może być NTFS? Ten dysk ma być takim jakby NASem (stąd DLNA będzie strumieniować, tutaj transmission ma zapisywać, itp). Wolałbym mieć NTFS, żeby czasem móc ten dysk odpiąć i podłączyć do kompurera (windows). Są jakieś przeciwwskazania? (kompatybilność, prędkość)
Tak, możesz sobie jffs podmontować i normalnie korzystać z tego obszary. W dokumencie o failsafe masz to opisane.
Nie chcesz manuli bo to strata miejsca. Po masz google żeby online korzystać. Uzywasz systemu plików ntfs-3g, opisane jest to w dokumencie o montowaniu dysków. NTFS może być, ale jest to bardzo wolne (router aż tylko mocy obliczeniowej to nie ma). I pamiętaj że NIE WOLNO odpinać dysku jak jest zamontowany, powinno się go najpiierw odmontować. Inaczej możesz uszkodzić system plików lub zgubić dane.
Powiem tak: podmieniłem w moim fstab 'ntfs' na 'ntfs-3g' i dysk się poprawnie montuje. Wgrałem na szybko, zgodnie z opisem, minidlna i o dziwo działa... Powiem więcej, puściłem film 720p z tego dysku na TV i nie widziałem żadnych problemów. Ale oglądałem tylko ze 20 minut, może potem się psuje...
Czemu używając ntfs-3g ma być gorzej/wolniej/bardziej obciążać router?
Druga sprawa: problem, który opisywałem z jednym z laptopów nadal występuje. Powiem więcej, zrobiło się gorzej
To nie jest tylko wina tego laptopa (czytaj kombinacji Win7+sterownik). Zmiana routera spowodowała powstanie problemów, a teraz zmiana firmware pogorszyła sprawę...
Po stronie Win7 karta jest ustawiona na stałe na 100% mocy, system nie może zarządzać jej energią. Próbowałem tryby G+N i tylko G - to samo. Objawy są takie, że po restarcie sieć działa OK. Jak uśpię komputer, a potem go obudzę to już nie może się połączyć z siecią. Widzi tę i inne sieci, ale nie połączy się. Trzeba wyłączyć i włączyć kartę.
Również po dłuższej chwili nie używania sieci bezprzewodowej tak się działo (np. oglądanie filmu). Nie wiem czy jest tak nadal, bo ten laptop ma na stałe odpalony ping routera - żeby cały czas był ruch. Do tej pory to wystarczało. Jeśli trzeba to sprawdzę i to.
Strona Win7 jest dla mnie w miarę jasna, jest zestaw opcji/ustawień, który zawsze sprawdzam. Stąd pytam o stronę routera. Jest jakieś takie coś w karcie wifi routera w trybie AP, które 'usypia' podłączonych do siebie klientów? Np. żeby potem się szybciej połączyli? Albo coś podobnego, co w jakiś sposób nakazuje coś klientowi? Bo to ewidentnie problem po stronie laptopa, ale problem "aktywuje" router. Pewnie sterownik wifi jest źle napisany, ale innego wyjścia nie widzę, jak wyłączyć/przestawić coś na routerze, żeby tak się nie robiło.
Na OpenWRT jest źle, na oryginalnym było źle, ale lepiej, a na Linksysie jakimś starym z Tomato (WRT54G chyba - tylko 802.11g) w ogóle nie było problemów.
Cezary: Może jest jakieś ustawienie w tym rejonie, które kojarzysz?
Nie ma nic kompletnie takiego. Możesz zobaczyć w logread czy nie następuje rozłączenie klienta podczas oglądania filmu. Podczas usypiania już na pewno się rozłącza; po powrocie karta powinna sama się ponownie połączyć. Sprawdź jeszcze jak ten laptop będzie się zachowywał jak uruchomisz jakieś ubuntu live.
No to i ja się podepnę pod temat. TL-WR1043ND, TV (Panasonic) z DLNA i w planach dysk USB na razie dla testów podpiąłbym pendrive. Jak to wszystko spiąć razem żeby sprawnie działało?
Czy wogóle to możliwe żeby TL-WR1043ND, jako baza plus dodatki był moim centrum multimedialnym (czyli dysk sieciowy na dane + serwer multimedialny dla TV)?
