Temat: dns resolver

witam po zainstalowaniu nowego barrier breakera , dostalem list z upc ze mam otwarty dns i to zagraza bezpiecznenstwu nie bardzo wiem o co z tym chodzi i jak to wyl , moze ktos objasnic mi co i jak dzieki

dns resolver co to jest ??

komunikat z jednej storny
Open recursive resolver detected on 192,168.1.1  ( ip to tylko przykald bo chodzi o moje zew ip )

IP address 192.168.1.1 is vulnerable to DNS Amplification attacks.

komunikat z 2 storny

The IP Address you are visiting from is an open resolver. This may be your router or firewall that requires a configuration change. Please take action immediately

If you are a home user, please e-mail us the firmware version as well as make and model of your device.
!
Open Resolver Project

dzieki

2

Odp: dns resolver

Np wyłączyłeś sobie firewalla lub otworzyłeś port 53 na świat.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Np wyłączyłeś sobie firewalla lub otworzyłeś port 53 na świat.

Witam
Nic nie otwieralem ;( ale poradzilem sobie z tematem jiz wiem co i jak , niestety jesli chcemy ssh albo ladowanie stron na lapku da sie to tylko zrobic revzjie edytujac plik firewall i wpisujac w regulach dropowanie wszytkiego co leci na port 53 czyli dns , probowalem z luci ale jal blokowalem wan to nic mi nie dzialalo
Dzieki

4

Domyślnie firewall w openwrt blokuje wszystko na wejściu. Wiec jeżeli miałeś 53 otworzony to tak, sam to otworzyłeś, inaczej nie było by dostępne.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.