1

Temat: Jaki router bez huba?

Jaki router nie potrzebuje aktywnego huba żeby obsłużyć modem LTE bez rozłączania WiFi?

2

Odp: Jaki router bez huba?

Każdy.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

3

Z tego co wyczytałem to prawie każdy potrzebuje tego huba żeby WiFi działało stabilnie (bez rozłączania).

4

HUB i modem nie mają nic wspólnego z WiFi.

5

To do czego jest potrzebny hub? W co drugim temacie na tym forum pojawia się hub w konfiguracji z routerem i modemem.

6

Do tego żeby modem miał odpowiednie zasilanie i żeby się nie rozłączał. Pytałeś o WiFi, a ono działa nawet jak modem się rozłączy ( internetu nie ma ale sieć działa i WiFi jest ).

7

Okej. Wydawało mi się że to oczywiste. Raczej marny pożytek z WiFi z rozłączonym modemem. Biję się w pierś za złe sformułowanie pytania.
Więc jaki router nie potrzebuje huba żeby przy korzystaniu z WiFi modem się nie rozłączał z uwagi na braki w zasilaniu?

8

Gruberek napisał/a:

Do tego żeby modem miał odpowiednie zasilanie i żeby się nie rozłączał. Pytałeś o WiFi, a ono działa nawet jak modem się rozłączy ( internetu nie ma ale sieć działa i WiFi jest ).

Trochę uogólniasz... bo rzadkie, ale są znane przypadki, w których przeciążenie USB powoduje reset Wi-Fi albo całego routera. Dotyczy to modeli, w których logika (SoC, układ radia) zasilany jest pośrednio z tej samej linii 5 V, co USB.

Do autora wątku: problem z zasilaniem modemów bezpośrednio z routera mają przede wszystkim TP-Linki, choć też nie wszystkie.

9

A faktycznie. Jednak wycofuję. Chodzi o reset WiFi.
A czy wiadomo jakie konkretnie modele TP-Linka nie mają tego problemu?

10

mdmdm napisał/a:

A faktycznie. Jednak wycofuję. Chodzi o reset WiFi.
A czy wiadomo jakie konkretnie modele TP-Linka nie mają tego problemu?

Zadajesz zbyt ogólne pytania (chodzi mi o to poprzednie)... to tak jakby ktoś zapytał, który samochód będzie jeździł na ON. Jak zadasz precyzyjne pytanie (np. czy router X zasili modem Y bez dodatkowego HUBa), to możesz spodziewać się konkretnej odpowiedzi.

Od TP-Linka to WR710N i chyba WR1043NDv2, ale nie testowałem.

11

Dobrze.
Powiedzmy modem Huawei e3372 (nie HiLink) i router TP-Link WR1043ND v2.
Czy taki zestaw potrzebuje HUB-a?

12

W ndis się nie połączy, a co za tym idzie pełnej prędkości nie osiągnie więc hub na 99% nie będzie potrzebny.

13

A Huawei e3372 (nie HiLink) i router TP-Link Mr3420 v2?

14

Gruberek napisał/a:

W ndis się nie połączy, a co za tym idzie pełnej prędkości nie osiągnie więc hub na 99% nie będzie potrzebny.

Wróżenie z fusów...

mdmdm napisał/a:

Dobrze.
Powiedzmy modem Huawei e3372 (nie HiLink) i router TP-Link WR1043ND v2.
Czy taki zestaw potrzebuje HUB-a?

Ponoć WR1043NDv2 ma ograniczenie wyżej, ale tak jak pisałem - nie testowałem tego.
I jak E3372, to kup wersję HiLink, bo tak to maksymalnie wyciągniesz na nim jakieś 8-12 Mbps, bo działa tylko w RAS. Jak już będzie działać w NDIS/NCM, to sobie zmienisz modem na nie-HiLink.

mdmdm napisał/a:

A Huawei e3372 (nie HiLink) i router TP-Link Mr3420 v2?

Prawie na pewno nie. No i MR3420 ma tylko 32 MB RAM, więc jak chcesz przejść później z HiLink na NDIS/NCM, to będzie mu brakowało RAM (czytaj: będzie się wywalać system).

Chcesz TP-Linka z LTE? Kup router i dobry HUB z własnym zasilaniem, kropka. Unikniesz na starcie wielu problemów i zadawania góry pytań.

15

Mam już wersję nie HiLink. Czy to jest tylko kwestia oprogramowania (i można je zmienić?) czy fizycznie one się też czymś różnią?

Nie musi być TP-Link. Chciałbym dokupić do modemu router i już się nie bawić w dodatkowy sprzęt w postaci HUB-a.

16

mdmdm napisał/a:

Mam już wersję nie HiLink. Czy to jest tylko kwestia oprogramowania (i można je zmienić?) czy fizycznie one się też czymś różnią?

Tylko oprogramowaniem. W sieci znajdziesz tutki jak przerobić w jedną i drugą stronę.

