1 (edytowany przez Colza 2015-04-08 17:01:20)

Temat: Aktualizacja starej wersji

Prawie dwa lata temu zainstalowałem Attitude Adjustment - 12.09 dokładnie wersję r36535 z 2013-05-05. Z tego co widzę mimo nie wspierania już tego projektu jego najbardziej aktualna wersja to r42647 z 2014-10-25.
Mam skonfigurowane LUCI, exroota i kilka potrzebnych pakietów. Najnowszą wersję AA sysupgade dla swojego routera ściągnąłem stąd: http://dl.eko.one.pl/luci/attitude_adjustment/ar71xx/
I teraz moje pytanie czy możliwa jest taka aktualizacja z zachowaniem konfiguracji i pakietów?

2 (edytowany przez build000 2015-04-08 17:14:38)

Odp: Aktualizacja starej wersji

Szczegółów Ci nie podam ale więcej niż pewne, że jednak... zrób backup, doczytaj o zmianach i spróbuj zaadoptować z zachowanego backupu ustawienia do obrazu zainstalowanego na czysto - zbyt duża różnica/odstęp czasu w rewizjach.
Mogą też przestać działać niektóre programy zainstalowane dodatkowo z repo (mogły też zniknąć w tzw. między czasie z owych/owego repo) lub zmienić swoją funkcjonalność, co wiąże się w przypadku tych programów dodatkowych z ich konfiguracją od nowa (i koniecznością instalacji od nowa - nie zawsze zadziała łatwo czyste upgrade; nierozwiązywalne zależności) - co do podstawki też zapewne są zmiany, np. działanie firewalla, nie wspominając już nawet o samym kernelu i jego modułach.

3

Konfigi zostały takie same, programy zostały zaktualizowane. Ale... jak ci działa to nie ruszaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Nie wspominając o dodatkowej komplikacji z samym extroot...

5

Cezary napisał/a:

Konfigi zostały takie same, programy zostały zaktualizowane. Ale... jak ci działa to nie ruszaj.

Wszystko chodzi ale wifi czasami urwie szczegolnie na tabletach. W kolejnych wersjach bylo sporo aktualizacji sterownika od radia, pomijając poprawki związane z bezpieczeństwem, to właśnie na poprawie wifi zależałoby mi najbardziej. A może jest możliwośc aktualizacji samego sterownika od wifi jeśli tak to jak to zrobić? (jezeli pytanie jest laickie to musicie mi wybaczyć smile )

6

Po prostu zainstaluj nowe pakiety ze sterownikami.

7

Moja wersja ma nie działające już repozytoria. Nie do końca wiem jak zmienić plik opkg.conf żeby czegoś nie popsuć.
Mój obecny plik wygląda tak:

src/gz attitude_adjustment http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.0
dest root /
dest ram /tmp
lists_dir ext /var/opkg-lists
option overlay_root /overlay
src/gz eko1 http://ecco.selfip.net/attitude_adjustm … x/packages

8

dl.eko.one.pl zamiast ecco.selfip.net

9

No i zachciało mi update'ów sad

Po zmianie adresu repozytorium i restarcie system nie wstał do końca. Nie można się połączyć ani przez kabel ani przez Wifi. Odłączyłem huba z pendrivem (exroot) i dyskiem (dane) i uruchomił się normalnie. Teraz podłączenie czegokolwiek przez USB tj dysku lub pendriva czy to bezpośrednio czy przez huba powoduje, że coś jest nie tak.

10

Podłącz pendrive później to popraw to co zepsułeś.

11

Tylko, że jak podłączone jest cokolwiek do USB, to nie mogę dostać się na router. Niby startruje diody od lan'u i wifi się palą ale nie przydziela adresów po kablu a z wifi nie mogę się połączyć "problem z uwierzytelnieniem" czy jakoś tak.

12

Ale podłącz po uruchomieniu routera.

