Temat: Jaki router kupić - 802.11N 5 gHz dobra jakość sygnału?

Witam, jeśli złe podforum to przepraszam - niech ktoś przeniesie. Zastanawiam się, jaki router kupić. Główny komputer działać będzie w paśmie 5 gHz, natomiast reszta urządzeń 2.4. Niestety 2.4 jest tak zawalone, że wokół analizatory wykrywają ok. 70 sieci, w paśmie 5 gHz tylko jedna. Wybór pada na TP-Link TL-4300, zastanawiam się czy jest coś lepszego. Jeśli chodzi o priorytet tego, na czym najbardziej zależy to:
1. Jakość Radia.
2. Procesor.
3. Flash / RAM.
Z góry dzięki doświadczonym za pomoc, ostatnio mniej w tym siedzę, a przekopywać się przez wszystkie recenzje i specyfikacje to zbyt wiele czasu...

2

Odp: Jaki router kupić - 802.11N 5 gHz dobra jakość sygnału?

Jeżeli chodzi o Flash i RAM to w rozsądnych pieniądzach nic lepszego od ZyXEL NBG6716 nie kupisz.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

3

Dziękuję. W takim razie zostaję chyba przy TP-Linku 4300.

4 (edytowany przez Polarus 2015-03-31 11:45:58)

Jednak NBG6716 to ciekawa opcja, więc jeszcze się zastanawiam. Jak się ma zasięg WiFi do wspomnianego przeze mnie TP-Linka? Nigdzie nie widziałem zbyt szczegółowej specyfikacji (dBm).

5

Polarus napisał/a:

Jednak NBG6716 to ciekawa opcja, więc jeszcze się zastanawiam. Jak się ma zasięg WiFi do wspomnianego przeze mnie TP-Linka? Nigdzie nie widziałem zbyt szczegółowej specyfikacji (dBm).

Jest lepiej. A o tym modelu pisaliśmy na forum już sporo, rusz tyłek i skorzystaj z wyszukiwarki.

6

Ja dokładnie szukam tego samego. Mam WDR4300 w mieszkaniu w bloku i niestety zasięg zawodzi na 5GHz. W jednym pokoju (jakieś 5 metrów od routera, po drodze dwie ściany murowane) o stabilnym połączeniu można pomarzyć (klienci łączą się i po chwili rozłączają). Myślę o zmianie anten na takie http://www.ebay.pl/itm/130938250235 ale nie mam pewności czy to pomoże. Może Archer C5 ma lepszy zasięg w 5GHz bo ma osobne anteny dla 2,4 i 5GHz?

7

Zdecydowałem się na NBG6716 - spełnia wszystkie moje oczekiwania. OpenWRT na pokładzie z fabrycznym firmware też jest smile

8

Dobry wybór smile

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)