W którym kierunku iść, MiniDLNA, jak to naprawdę działa? Korzystacie z tego? Np. filmy w formacie DivX?
Ewentualnie jak powinienem się przygotować do tego żeby sprawnie to wszystko uruchomić. Albo inaczej kupić odtwarzacz HDD (np. ASUS O!Play) i na TL-WR1043ND mieć tylko dysk sieciowy z którego będzie korzystać po sieci? Czy ogóle to możliwe.
O ile czytałeś na głównej o minidlna to tak naprawdę zalezy to od telewizora. Jeżeli jest w stanie odtworzyć devx i obsługuje napisy w jakimś formacie (srt) to tak, takie coś starczy. Ale jak nie to zostaje kupno czegoś dedykowanego lub zrobienie centrum multimedialnego np. na płytce z atomem.
No nic póki, co wypróbuje z TL-WR1043ND, DivX mój TV obsługuje a jeśli chodzi o napisy to musze doczytać, ponoć obsługuje (srt) ale też jest na to wyjcie dużo filmów już można znaleźć z lektorem. Próbowałem MiniDLNA uruchomić na stacjonarnym Ubuntu, szybko się poddałem i poszłem spać, ale będę próbować dalej.
Jeszcze jedno czy jest to technicznie możliwe: TL-WR1043ND z dyskiem sieciowym i odtwarzacz HDD (mógłby być na Atomie) bez dysku korzystający z dysku (NFS) Tp-linka?
Tak jest to możliwe. Chociaż całkowita porażka, bo taka maszynka na atomie jest bardziej wydajna i wsadził bym dysk właśnie do niej. Chyba nie chcesz cały czas trzymać jej włączonej.
Chociaż całkowita porażka, bo taka maszynka na atomie jest bardziej wydajna i wsadził bym dysk właśnie do niej. Chyba nie chcesz cały czas trzymać jej włączonej.
No własnie Atom (wtedy na nim mógłbym zainstalować np XMBC) byłby włączony tylko podczas oglądania TV a TL-WR1043ND z dyskiem i miałbym włączony cały czas, no bo i tak rozdziela mi łącze to chodzi 24H. Tylko skoro jest wydajniejszy? To może warto w niej byłoby mieć w niej dysk sieciowa jednak znowu zużycie prądu przy całodobowym działaniu dużo większe. Temat do przemyślenia.
Możesz go zdalnie włączyć WOL'em jak potrzebujesz ściągnąć torrenta czy coś takiego.
Możesz go zdalnie włączyć WOL'em jak potrzebujesz ściągnąć torrenta czy coś takiego.
Czyli przy tym układzie na TL-WR1043ND miałbym klienta torrent i dysk podłączony przez NFS z Atoma, w momencie aktywności sam się wzbudzi. Tylko teraz tak na pewno Atom będzie miał większe zapotrzebowanie na prąd, no i Atoma muszę dać przy TV (kabel HDMI?). Ale czy w ogóle jest sens tak kombinować?
Wiesz, to zależy jak sobie sieć zaplanujesz. I nie koniecznie musi to router ściągać, może np. to atom robić.
Wiesz, to zależy jak sobie sieć zaplanujesz. I nie koniecznie musi to router ściągać, może np. to atom robić.
No właśnie sama topologia sieci w moim mieszkaniu sprawia mi ten kłopot... Co innego gdyby wszystko było na jednym stoliku a tak mam po pokojach porozrzucane a WAN odbieram z komina na dodatek. ![]()
Hmm, mój TV z USB odtwarza różne filmy, wszystkie z napisami (SRT/TXT). Ten sam podłączony via minidlna dysk do routera jest. I teraz TV odtwarza większość tych filmów OK, ale bez napisów... Coś muszę jeszcze przestawić?
Z innej beczki:
Co będzie jak zamiast minidlna wgram ReadyNAS? TV też to chwyci?
A to nie jest to samo?
Z USB może i odtwarza, pytanie czy przez dlna też sobie pobiera...
Ja bym powiedział, że NAS to ogólnie 'dysk w sieci'. A DLNA to jedynie możliwość odtwarzania multimediów z tego dysku bezpośrednio do kompatybilnych urządzeń.
No właśnie nie wiem jak to działa dokładnie i czy TV "widzi" tylko wideo czy też minidlna udostępnia tylko wideo...
