1 (edytowany przez siutek 2015-03-28 19:39:35)

Temat: Jaki router głównie dla NAS

Witam,
Wiem, że mój temat jest jednym z kilkudziesięciu już poruszanych na tym forum, ale każdy przypadek jest indywidualny wink

Od kilku lat jestem właścicielem Asusa WL-500G Premium v2. Ogólnie jestem zadowolony, ale transfer plików w sieci z podpiętego dysku USB to tragedia (teraz np pobieram film z podpietego dysku USB na dysk lokalny z predkoscią 880 KB/s).
Filmy HD i Full HD tną się jeśli odtwarzam je przez sieć z dysku.

Dlatego nadszedł czas na zmiany. Szukam routera do obsługi internetu z kablówki ze switchem 1Gb i takiego którego prędkość transferu plików z podpiętego dysku USB pozwalałaby na bezproblemowe odtwarzanie plików FullHD (obecnie filmy zajmujące już ~1,5GB potrafią się ciąć). Port USB obowiązkowy rzecz jasna wink WIFI w standardzie "n" (obecnie mam "b" i "g" i z zasięgiem w mieszkaniu 55m2 słabo)

Dla jasności dysk mam sformatowany w EXT4, wcześniej miałem NTFS i bylo jeszcze gorzej.

Co można dostać w przystępnej cenie??

2

Odp: Jaki router głównie dla NAS

Jak miałeś w NTFS to oczywiste ze transfer miałeś do kitu...

3

Miałem, od dłuższego czasu już nie mam, a nadal jest kiepsko.

4

Ja mam OpenWRT na miniPC, dysk NAS i USB 3.0 osiąga około 115 Mb/s przy kopiowaniu na dysk

5 (edytowany przez build000 2015-03-29 15:29:03)

W przystępnej cenie to sobie kup po prostu NAS - np. Zyxel NSA325-v2 (dlaczego ten ? - po prostu b. dobry stosunek ceny do jakości/możliwości - ogólnie jeden z tańszych) i zapomnij o swobodzie korzystania z dysku podpiętego pod router w celu transmisji FullHD (czy to po minidlna lub innymi serwerami mediów, czy po prostu zwykłe kopiowanie plików po sambie czy ftp).
Możesz co prawda rozglądać się za np Netgear R-7***/R-8*** czy WRT1900 lub nowszych, czy jakimiś asusami AC - ale tak szczerze mówiąc wcale nie wyjdzie taniej (ani wydajniej), niż przyzwoity router + ten tani NAS.
Jeszcze na koniec warto wspomnieć o skonstruowaniu sobie samemu takiego NAS-a + router z gotowych komponentów w ramach np. jakiegoś ITX, i.t.d. - wyjdzie podobnie cenowo jak te drogie, współczesne AC ale wydajnością nic nie może się równać z takimi własnymi konstrukcjami. Poza tym dochodzi istotna kwestia - masz tam po prostu czysty linuch (np. jakiś Debian czy Ubuntu, czy Archlinux, czy co Ci tam bardziej podejdzie) ze wszystkimi możliwościami, więc możesz sobie to skonfigurować/obrobić jak chcesz.
Także wysycenie LAN 1Gb/s na poziomie 960-990 Mb/s to żaden problem w takich konstrukcjach - czego nie można powiedzieć o większości popularnych routerów (w praktyce - nie z medialnego, reklamowego bełkotu).

6 (edytowany przez siutek 2015-03-30 08:56:02)

no dobrze, ale przy takim rozwiązaniu nadal pozostaję z problemem transferu w sieci 100Mb/s oraz słabego zasięgu WiFi, więc nadal muszę wymienić router.

dodam, że docelowo chciałbym kupić raspberry pi 2 jako odtwarzacz multimedialny do TV

7 (edytowany przez build000 2015-03-30 11:08:55)

Czyli przyjmij założenie, że kupujesz ów NAS (czy inny) i teraz pora się skupić na routerze jako takim i wbudowanym radiem w ów router - czyli kwestia wyboru odpowiedniego modelu routera bo resztę obsłuży Ci ów NAS (również odtwarzacz multimedialny do TV - po co kupować 2 razy to samo ? ).
Jeżeli zaś chcesz to oprzeć na własnej konstrukcji po prostu do danej płyty dokupujesz odpowiednio mocne i dopasowane konstrukcyjnie (głównie chodzi o złącze) karty radiowe (osobną na 2.4, osobną na 5, lub jedną z obiema częstotliwościami), co załatwią Ci sprawę WIFI (AP + inne tryby pracy ewentualnie).
Zarówno w raspberry pi 2 jak i w routerze jest ta sama kwestia/te same ograniczenia pod kątem swobodnego operowania na danych podpiętych pod to samo niewydajne oraz powodujące problemy złącze USB (w kontekście FullHD - bo jak rozumiem o to głównie Ci chodzi).