1 (edytowany przez Losiu 2015-03-31 22:16:55)

Temat: Archer c7 v2 i problem z radiem 5ghz na Openwrt

Więc...

zaaplikowałem z powodzeniem najnowszy firmware by EKO Barrier Breaker z LuCI i problem jest taki, że za chiny nie mogę odpalić radia 5GHz. Podejrzewam, że problem może leżeć w tym, że w zakładce Advanced w polu Band nie mogę wybrać żadnej opcji.

Cały czas mam komunikat: Mode: Unknown oraz Wireless is disabled or not associated, mimo, że wszystko jest ustawione jak w przypadku radia 2,4GHz.

POMOCY smile

2

Odp: Archer c7 v2 i problem z radiem 5ghz na Openwrt

Z luci nie skonfigurujesz radia ac w BB. Dopiero w trunku to działa. W BB musisz z konsoli to zrobić.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

3

Łomatko smile A jest może tutaj jakiś prosty guide jak to zrobić. Lookałem na openwrt stronie ale tam to magia dla mnie.

4

Domyślna konfiguracja jest dobra, trzeba tylko wywalić linię z disabled 1. Zrobiłeś?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Losiu 2015-04-01 08:25:10)

wywalić linię z disabled 1 - nic takiego nie robiłem. Gdzie tego szukać? W sensie w jakiej zakładce luci to wywalić?

6 (edytowany przez g0f3r 2015-04-01 08:27:36)

Konsola.

"Z luci nie skonfigurujesz radia ac w BB. Dopiero w trunku to działa. W BB musisz z konsoli to zrobić."

7

A kto ci to każe w LuCi robić ?
Poczytaj i działaj pod konsolą.
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/wireless

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

8

@Losiu - zobacz: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … czaniewifi

9 (edytowany przez Losiu 2015-04-05 07:05:09)

Dziękuję Cezary. Po zaciętej walce dało radę. Po każdym restarcie 5ghz leżało i kwiczało do czasu aż gdzieś nie wyczytałem, że doinstalowanie tego kmod-ath10k pomaga.

Teraz wszystko popyla.

10

Mam pytanko. Czy BB z openwrt z https://downloads.openwrt.org/latest/ar … actory.bin posiada Luci i obsługę radia 5GHz i standardu AC?

11

To jest zwykłe BB, tak.

12

Dzięki, w takim razie chyba je dzisiaj wieczorem wgram, na głównym routerze mam Gargoyle, a wydaje mi się, że chyba czas się zacząć w moim przypadku przyzwyczajać do Luci.

13

A najlepiej zacznij się przyzwyczajać do trunka ( CC ) - tam dopiero radyjka 5 GHz dostają widoczną poprawę parametrów. wink

14

Wobec tego czy obecna wersja trunk posiad również Luci (bez żadnego GUI to ja nie dam rady) i jest na tyle stabilna aby nadawać się do użytku na co dzień? Powiedzmy raz na miesiąc bym ją uaktualnił. Czy jest możliwa i sensowna aktualizacja z zachowaniem ustawień?

15 (edytowany przez build000 2015-04-28 11:17:28)

No jak sobie zaznaczysz do kompilacji to będziesz miał od razu z Luci - obrazów oddzielnych z Luci dla trunka raczej nie ma (chyba, że ktoś prowadzi sam jakieś repo - cos na wzór jak Cezary swoje buildy/wersje/repo/i.t.d.) - trzeba sobie samemu sklecić/zbudować aby wszystko było razem - oryginalnie jest podstawka ze snapshotów - co jakiś tam czas automat budujący wypluwa gotowe obrazy. wink
Co do aktualizacji ustawień jadę ostatnio od wersji r44***(ogólnie coś ok. 2 m-ce - buduję prawie codziennie) do obecnej wersji r45583 i wszystko łyka - także jest spoko z tym (oczywiście zależy co tam sobie poustawiasz, pozmieniasz, i.t.d.).
Co do stabilności po zachowaniu developerów od kilku dni mam przypuszczenia, że przygotowują właśnie serwery i strukturę do CC-RC1 - także jest w obecnej chwili dobrze (od ok 2 tygodni żadnych większych niespodzianek z niczym - to oczywiście sugestywna obserwacja z mojego kompilanta pod mój router - co nie oznacza, że z każdą maszynką tak jest).