17 (edytowany przez V12 2015-03-11 13:32:18)

Wr 1043 V2 ma dośc mocy żeby bez dodatwoego zasilania pociągnąć e3272 Hi LInk i nawet do tego 2 pendrive wiec nie może mieć ograniczenia. Jednak zauważyłem dziwną rzecz kiedy podłącze modem bez pośrednio do routera jest ok ale kiedy prze przedłużkę USB to roter wogóle go nie widzi dopiero jak międzu router i przedłuże wepne HUB pasywny Natec to wszystko śmiga .
Wygłąda na to jak by sygnał z modemu był tlumiony przez kabelek USB a o ile wiem to HUB ma wzmacniacz obwodu danych.
Mr sobie odpuść ma on za małą wydjnośąc nawet do Hi LInk wiecej niż 50Mbit nie przerobi

18

V12 napisał/a:

Wr 1043 V2 ma dośc mocy żeby bez dodatwoego zasilania pociągnąć e3272 Hi LInk i nawet do tego 2 pendrive wiec nie może mieć ograniczenia. Mr sobie odpuść ma on za małą wydjnośąc nawet do Hi LInk wiecej niż 50Mbit nie przerobi

No patrz... a scalak jest na PCB, więc ma, tylko o innej wartości.

19 (edytowany przez V12 2015-03-11 13:44:44)

Scalak musi być jako przetwornica  bo zasilacz ma 12V i pokaźną wydajność 1,5 A = 18Watt A według testów stresie router pobiera 5 W Co ciekawe na sucho napięcie na USB ma wartość 5.30 w MR 3220 równe 5V . Podczas startu modemu w Mr napięcie na chwile przysiada do 2V w WR stabilnie trzyma 5.10 V
Wyżej edytowałem posta co do HUB z moich obserwacji Na podstawie MR wynika że przyczynami nie stabilności może być ginący sygnał na liniach danych bo większość ludzi łączy modem z routerem przez Kabelek. Stosując HUb nie tyle poprawimy zasilanie co wzmacniamy sygnał na liniach danych
Tak kiedys szukałem czy nie ma takiego modemu co ma normalnie wyjcie na Rj45 wtedy by sie skończyły hece z tym USB
pozdr

20 (edytowany przez mdmdm 2015-03-11 13:48:25)

V12 napisał/a:

Wr 1043 V2 ma dośc mocy żeby bez dodatwoego zasilania pociągnąć e3272 Hi LInk

Czy e3372 też się to tyczy?

I rozumiem że WR 1043 V2 wymaga alternatywnego oprogramowania?

21 (edytowany przez V12 2015-03-11 13:56:15)

Myśle że tak. ale ja mam i tak modem wpięty prze HUB pasywny i kabelek USB.Bez tego HUBA działa ale tylko wpięty bez pośrednio do routera przez dodatkowy kabelek nie chce działać. A kabelek mi potrzebny żeby postawić modem gdzie indziej celem zwiększenia zasięgu LTE
Tak wymaga zmiany softu

22

V12 napisał/a:

Jednak zauważyłem dziwną rzecz kiedy podłącze modem bez pośrednio do routera jest ok ale kiedy prze przedłużkę USB to roter wogóle go nie widzi dopiero jak międzu router i przedłuże wepne HUB pasywny Natec to wszystko śmiga .
Wygłąda na to jak by sygnał z modemu był tlumiony przez kabelek USB a o ile wiem to HUB ma wzmacniacz obwodu danych.

Może ma miejsce problem opisany w tym dokumencie (aczkolwiek jest tam mowa tylko o usb 3.0, nie wiem czy w przypadku usb 2.0 zachodzą podobne interferencje): http://www.intel.com/content/www/us/en/ … paper.html.

23

V12 napisał/a:

Scalak musi być jako przetwornica...

Przetwornica to jedno, a ograniczenie prądowe i sterowanie wyjściem to drugie... mieszasz pojęcia. Najpierw zajrzyj do środka i zobacz co tam siedzi, a potem snuj teorie.

V12 napisał/a:

Wyżej edytowałem posta co do HUB z moich obserwacji Na podstawie MR wynika że przyczynami nie stabilności może być ginący sygnał na liniach danych bo większość ludzi łączy modem z routerem przez Kabelek. Stosując HUb nie tyle poprawimy zasilanie co wzmacniamy sygnał na liniach danych
Tak kiedys szukałem czy nie ma takiego modemu co ma normalnie wyjcie na Rj45 wtedy by sie skończyły hece z tym USB
pozdr

Po prostu kup porządny kabel.

24 (edytowany przez V12 2015-03-11 14:47:08)

Kabel mam porządny i wcale nie długi od karty sieciowej D-link ekranowany w oplocie . robilem testy z innymi kablami to samo.
Jak podłacze bz pośrednio do routera  jest ok .
mój HUB jest na scalaku gl 850g
http://www.genesyslogic.com/en/product_view.php?show=21
Ma wzmaciacz sygnału USB
też bardzo mnie dziwi to zachowanie . Mr 3220 działał bez HUBA na gorszej jakości kabelku tyle że zasilanie miałem wpięte z żyły dodatnią i masę. działało to dobrze tylko dławiło mi transfer do około 55mbit i dlatego zmienilem na Wr
A może polecasz taki naprawde dobry kabel usb ?? (pozłacane złącza heheh)
http://allegro.pl/ultra-szybki-kabel-us … 58269.html
Kabel USB 2.0 a 3.0 jest róznica ??
pozdr

25

V12 napisał/a:

Kabel mam porządny i wcale nie długi od karty sieciowej D-link ekranowany w oplocie . robilem testy z innymi kablami to samo.
Jak podłacze bz pośrednio do routera  jest ok .
mój HUB jest na scalaku gl 850g
http://www.genesyslogic.com/en/product_view.php?show=21
Ma wzmaciacz sygnału USB

Dysk podłączony do WR1043NDv2 na 1,5 m kablu działa bez problemów. Sprawdzałeś z innymi urządzeniami USB? Dostęp do oscyloskopu masz?