Temat: Kompilacja customowego kernela (bez modułów)

Chcę wkompilować wszystkie niezbędne sterowniki w jądro - niestety openwrt nie udostępnia takiej opcji.
Usunąłem więc z konfiguracji wszystkie moduły (co wymagało poprawienia zależności w plikach Makefile dla kilku rzeczy), stworzyłem własny .config dla jądra z zaznaczonymi pożądanymi sterownikami, ale mam problem - z każdym odpaleniem make konfiguracja jaja jest nadpisywana na podstawie tego, co mam w globalnym .config openwrt - skutek jest taki, że nie mam zbudowanych ani modułów, ani niczego w jądrze...

Kombinacje z prawami do zapisu pliku config nic nie dają - jak nie ma dostępu, to skrypty wywalają błąd i przerywają kompilację. Da radę jakoś temu zapobiec ?

Pomożecie ? wink

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

2

Odp: Kompilacja customowego kernela (bez modułów)

Udostępnia. make kernel_menuconfig, zaznacz jako * co chcesz. Zapisz. Inna sprawa że pakiety z modułami mogą się nie zrobić bo odpowiednich *.ko  nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Kompilacja customowego kernela (bez modułów)

Cezary napisał/a:

Udostępnia. make kernel_menuconfig, zaznacz jako * co chcesz. Zapisz.

Cóż, poszedłem łatwiejszą drogą - wziąłem .config kernela po normalnej kompilacji z modułami i zamieniłem =m na =y - dlatego szukam możliwości wykorzystania tego miast przedzierania się przez 15002900 gałęzi w kernel_menuconfig smile
Jak się nie da inaczej, to trzeba będzie się bawić...

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2