16

To dla mnie jak na razie odpada, jestem za cienki więc za budowę się nie będę brał zwłaszcza, że jestem dzieckiem Windows wink
W takim razie wgram OpenWrt na BB z Luci i będę czekał na CC.

17 (edytowany przez build000 2015-04-28 11:18:20)

Ehh - a gdzie żyłka do przecierania szlaków, głód nowości, walka z własnymi słabościami, i.t.d. ? big_smile Czyżby M$ wyprał koledze mózg ? wink

18

Dużo lepiej śmiga 5GHz na trunku? Jakie transfery wyciągasz po wifi? Zastanawiałem się nad kompilacją ale nie mam czasu na eksperymenty, bo za routerem stoi serwer, który musi non stop pracować. Na ZyXEL'u z BB wyciągam 50-57 MB/s. Warto na trunka zmieniać czy czekać cierpliwie na CC?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

19 (edytowany przez build000 2015-04-28 12:02:58)

Na WNDR4300 gdzie na oryginalnym sofcie w identycznych warunkach środowiskowych posuwa X - to na trunku posuwa 80-95% z X. To tak poglądowo - także jest dobrze. Nawet zauważyłem, że lepiej się sprawują te sterowniki w funkcji odległości, niż te z OFW (krótko mówiąc - lepszy zasięg). Mowa oczywiście o 5 GHz - 2.4 mam w ogóle wyłączone (nie używam bo za dużo stacji w pobliżu).
Ogólnie poprawie uległy różne segmenty systemu - wszystko śmiga szybciej i ma mniejsze zapotrzebowanie na RAM.
Czy warto zmieniać ? - no cóż (pewno zależy od maszynki) - moim zdaniem warto ze względu na poprawę obsługi UBI (więc Zyxela to też dotyczy) + stery do radyjka (tu Ci nie podpowiem dokładnie, bo mój routerek nie ma AC).
Krótko mówiąc zasysa kolega i teścik - dużo można o tym rozprawiać ale najlepiej spróbować z autopsji i szczerze mówiąc najlepiej sobie zbudować samemu - te ze snapshotów są za liche - w końcu miejsca jest opór to warto od razu uzbroić w to co będziemy używać. wink

EDIT:
Dla przykładu mój obecny .config - wszystko co zaznaczone działa (przetestowane) - http://wklej.org/id/1698646/ (r45583 - budowane na aktualnym Ubuntu-Desktop-15.04-x86_64)

20

Koledzy wgrałem OpenWrt na BB z Luci i mam jak na razie jedno pytanie. Dlaczego nie działają diody od WiFi na routerze. Na razie co prawda mam włączone tylko 5GHz ale obie nie dają o sobie żadnego znaku?

21

Dlatego że powinieneś używać mojego softu a nie oryginalnego smile Stąd też takie pytania wychodzą.

22

Można jednak w GUI coś poustawiać.
Tak Cezary ale czy Twoje obrazy też są zbudowane ze źródeł OpenWrt czy jako pochodna z Gargoyle?

23

Ze źródeł OpenWrt. Wszystko masz opisane na eko.one.pl, nie wiem skąd Ci w ogóle do głowy gargoyle przyszło. Przecież to ono bazuje na openwrt a nie odwrotnie.

24

Sorry w takim razie później może zmienię na Twój obraz. Powiedz mi jeszcze tylko czy mógłbym dokonać tego poprzez sysupgrade z pozostawieniem ustawień, czy lepiej to co już masz ustawione wyczyścić?

25

Wyczyść, bo inaczej np. właśnie nadal ledy nie będą działać.