13 (edytowany przez build000 2015-04-10 20:38:17)

Colza napisał/a:

Tylko, że jak podłączone jest cokolwiek do USB, to nie mogę dostać się na router. Niby startruje diody od lan'u i wifi się palą ale nie przydziela adresów po kablu a z wifi nie mogę się połączyć "problem z uwierzytelnieniem" czy jakoś tak.

Sam widzisz - od razu się domyśliłem, że nie bardzo ogarniasz i pomieszasz/popsujesz - trzeba było zrobić jak pisałem - wgrać na czysto i z zachowanego backupu ustawień przenieść powtarzalne wprost wpisy w stosowne miejsca i jedynie pokombinować z tymi ewentualnie nie pasującymi wprost (chociaż z tego co pisał wstępnie Cezary to być może nawet takich by nie było lub jakieś jedynie niuanse) - oczywiście te wklepywanie ustawień na podstawie backupu dopiero po aktywowaniu extroot na nowo, na nowym, czystym obrazie - już dawno byłoby po ptokach... wink
A teraz domyślając się dalszej "kwadratury koła" z pewnością dalej pomieszasz...więc i tak tego nie unikniesz (o ile zapobiegawczo zrobiłeś przed wszystkim wspomniany backup ustawień).

14

Nadal nie działa.
Po uruchomieniu samego rutera podłączyłem pendrive. Podmontowałem go i zmieniłem adresy repozytoriów na poprzednie. To niestety nic nie zmieniło.

Tak wyglądają logi po podłączeniu kolejno huba usb, a potem wpięciu do niego pendriva na którym mam (miałem ?) exroota:

Apr 12 22:17:48 OpenWrt kern.info kernel: [253583.740000] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-platform
Apr 12 22:17:48 OpenWrt kern.info kernel: [253583.890000] hub 1-1:1.0: USB hub found
Apr 12 22:17:48 OpenWrt kern.info kernel: [253583.890000] hub 1-1:1.0: 4 ports detected
Apr 12 22:20:34 OpenWrt kern.info kernel: [253749.910000] usb 1-1.2: new high-speed USB device number 3 using ehci-platform
Apr 12 22:20:35 OpenWrt kern.info kernel: [253750.290000] scsi0 : usb-storage 1-1.2:1.0
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.notice kernel: [253751.300000] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     Kingston DT Mini Lite     1.00 PQ: 0 ANSI: 2
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.notice kernel: [253751.310000] sd 0:0:0:0: [sda] 7557704 512-byte logical blocks: (3.86 GB/3.60 GiB)
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.notice kernel: [253751.320000] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.debug kernel: [253751.330000] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 03 00 00 00
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.err kernel: [253751.330000] sd 0:0:0:0: [sda] No Caching mode page present
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.err kernel: [253751.330000] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.err kernel: [253751.340000] sd 0:0:0:0: [sda] No Caching mode page present
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.err kernel: [253751.350000] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.info kernel: [253751.360000]  sda: sda1 sda2
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.err kernel: [253751.380000] sd 0:0:0:0: [sda] No Caching mode page present
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.err kernel: [253751.380000] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
Apr 12 22:20:36 OpenWrt kern.notice kernel: [253751.390000] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk
Apr 12 22:20:37 OpenWrt user.notice fstab: mount: mounting /dev/sda1 on /mnt/sda1 failed: Invalid argument
Apr 12 22:20:39 OpenWrt kern.info kernel: [253754.680000] EXT4-fs (sda2): recovery complete
Apr 12 22:20:39 OpenWrt kern.info kernel: [253754.680000] EXT4-fs (sda2): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null) 

Backup starej działającej wersji mam zrobiony jakby co.

