26 (edytowany przez V12 2015-03-11 14:51:32)

Odp: Jaki router bez huba?

Nie mam dysku USB . Oscyloskopu tez nie jestem pasjonatem amatorem. Sugerujesz uszkodzony router lub modem ??
Z drugiej strony ten router jakoś mało przepuszcza prze USB na ext  bo po FTP mam odczytu po kablu z kartą gigabitową tylko 10MB kiedy na komputerze odczyt jest około 30MB
pozdr

27

V12 napisał/a:

Nie mam dysku USB . Oscyloskopu tez nie jestem pasjonatem amatorem. Sugerujesz uszkodzony router lub modem ??

Nie, co najwyżej problemy z zasilaniem, może spadek napięcia jest za duży (miernikiem tego nie sprawdzisz, bo mówimy o chwilowych wartościach).

V12 napisał/a:

Z drugiej strony ten router jakoś mało przepuszcza prze USB na ext  bo po FTP mam odczytu po kablu z kartą gigabitową tylko 10MB kiedy na komputerze odczyt jest około 30MB
pozdr

Nie oczekuj cudów, USB w routerach tej klasy nadal jest wolne.

28 (edytowany przez V12 2015-03-11 15:18:44)

No dobra spadek napięcia na mierniku go nie ma . Ale co daje wpięty HUB pasywny przecież nie zlikwiduje tego spadku.
Modem razem z HUBem przepracował stabilnie 500 godz i pobrał 300GB
Bardziej mi wygląda że kabel tłumi komunikacje danych bo modem loguje sie do sieci ajpierw miga a potem swieci się dioda niebieska ale na routerze dioda USB sie nie świeci , dopiero jak pomiędzy router a modem wepne HUB to dioda USB w routrze sie zapala i poprawnie NET
pendrive na kabelku USB bez HUBa działa poprawnie.
Jade może kupie dobry kabel USB
pozdr

29

Zwracam honor to kabel byl winowajcą. Kupiłem za 8 zł 1.8 i działa bez HUBa. teraz zobaczymy jak ze stabilnoscią

30

V12 napisał/a:

Zwracam honor to kabel byl winowajcą. Kupiłem za 8 zł 1.8 i działa bez HUBa. teraz zobaczymy jak ze stabilnoscią

smile
Trochę robisz OT w tym wątku.

31 (edytowany przez V12 2015-03-11 16:35:06)

Dlaczego OT  ?? Udało mi sie rozwiązać nurtujacy mnie problem inni też będą mogli wyciągnąć wnioski . Chociaż sam nie umiem znaleźć logicznej odpowiedzi dlaczego na krótszym orginalnym kabelku od karty d-link DWA-140 nie chce sie łączyć
Autor wątku ma odpowiedz wr 1043 nd V2 działa z e3272 bez HUBa

32

V12 napisał/a:

Dlaczego OT  ?? Udało mi sie rozwiązać nurtujacy mnie problem inni też będą mogli wyciągnąć wnioski . Chociaż sam nie umiem znaleźć logicznej odpowiedzi dlaczego na krótszym orginalnym kabelku od karty d-link DWA-140 nie chce sie łączyć

Dlatego, że ten temat nie dotyczy rozwiązywania Twojego "problemu" związanego z kablem.

33 (edytowany przez MiG25 2015-03-11 17:12:43)

V12 napisał/a:

Proszę, przeczytaj to: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10766

A teraz zobacz układ U17 na tym zdjęciu (albo u siebie w routerze 1043nd v2) http://i.imgur.com/oht6ZcJ.jpg.
To ze Tobie działa, wcale nie znaczy ,ze działa poprawnie , ponieważ jak większość routerów ma on zabezpieczenie 0,5A.

34

MiG25 napisał/a:
V12 napisał/a:

A teraz zobacz układ U17 na tym zdjęciu (albo u siebie w routerze 1043nd v2) http://i.imgur.com/oht6ZcJ.jpg.
To ze Tobie działa, wcale nie znaczy ,ze działa poprawnie , ponieważ jak większość routerów ma on zabezpieczenie 0,5A.

Ten układ występuje w wielu wersjach, w tym z ograniczeniem do 250, 500, 750, 1000 mA i więcej. Skąd wiesz, które dokładnie TP-Link stosuje aktualnie? Widziałem już kilka postów o tym, że WR1043NDv2 daje radę pociągnąć modemy LTE bez dodatkowego zasilania. Ktoś musiałby to potwierdzić organoleptycznie czyli po prostu sprawdzić przy jakim prądzie jest odcięcie. W innych (m.in. MR3420v2, WDR-y, WR703N itd.) zabezpieczenie na pewno jest przy 500 mA, bo sam to testowałem. W WR1043NDv2 nie sprawdziłem smile

35

Próbował em znaleźć zamiennik z większym prądem ,ale mi się nie udało. Masz oznaczenie (albo datasheet) takiego , co ma 750mA ,albo lepiej 1A ?

36 (edytowany przez V12 2015-03-11 18:31:37)

MiG25 napisał/a:
V12 napisał/a:

Link do tematu ktory podałes to dla mnie druciarstwo autor nawet nie okreslił typu układu tylko napisał "coś w stylu" tylko co ??
nie moge rozebrać mojego WR bo kilka kompów nie bedzie miało neta.
A jak może mi działać nie poprawnie skoro 500godz stabilnie pracował dodatkowo sam HUB pobierał 100mA

37

Autor tematu celowo takich rzeczy nie pisał, żeby nie brały się za to osoby ,które nie do końca wiedza co robią. Dlatego jest napisane cos w tym stylu , bo w każdym routerze jest on inaczej oznaczany.
Może Ci stabilnie pracować np dla tego ze jesteś blisko nadajnika.

38

nie jestem blisko nadajnika 4.5 km nadajnik daje około 70mbit bez obciążenia ja odbiore max 35 z antena. ale na nadajniku innej sieci osiągam prawie 100mbit

39

To ja się podepnę pod temat żeby nowego wątku z cyklu "jaki router ..." nie tworzyć.
Poruszałem na tym forum problem z moim TL-3020.
Pracuje w domu podpięty przez wifi + 1 wire na usb - chodzi cały tydzień OK.
Pracuje w kotłowni podpięty pod wifi (spora odległosc od AP)+ 1 wire na usb - zawiesza się.

Skrypt restartujący urządzenie po każdym pomiarze (co 10-20 minut) - zmniejszył częstotliwość zawieszeń.
Teraz w kotłowni potrafi pracować kilka dni, ponad tydzień i potem zwis. Brak dostępu przez net.
Nie będe ponownie pisał objawów bo już o tym pisałem i nie w tym rzecz.

Zasugerowano mi (bodajrze pepe2k) że może to dla tego ze wifi i usb pracuje w tym samym czasie i znany jest problem  (tu nie pamiętam dokładnie) przy takiej konfiguracji - procesor - radio-usb

Skrypty wyłaczające usb, wifi przy odczytach testowane.

Teraz powstała możliwość zakupu drugiego urządzenia (do 150-200zł) i w związku z tym zrodziło się pytanie:
jak router nie bedzie miał takich problemów , posiadać będzie usb, i wystarczajacy flash żeby nie trzeba było zmieniać kości?