Temat: Openvpn na routerze za natem

Cześć,

Posiadam router wrt1900ac jednak ze względu na chwilową małą stabilność openwrt siedzi na nim standardowy FW. Mam dodatkowy router wr710n z gargulcem i zastanawiam się czy mógłbym go użyć jako serwera openvpn.
Mój plan:

wan<->wrt1900ac(standard FW)<->lan(5x switch)<->wr710n(gargoyle, openvpn. podpięty do switcha) + pozostali klienci przewodowi.

Jak to wszystko ustawić? Dzięki z góry za pomoc.

Większość ludzi nie poznałaby dobrej muzyki nawet gdyby podeszła ona do nich i ugryzła ich w dupę. [Frank Zappa]
lineup: wt3020/wr710n

2

Odp: Openvpn na routerze za natem

Mógłbyś. OpenVPN jak openwrt, zostaje tylko zrobienie odpowiedniego routingu (ręcznie) i zezwolenie na firewallu żeby wszyscy klienci się widzieli lub tak jak chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok. Dzięki.
Mógłbyś wrzucić przykładową konfiguracje tego routingu + firewall? Rozumiem, że to ma być na routerze brzegowym (adresacja: lan 192.168.1.x, openvpn 10.8.0.x - przy założeniu, że openwrt otrzymuje adres z zakresu lan).

Większość ludzi nie poznałaby dobrej muzyki nawet gdyby podeszła ona do nich i ugryzła ich w dupę. [Frank Zappa]

4

Oczywiście - nie. Nie znam połączeń, topologii, adresacji klientów, do czego ma być dostęp do czego nie  itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Ok. W każdym razie dzięki za pomoc.

6

Może komuś się przyda bo mało tego na sieci.
Aby rozwiązać problem należy na routerze brzegowym ustawić dwie rzeczy:
a) przekierowanie portu 1193 na adres ip serwera openvpn dla protokołu udp
b) statyczny routing gdzie:
- target to adres sieci naszego openvpn (defaultowo 10.8.0.0)
- maska
- gateway to adres naszego serwera openvpn

W zasadzie funkcje te realizuje najprostszy nawet router, więc jeżeli ktoś z takich czy innych względów nie chce/nie może zmienić routera brzegowego na openwrt rozwiązanie jak znalazł.

Dodatkowo link do materiału:
link

7

@leocratus Właśnie eksperymentuję z podobną konfiguracją jak Twoja. Wszystko działa, tyle, że niestety łącząc się przez VPN z zewnątrz nie mam dostępu do urządzeń w sieci domowej. W routerze brzegowym zrobiłem przekierowanie portu na adres servera VPN a na domowym serwerze VPN ustawiłem "Komunikacja pomiędzy klientami - Dozwolona" oraz  "Dostęp do urządzeń w sieci LAN - Dozwolony". W kliencie VPN dodałem również trasę 10.8.0.0/255:255:255:0 192.168.1.10 (ip servera vpn w sieci lokalnej). Wciąż bez efektów sad

8

zerknij tu: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=76923#p76923