Temat: Modem ADSL RJ45 i połączenie PPPoA

Witam,

Krótki wstęp – do tej pory do połączenia się z Internetem używałem modemu ADSL (SpeedStream 4100), który działał w trybie half-bridge (zwanym też DHCP Spoofing – modem sam nawiązuje połączenie PPPoA, a następnie przekazuje routerowi publiczny adres IP, dzięki czemu nie mam problemów z podwójnym NAT'em, etc.), ale z pewnych powodów muszę teraz wykorzystać moje stare combo modem+router D-link DSL-2640B, który niestety może działać tylko jako pełny router (czego nie chcę, bo od tego mam TL-WR1043ND z OpenWrt) albo w trybie 1483 Bridged IP VC-Mux (jeśli dobrze rozumiem, to działa on wtedy jako zwykły modem, który wymaga zainicjowania połączenia PPPoA przez inne urządzenie/komputer).

Wiem, że na stronie głównej jest poradnik dla modemów USB, ale zastanawiam się czy są jakieś różnice w przypadku modemów RJ45? Na pewno nie trzeba instalować wszystkich wymienionych w tym poradniku pakietów – te od USB są mi raczej niepotrzebne, ale powinienem zainstalować:
• kmod-pppoa
• ppp-mod-pppoa
• linux-atm
• kmod-atm
• kmod-atmtcp
Tak? Coś pominąłem? któryś z nich nie jest potrzebny przy modemie z RJ45?

Druga sprawa to konfiguracja WAN. Domyślam się, że nie różni się ona od tej dla modemów na USB, uwzględniając oczywiście parametry dla mojego łącza, ale zastanawia mnie kwestia option ifname "ppp0" – czy w przypadku modemu na RJ45 nie powinno to wskazywać na port WAN (czyli na eth0.2 przy domyślnej konfiguracji TL-WR1043ND)?

Dobrze kombinuję?

Z góry dzięki za pomoc :-)

btw - moje łącze to ADSL od Netii po kablach TP

Zbyt dużo tych gratów się mi już uzbierało, żeby je teraz wypisywać w sygnaturce… ;-)

2

Odp: Modem ADSL RJ45 i połączenie PPPoA

Ustawiasz modem w tryb bridge, a na routerze robisz normalnie pppoe (nie pppoa) I nic więcej. Normalnie podajesz usera/hasło i powinien się połaczyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja również mam Speedstream 4100 + TL-WR1043ND Połączenie mam skonfigurowane tak:

"Setup>WAN Interface>Add a New VC i zaznaczasz:
VPI-0, VCI-35, VCMUX, Unspecified Bit Rate i next
RFC-2684 Bridged i next
dowolna nazwa i next
tu podsumowanie i finish
Tak u mnie działało jako zwykły modem. Może i w 4100 zadziała.
Nie wybierać "Bridge Mode" z menu SETUP." 

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto … 38#5711238

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

4

Ha!  Zrobiłem to całe zamieszanie z tego powodu, że wcześniej spróbowałem zrobić coś podobnego, ale z innym routerem, tyle że z oryginalnym firmware'm, a nie OpenWrt i krótko mówiąc używając PPPoE (bo PPPoA nie było dostępne) nie chciało to działać. Myślałem, że w OpenWrt będzie tak samo, ale jak widać PPPoE PPPoE nierówne ;-)

Korzystając jednak z okazji chciałbym jeszcze tylko poprosić o pomoc przy dwóch sprawach:

1. Jak sprawdzić jaki nr IP ma port WAN? Jedyne co kojarzę to polecenie netstat, ale niestety publicznego IP to nie pokazuje.

2. Chciałbym mieć dostęp to modemu ADSL, żeby w razie potrzeby móc go zrestartować albo sprawdzić parametry linii ADSL. Znalazłem taki oto poradnik, w którym to w części „Wykorzystanie SNAT w OpenWrt jako dostęp do modemu ADSL.” opisują dokładnie to co potrzebuję. Chciałbym tylko, żeby ktoś sprawdził czy stworzyłem poprawne polecenia odpowiadające konfiguracji mojej sieci. Otóż TL-WR1043ND ma adres 192.168.1.1, subnet 255.255.255.0, natomiast modem ADSL w trybie bridge jest dostępny pod adresem 192.168.0.1, subnet 255.255.0.0.