Z innej beczki: co ile minidlna w OpenWRT "odświeża" listę filmów? To się robi samo czy też trzeba coś wymusić? Może do jakiegoś crona to dorzucić?
Co do napisów - potestuję i dam znać jak to jest u mnie.
minidlna robi to przy starcie lub, jeżeli zmienisz w konfigu inotify na yes powinno samodzielnie wykrywać dodanie plików.
Mhm, no ta opcja tak mi coś "pachniała". Czemu nie jest domyślnie na 'yes'? Mam nadzieję, że to nie obciąża jakoś routera bardzo - rozumiem, że jak coś dorzucę to on po jakimś czasie tę jedną rzecz doindeksuje i tyle..?
Bo... openwrt nie ma tego (inotify) domyślnie wkompilowanego. W moich obrazach jest, ale to w moich, w innych niekoniecznie, wiec jest na no domyślnie.
Rozumiem, włączyłem, działa.
Pojawiła się jednak ważniejsza kwestia. Powiązana z wątkiem o mocy wifi [http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1099].
Chciałbym zrobić (móc zrobić) dwie rzeczy:
1. Ustawić TX POWER na więcej (jest 17dBm, nie wiem ile jest i jak sprawdzić max. 27dBm?)
2. Wyłączyć power management interfejsu sieciowego
Próbowałem iw..., ale przestawienie mocy kończy się tym co opisane w tamtym wątku (iwconfig mówi, że 0dBm, dmesg szaleje, sieć działa - czy mocniej nie wiem...).
Natomiast przestawienie power management (tym samym poleceniem) zwraca mi, że nie potrafi czy tam nie zaimplementowane. Da radę coś z tym zrobić?
Chodzi o ten opisywany przeze mnie wcześniej laptop. Po wgraniu OpenWRT wgrałem tam nowe sterowniki (akurat się pojawiły kilka dni temu). I teraz jest jeszcze śmieszniej, bo czasem traci zasięg. Z tego co się dowiedziałem router może kolejkować pakiety dla klientów wifi, żeby nie musieli być cały czas podłączeni. Najwyraźniej to jest źle obsłużone przez laptopa, więc chciałem na próbę wyłączyć cały power management, bo nie wiem wiem jak wyłączyć samą tę funkcję (o ile się da).
Router raczej nie robi nic takiego. A juz na pewno nie ma zarządzania mocą i usypaniem radia...
Święta, święta i po świętach ![]()
Router potrafi kolejkować pakiety dla danego urządzenia jeśli ono o to poprosi. W tym czasie może się ono rozłączyć w celu oszczędzania energii. Oczywiście mówimy o czasach typowo komputerowych tzn. strzelam że jedna sekunda to już długa 'przerwa'. Tak twierdzi Internet, aczkolwiek wiadomo nie jest on nieomylny. Ale to nie ma żadnego znaczenia!
Oto co mi pokazuje iwconfig:
wlan0 IEEE 802.11bgn Mode:Master Frequency:2.462 GHz Tx-Power=0 dBm
RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:onA potem iw:
root@OpenWrt:~# iw wlan0 get power_save
Power save: on
root@OpenWrt:~# iw wlan0 set power_save off
command failed: Operation not supported (-122)No i tak:
1. Jak sprawdzić jakie są poprawne wartości TX Power dla mojego routera? Pamiętam, że kiedyś miałem Archa na laptopie i to się robiło którymś z poleceń (iwpriv, iwconfig,...). Jak jest tu?
2. Czemu nie mogę wyłączyć tego power_save? Nie wiem czy to mi coś da, ale muszę spróbować, bo taki laptop co się non-stop rozłącza, a potem nie umie podłączyć ostro wkurwia [za przeproszeniem].
3. To że tam jest 0dBm to się zrobiło po zabawie z TX Power, ale wifi działa
Wszelkie inne pomysły mile widziane. Sieć wifi może być nieustannie obciążona, byle tylko przestał się odłączać. Oczywiście wolałbym załatwić to "ładnie", ale jak nie da rady to cokolwiek będzie OK...
Część opcji może nie byc wspierana przez driver.
Mhm. No dobrze. A co z tym TX Power? Jak wylistować i jak ustawić, żeby nie było 0dBm i tego śmiecia w dmesgu?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jak zacząć z OpenWrt, żeby było OK
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc