101

Odp: popsułem router.

n

to mam po podłaczeniu telefonu

Linksys WRT300n
Asus N18U

102

sciagnij sobie jakies live cd z linuxem, zainstaluj na penie z persistance, zebys sobie mogl zmieniac konfiguracje i zainstalowac putty i zobacz, czy masz /dev/ttyUSB0 - albo cos w tym stylu
tak pewnie bedzie najszybciej big_smile
ubuntu starczy. na stronce masz opisane, jak zrobic bootowalnego pena/karte sd, czy co tam sobie chcesz

103 (edytowany przez goldi11 2010-12-21 12:21:18)

[  603.717997] usb 1-1.2: new full speed USB device using ehci_hcd and address 3
[  605.660850] cdc_acm 1-1.2:1.0: This device cannot do calls on its own. It is not a modem.
[  605.660874] cdc_acm 1-1.2:1.0: ttyACM0: USB ACM device
[  605.661539] usbcore: registered new interface driver cdc_acm
[  605.661543] cdc_acm: v0.26:USB Abstract Control Model driver for USB modems and ISDN adapters

to dostalem z podłaczonym telefonem. Odktyłem ponadto że pod windowsem wystarczą dwie pary przewodów że są podłaczone i system podtrzymuje sterownik, ale z odłączonymi pozostałymi przewodami po ponownym podłaczeniu telefony nie rozpoznaje. Wnioskuje ze te dwie pary przewodów są odpowiedzialne za zasilanie układu.
Druga sprawa to pytanie o GND w moim routerze? który to jest pin. widziałem w sieci dwa zdjęcia z podpisem i oba są odwrotne.

Linksys WRT300n
Asus N18U

104

http://img175.imageshack.us/img175/8461/wr1043ndserial.jpg

105

/dev/ttyACM0

Tzn który router? 1043? U mnie na stronie jest dobrze.

EDIT: no własnie dokładnie tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

106

Cezary napisał/a:

/dev/ttyACM0

to jest dobrze?

Linksys WRT300n
Asus N18U

107

No jest dobrze. Tylko nie wiem jak to jest na windowsie mapowane a raczej nie jest na COM bo to nie ten typ urządzenia.

Pod linuksem możesz normalnie używać.

108

Kolego skoro masz już tego Linux`a to go odratuj z tej pozycji smile , otwórz konsole przejdź na roota (w Debianie poleceniem su”) zainstaluj sobie putty (z pozycji roota – apt-get install putty)Po zainstalowaniu odpal sobie putty i ustaw "serial line" w twoim wypadku „/dev/ttyACM0” i szybkość transmisji na 115200 a reszt według poradnika z głównej.
POZDRAWIAM!

109

Ok, juz jest dobrze. połączyłem sie z routerkiem. Odbieram poprawnie, ale nie mogę wstukać tpl. Juz prubowałem przelutować od nowa ten środkowy kabelek, nie pomogło. Jakieś sugestie?

Linksys WRT300n
Asus N18U

110

Jeżeli kabel jest sprawny to w sumie tylko jedno - nie trafiasz w odpowiedni moment.

111

A masz w ogóle znak zachęty do pisania ?? jak masz to tak jak UP! Jeśli nie to znaczy że nie masz TX podłączonego albo ci nie działa(w co wątpię)

Jeżeli masz jakiś miernik to sprawdź kabel , na TX idzie napięcie  (ok 5V)
PS:Każdy kabel jest inny sam miałem 2 w których inaczej był oznaczony TX ,RX (chodzi o kolor żyły)
POZDRAWIAM!

112

Miczu7858 napisał/a:

A masz w ogóle znak zachęty do pisania ?? jak masz to tak jak UP! Jeśli nie to znaczy że nie masz TX podłączonego albo ci nie działa(w co wątpię)

Jeżeli masz jakiś miernik to sprawdź kabel , na TX idzie napięcie  (ok 5V)
PS:Każdy kabel jest inny sam miałem 2 w których inaczej był oznaczony TX ,RX (chodzi o kolor żyły)
POZDRAWIAM!

Jak juz kupujecie kabelki, to zwracajcie uwage zeby byly demontowalne obudowy, bo mozna latwo zidentyfikowac zyly po napisach na plytce. Polecam CA-45 do nokii 6030, bo w odroznieniu od CA-42 dziala mi to, sterownik pasuje do niego i obudowa jest demontowalna.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

113

badziewiak napisał/a:

Jak juz kupujecie kabelki, to zwracajcie uwage zeby byly demontowalne obudowy, bo mozna latwo zidentyfikowac zyly po napisach na plytce. Polecam CA-45 do nokii 6030, bo w odroznieniu od CA-42 dziala mi to, sterownik pasuje do niego i obudowa jest demontowalna.

Tylko z tego co tu wyczytałem to większość osób kupuje te kabelki na allegro i nie mają jak tego sprawdzić.

114

Kup sobie Konwerter Interfejs RS232-TTL MAX3232 (3V) i nie będzie problemu
dostępne na allegro

ASUS RT-AC68U
TP Link WR1043ND v.1 Gargoyle ver 1.6.2.2 (r42647), by obsy
http://www.speedtest.pl/test/90929053

115

ZuberA napisał/a:

Kup sobie Konwerter Interfejs RS232-TTL MAX3232 (3V) i nie będzie problemu
dostępne na allegro

1.Skąd wiesz że kolega ma komputer stacjonarny a nie laptopa w którym jest brak RS`a ??
2.Po co ma kupować drugi kabel skoro prawdopodobnie ma sprawny , tylko źle podłącza żyły??
POZDRAWIAM!

116

Miczu7858 a po co ten komentarz ??
adwokata chyba nie potrzebuje ? A koledze tylko pokazuje ze taki konwerter też istnieje bo nie musi wiedzie, że coś takiego jest.
Heh ...

ASUS RT-AC68U
TP Link WR1043ND v.1 Gargoyle ver 1.6.2.2 (r42647), by obsy
http://www.speedtest.pl/test/90929053

117

Chłopaki, spokojnie smile zrobiłem. poucinałem końcówki kabelków i przylutowałem od nowa. Musiał coś nie bardzo stykać.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Linksys WRT300n
Asus N18U

118

Witam,

i ja chetnie podziele sie informacjami o reanimacji przez port szeregowy. Wczoraj juz pisalem do Cezarego litanie jak to sie wnerwilem, ze sie uwalilo to cale ustrojstwo... ale do rzeczy.

Szczescie w nieszczesciu przypomnialo mi sie, ze kiedys kupowalem kabel do Nokii - czesto wymieniany tutaj CA-42. Moj jest firmy Blue Star. Charakteryzuje go srebrny oplot w przezroczystej otulinie. W polowie kabla plytka drukowana z wyraznie oznaczonymi zylami.
Niestety nie jest on dostepny ani na allegro ani na stronie bluestar.pl Jakby ktos wszedl w jego posiadanie to sterowniki znajdzie pod adresem:

http://forum.bluestar.pl/viewtopic.php? … 35383b39a5

Sterowniki dzialaja pod Windows 7 32 i 64bit.

Dla tego konkretnego kabla:

RX - zyla niebieska
TX - zyla biala
GND - zyla czarna

Na poczatku zasugerowalem sie obrazkami na forum i wykorzystalem zyle zielona jako RX (nie mam miernika w domu) - po dluzeszj cwhil zdecydowalem sie roz...pirzyc obudowe od elektroniki kabla no i okazalo sie, ze kable opisane - tak to juz jest czasami smile

Kolejne trudnosci, z racji ze nie chcialem nic lutowac, to utrzymanie zyl przy zlaczu na plytce routera.

Szybko zmajstrowalem ze starej obudowy PC te male wtyczki: od kabli do diod, przycisku power/reset etc. Znalazlem 1x1pinowa i 1x2pinowa... po czym pomyslalem ze przydalaby sie 3pinowa... znalazlem 4pinowa.
Teraz trzeba bylo wykombinowac cos, zeby byl styk, ale zeby nie bawic sie w lutowanie... Na starej karcie graficznej znalazlem jakies zlacza. Odlutowalem 3 goldpiny po czym wetknalem je do wczesniej zmajstrowanej wtyczki.
Tak zmontowany super system bylo juz o wiele latwiej przylozyc do plytki rutera i trzymac w miare nieruchomo podczas wpisywania komend w putty.

No i udalo sie. Troche sie przy tym nadenerwowalem ale jak juz zobaczylem na ekranie gargulca to zebyscie widzieli usmiech na mojej twarzy. Priceless smile

Serdecznie pozdrawiam

119

Wczoraj to nie mnie było. Święta są smile

120 (edytowany przez Sierpik 2011-01-17 21:13:54)

badziewiak napisał/a:
patryk napisał/a:

bo jak to ustawisz, to potem klikasz sobie po lewej stronie 'session', wybierasz serial, sprawdzasz ustawienia (port i predkosc) i wtedy sie laczysz wink

Jest postep, wychodzi:
˙˙ţ˙ř˙˙˙ţ˙ř˙˙ţ˙ř˙˙
big_smile
EDIT:
Zwarcie kabelkow Tx i Rx nie przynosi efektow, w putty nie moge nic wpisac.
EDIT2:
Ustawilem echo, pisac moge ale nie ma odpowiedzi. Wniosek: Chyba pochrzanione zyly.

Witam, mam problem z takim samym routerem, do tygodnia od wgraniu OpenWrt było all ok, aż do teraz cegła - tzn pali się tylko dioda Power, resety, podpinanie kabli nic nie zmienia.

Po zakupie kabla teoretycznie CA-45  do Noki 6030 (stery ok XP@vmware) i podpiciu kabli (goldpiny) na ht lub puttym mam chińska podróbkę matrixa, tzn ekran leje takie coś:

@"âßÝTÂľ˝@˛Ľí˙@
(ë˙@ łU@@Uíý@PŽß˙! ˙˙
                      Hú˙@  Ň)Ż@@PTUž@*˘˙˙
                                          ¤Şýý@"RużUÝ@"°Q)ŐU@@ ŃŻ˝ŞŞbo@

čëý@ZĽśë  UAĺôű Bű˙ U˘˙@@ë]A@ýß@˘ĹUď˙T@Qľý ˘)Őý@"PQTűD@ďí@@  ŔŤ˙A@ő_í@"UĽŐ˙ Q´˙B@
TÁÝťU@@]ş˙ "Ä˙@@SŞD¤×ýý´ýďU@ő$YRľW@ DĆ]ý@˘´Pj×REH˙D@UÝ˝˙ )¤˙@ hŐUĽ˙TBBDÔĚ˝@ żő˙@E@˙ýHBîďU@ PKő˙@@Pý_ő@BŐ˙@ aő(Z%ő˙˙ý@ ŞUő@@QŐ˙H( ŐýŻĺXĘű˙tAőUý@ ¤PşuýTŃ]ET@PďőýPD ý˙!ôŤ@ m@
ÔűtUő÷@őuů˙Aű}QT@UQVJ ˘Ş{÷˙˘iĂęD¤ŤďďDpSXŕ˙@"ŐŐďýÍ]ý AÂ˙Š˙@PQŤş@  Q ľ˙˙@A
                                                       i U˙@ ´UcőDT@UďýQV˙HQ半)˝űď°Ýýý˙@ ˘ý!äę¸UşýŐśU˙@ Rľëý@¤"˙APŮ˙@(P@¤(RĽ@@iŤ˙@@PĽľűŻ˙ŐŐ˙@dńý˙¨Tý˙÷ßUýE÷_D@ UQ˙ ¨ AEŞ@J ďť Bď*yë@@!Š ˙  é@$ÔWZ˙˙ ß@Đ]Őß@H@T\˙D˘E\@JľŞď!"ĺôď""BZ˘ßé@  ¨UU˝@ęę@Q]şMUU@Č˙˙T@*ŹU}
                  D@* T\Ôß@QUYí"
                                ×U˙@ŞŤ˙˘

Zamiana żył nic nie daje, jakiś pomysł ?

121

To jeszcze zdradź jaki router. Jeżeli 1043 to masz złe lutowania lub złą prędkość ustawioną. Jeżeli mr3420 to wynika to z dzielników napięć które nie wiadomo po co są w tplinku.

122

Cezary napisał/a:

To jeszcze zdradź jaki router. Jeżeli 1043 to masz złe lutowania lub złą prędkość ustawioną. Jeżeli mr3420 to wynika to z dzielników napięć które nie wiadomo po co są w tplinku.

1043ND ver 1.7
prędkość testowalem 9600 jak i 115200, sprawdzę inne, lutowania niema - kable na wtyki + piny tak jak na jednej z fotek w tym temacie, mógłbym lutnąc, ale jak router jest padnięty to na gwarancji bym go oddał, a tak przepadnie....

123

115200 ma być. Przyciśnij mocniej bo Ci po prostu nie styka dobrze.

124 (edytowany przez portalx 2011-01-18 10:31:45)

Miałem tak jak mi się napięcia nie zgadzały . Podpiołem sie pod napięcie +3,3v i GND na złączu tplinka i bez problemu poszło na 115200. (oczywiście chodzi mi o zasilanie układu max232)

125

portalx napisał/a:

Miałem tak jak mi się napięcia nie zgadzały . Podpiołem sie pod napięcie +3,3v i GND na złączu tplinka i bez problemu poszło na 115200. (oczywiście chodzi mi o zasilanie układu max232)

też o tym myślałem, ale napięcie zasilania maxa jest z usb, a na RXD jest +2.3 a na TXD -3.3V

nic sprawdzę inny kabel ;/