Temat: Modem ADSL RJ45 i połączenie PPPoA
Witam,
Krótki wstęp – do tej pory do połączenia się z Internetem używałem modemu ADSL (SpeedStream 4100), który działał w trybie half-bridge (zwanym też DHCP Spoofing – modem sam nawiązuje połączenie PPPoA, a następnie przekazuje routerowi publiczny adres IP, dzięki czemu nie mam problemów z podwójnym NAT'em, etc.), ale z pewnych powodów muszę teraz wykorzystać moje stare combo modem+router D-link DSL-2640B, który niestety może działać tylko jako pełny router (czego nie chcę, bo od tego mam TL-WR1043ND z OpenWrt) albo w trybie 1483 Bridged IP VC-Mux (jeśli dobrze rozumiem, to działa on wtedy jako zwykły modem, który wymaga zainicjowania połączenia PPPoA przez inne urządzenie/komputer).
Wiem, że na stronie głównej jest poradnik dla modemów USB, ale zastanawiam się czy są jakieś różnice w przypadku modemów RJ45? Na pewno nie trzeba instalować wszystkich wymienionych w tym poradniku pakietów – te od USB są mi raczej niepotrzebne, ale powinienem zainstalować:
• kmod-pppoa
• ppp-mod-pppoa
• linux-atm
• kmod-atm
• kmod-atmtcp
Tak? Coś pominąłem? któryś z nich nie jest potrzebny przy modemie z RJ45?
Druga sprawa to konfiguracja WAN. Domyślam się, że nie różni się ona od tej dla modemów na USB, uwzględniając oczywiście parametry dla mojego łącza, ale zastanawia mnie kwestia option ifname "ppp0" – czy w przypadku modemu na RJ45 nie powinno to wskazywać na port WAN (czyli na eth0.2 przy domyślnej konfiguracji TL-WR1043ND)?
Dobrze kombinuję?
Z góry dzięki za pomoc :-)
btw - moje łącze to ADSL od Netii po kablach TP