# uci add firewall redirect
# uci set firewall.@redirect[-1].src='lan'
# uci set firewall.@redirect[-1].src_ip='192.168.1.0/24'
# uci set firewall.@redirect[-1].src_dip='192.168.?.?' <- jaki adres tu wpisać?
# uci set firewall.@redirect[-1].dest='lan'
# uci set firewall.@redirect[-1].proto='tcp'
# uci set firewall.@redirect[-1].dest_sport='80'
# uci set firewall.@redirect[-1].dest_ip='192.168.0.1'
# uci set firewall.@redirect[-1].target='SNAT'

Oczywiście po dodaniu wszystkich potrzebnych portów i protokołów robię commit i restart.

Mam tylko wątpliwości co wpisać w plik /etc/firewall.user – domyślam się, że mam tam wpisać nazwę interfejsu WAN, czyli w przypadku TL-WR1043ND ma to być eth0.2, tak? I co z tym numerem IP bo tej części kompletnie nie rozumiem dlaczego tu jest i jakie ma skutki? Co powinienem tam i w src_dip wpisać, bo mają tam być te same adresy? Poza tym czy kwestia różnych subnetów modemu i routera jest tu istotna? I jeszcze tak dla pewności – plik /etc/firewall.user już trzeba ręcznie wyedytować w vi albo czymś w tym stylu, bo przez UCI się nie da, tak?

Zbyt dużo tych gratów się mi już uzbierało, żeby je teraz wypisywać w sygnaturce… ;-)

5

1. Zwykłe ifconfig wan
2. Ustaw dokładnie tak jak jest na przykładzie to się nie zgubisz smile.

/etc/firewall.user robisz ręcznie, edytując to vi.

Na modemie musisz ustawić inną maskę, 255.255.255.0 (/24) nie /16.

ifconfig eth0.2 192.168.0.2
iptables -t nat -I postrouting_rule -p tcp --src 192.168.1.0/24 --dst 192.168.0.1 --dport 80 -j SNAT --to 192.168.0.2
iptables -I zone_lan_forward -p tcp --src 192.168.1.0/24 --dst 192.168.0.1 --dport 80 -j ACCEPT
iptables -t nat -I postrouting_rule -p icmp --src 192.168.1.0/24 --dst 192.168.0.1 -j SNAT --to 192.168.0.2
iptables -I zone_lan_forward -p icmp --src 192.168.1.0/24 --dst 192.168.0.1 -j ACCEPT

6

Ad. 1
Zwykłe ifconfig wan nie działa. Ale jak już poznałem właściwą komendę to już sam do tego doszedłem: najpierw ifconfig -a i tam znalazłem pppoe-wan więc pełna komenda to ifconfig pppoe-wan. W każdym razie dzięki!

Ad. 2
Czyli muszę poczekać pewnie do rana bo teraz domownicy nie chcą, żebym im przerywał dostęp do Internetu, a musiałbym odłączyć modem, żeby zmienić maskę podsieci na 255.255.255.0. W międzyczasie prosiłbym, oczywiście jeśli nie będzie to dla Ciebie zbyt czasochłonne, o zaspokojenie mojej ciekawości i wyjaśnienie mi dlaczego lepiej to zrobić edytując /etc/firewall.user zamiast /etc/config/firewall (czyli przez UCI)?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc z wszystkimi moimi problemami i wątpliwościami – to naprawdę jest najbardziej pomocne i przyjazne forum z jakim do tej pory się spotkałem :-)

Pozdrawiam!

7

1. A no tak, bo masz pppoe. Racja, sorry za wprowadzanie w błąd.
2. Tzn zrób jak chcesz. Jeżeli używasz obrazów ode mnie lub jednych z ostatnich z backfire to możesz i tak i tak. Jak chcesz. Jeżeli używasz starszych obrazów to zmiany /etc/config/firewall mogą nie działać, bo obsługa SNAT'a  pojawiła się stosunkowo niedawno.

PS. Nowe Gagoryle będzie miało z urzędu taką obsługę drogi do modemu.

8

i dlatego w tekście podane są dwie wersję jedna dla starszych openwrt a druga dla nowszych