15 (edytowany przez build000 2015-04-12 22:22:08)

Adres repozytorium musi być ten co jest obecnie - starego już nie ma (to jeżeli chodzi o programy Cezarego). Extroot musisz zrobić od nowa - zachowaj sobie z niego (ze starego extroot - w sumie tylko informację o tym - aktualizacja nie zawsze musi się udać, szczególnie jak instalowałeś coś samemu i sporo zmieniałeś w konfiguracji chcąc osiągnąć jakąś funkcjonalność) co masz doinstalowane ponad firmware i stosowne konfigi - tak jest lepiej i pewniej - generalnie wszystko musisz zrobić na nowo/od początku a jedynie wykorzystać ważne konfiguracje (jak się da to wprost - jak nie to wklepać ręcznie co ważne i tam gdzie to ważne).

16

Tylko ja nie robiłem żadnej aktualizacji. Zmieniłem tylko adresy repozytorium w pliku opkg.conf, żeby móc zaktualizować pakiet od WIFI (mac80211), ale router już nie wstał z podłączonym pendrivem. Wstaje tylko bez pendriva w usb. Następnie zmieniłem adres repozytorium w plik opkg.conf (tym na pendrive) na taki jaki był przed zmianą, ale to nic nie dało tzn.: nadal nie startuje z podłączonym pendrivem.

17 (edytowany przez build000 2015-04-12 23:48:31)

Po prostu po wgraniu nowego firmware musisz na nowo zrobić extroot od początku - czyli sformatować partycję z tym co teraz robi w extroocie za partycje "/" na pendrive - cała procedura od początku. Potem na nowo zainstalować potrzebne Ci dodatki poza firmware na owym extroot, i.t.d. i aby przywrócić pożądaną funkcjonalność całości wykorzystać istniejący backup ustawień by odtworzyć całe środowisko - nie będzie tym co było wcześniej - nowy kernel, nowe wersje programów, i.t.d. - nie koniecznie wszystko musi działać identycznie tak samo jak przed aktualizacją firmware - po to ten backup by wykorzystać co się da wprost lub zmodyfikować to co potrzebne.
Może i można wykorzystać to co jest z naprawą tego co ważne jednakże szybciej i pewniej jest zrobienie wszystkiego od nowa. Poza tym po naprawach i aktualizacjach jak wspomniałem - może być więcej niespodzianek, które dopiero wyjdą z czasem - także najrozsądniej zrobić wszystko na nowo.

18

My się chyba nie rozumiemy. Jeszcze raz powtarzam, nie aktualizowałem systemu. Zmieniłem tylko adres repozytorium, po restarcie router nie wstał, potem zmieniłem tak jak było na początku ale też zachowuje się tak samo czyli nie wstaje. Chce wrócić do tego co miałem czyli żeby działał exroot.
Zdaję sobie sprawę, że może coś się zaktualizowało automatycznie po zmianie adresu repozytorium i będę musiał postawić od nowa ale chcę się upewnić czy nie ma możliwości (w miarę łatwo) powrócić do tego co miałem.

19

Adres repo nie ma nic do uruchamiania routera. Nie wstał z innego powodu. Wgraj najnowszy soft od nowa, zrób extroot'a i skonfiguruj wszystko od początku.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

20 (edytowany przez build000 2015-04-13 13:06:45)

Colza napisał/a:

My się chyba nie rozumiemy. Jeszcze raz powtarzam, nie aktualizowałem systemu. Zmieniłem tylko adres repozytorium, po restarcie router nie wstał, potem zmieniłem tak jak było na początku ale też zachowuje się tak samo czyli nie wstaje. Chce wrócić do tego co miałem czyli żeby działał exroot.
Zdaję sobie sprawę, że może coś się zaktualizowało automatycznie po zmianie adresu repozytorium i będę musiał postawić od nowa ale chcę się upewnić czy nie ma możliwości (w miarę łatwo) powrócić do tego co miałem.

Jak napisałem w poście #13 - teraz już tego nie unikniesz - popsułeś coś w tzw. między czasie i nie warto tracić czasu oraz brnąć teraz w naprawy, które i tak mogą okazać się niewystarczające docelowo - po prostu zrób jak napisał również przedmówca - jak dla mnie sprawa dosyć oczywista - trzeba to zrobić od nowa z czystego obrazu wgranego na nowo (czyli tego najnowszego).