1

Temat: Skrypt CGI a zmienna

Witam.
Mam taki problem, otóż chciałem na stronie www wygenerowanej przez skrypt CGI wyświetlić zawartość zmiennej $USER, ale na stronie www w miejscu zmiennej nic nie było, po próbach wstawiania innych zmiennych efekt był ten sam. Czy jest jakaś możliwość aby skrypty CGI wyświetlały zawartość zmiennych globalnych ?

2

Odp: Skrypt CGI a zmienna

env?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie do końca wiem jak wykorzystać "env". Z informacji znalezionych w internecie env pozwala na uruchomienie polecenia ze zmienionymi zmiennymi globalnymi bez wprowadzania zmian do aktualnych zmiennych (?), ale nie do końca rozumiem jak miałbym to wykorzystać.

Uruchomić serwer www ze zmienionymi zmiennymi, to trochę nie ma sensu skoro zmienna będzie zmieniać wartość np z "0" na "1" w jakiś tam specyficznych warunkach?

4

env wyświetla zmienne. Po prostu wywołaj to w skrypcie to wyświetli ci zmienne globalne, to właśnie chciałeś.

5

Zgadza się, chciałem wyświetlić, ale jak wyświetlić wcześniej przypisaną zmienną np "TEST=test1" skoro skrypty wykonywane przez serwer www mają całkiem inne zmienne i nie ma w nich mojej zmiennej $TEST ?

6

Zoltar napisał/a:

Zgadza się, chciałem wyświetlić, ale jak wyświetlić wcześniej przypisaną zmienną np "TEST=test1" skoro skrypty wykonywane przez serwer www mają całkiem inne zmienne i nie ma w nich mojej zmiennej $TEST ?

Wyeksportuj sobie wcześniej tę zmienną?

7

No jeżeli chcemy mieć zmienną globalną to eksport jest oczywisty, jednak polecenie "export TEST=test1" nie pomaga, nadal skrypty CGI na serwerze www, nic nie wyświetlają, tak jakby tej zmiennej wgl. nie było.

8

A gdzie wpisujesz ten export?

9

export wpisuje normalnie przez ssh w terminalu.

10

I dlaczego? Przecież serwer http działa na innej powłoce, na innym środowisku.

11

Czyli takie rozwiązanie nie jest wykonalne ?

12

Wstaw np. do /etc/profile