1

Temat: wdr3600 raspberry i dostep do dysku

Siema.

Pisze z telefonu i dlatego nie ma pl znakow - przepraszam.
Chce stworzyc taka konfiguracje: Internet z playa > Wdr3600 openwrt > most wifi na 5ghz > raspberry pi 2 do ktorego podlaczony bedzie dysk twardy.
Zalezy mi na tym zeby uzytkownik podpiety do wdr3600 na 2,4 ghz widzial i mogl korzystac z dysku twardego podpietego do raspberry. Raspberry bedzie otrzymywac tez internet.
Nie bede sie rozpisywal o szczegolach, ale mam pytanie do Was. Bedzie to dzialac "jako tako"?
Takie zalozenia mozna poczynic na poczatek?  > Wdr z raspberry musialby miec most bezprzewodowy. Raspberry otrzymuje ustawienia od wdra (dzialaja w obrebie tej samej sieci, zeby nie bylo cyrkow) i tyle?

2

Odp: wdr3600 raspberry i dostep do dysku

Będzie działać. Na początek to do RPi potrzebujesz adaptera na 5GHz

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak wiem. Na poczatek to musze R Pi kuoic smile Co jezeli z RPi chcialbym rowniez zrobic punkt dostepowy do internetu? Jezeli zrobie most bezprzewodowy miedzy urzadzeniami (RPi jako rozszerzenie sieci Wifi od wdr3600) to to nadal bedzie smigac (Dostep do dysku przez wdr3600)? Taki most wifi w jakiej warstwie dziala? To 3 czy jeszcze 2?

4

Po co w takim razie takie kombinacje robisz?

5

Tak z ciekawosci pytam, zeby rozszerzyc wifi. RPi bedzie w innym pomieszczeniu, podlacxony przez hdmi do TVka. Ale faktycznie, troche kombinacja alpejska smile Podlacze RPi jako klienta do wdra po 5ghz (tak jak pisalem) i bedzie git.

Dysk o ktorym pisalem bedzie tez uzywany przez lokalnych userow. Lepiej go podpiac do wdra, ze wzgledu na to ze uzytkownicy beda sie podpinac pod niego, czy lepiej go zapiąć do RPi, ktore bedzie odtwarzac z niego filmy?
Wydaje mi sie ze do RPi bo wtedy wdr zajmuje sie tylko ruchem i jest mniejsza szansa ze sie cos wykolei. Jestem w bledzie? smile

6

Już lepiej kup sobie NAS do tego.

7

Nie no az takiego ruchu ni bede tam generowac zeby inwestowac w NAS. Dzieki za pomoc. Pozdr.