Temat: Huawei E3372 bez HiLink

Witam,

Używam TL-MR3420 z hubem aktywnym i OpenWRT AA + Huawei E3372 bez HiLink'a

Po podłączeniu w/w modemu pojawia się tylko i wyłącznie interface diagnostyczny /dev/ttyUSB0, i modem nie przełącza się dalej, chociaż CD-Romu i karty SD również nie widać.

Modem odpowiada na wydawane komendy, ale w zasadzie to wszystko. Konfiguracja portów wygląda następująco:

^SETPORT="A1,A2;12,1,16, A1, A2"

Usbswitch, chat, comgt i wszystkie sterowniki serial mam zainstalowane, pojawia się również interface wwan0, ale nie da się na nim podnieść połączenia.

Próbowaniem skryptów ndis.sh, ale również nie działają.

Ma ktoś jakieś inne pomysły?

P.S. nie chcę używać HiLinka, chyba, że da się w nim w jakiś sposób ominąć firewalla, tak aby na interface usb0 mieć adres z puli publicznej, a nie z puli prywatnej. Próbowałem wyłaczać firewala w modowanych WebIU, ale to nie działa.

2

Odp: Huawei E3372 bez HiLink

Zmień firmware z modemie. Niektóre jakoś magicznie nie chcą nawiązywać połączenia w RAS.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez trolcio 2015-03-09 18:51:51)

Próbowałem już na różnych firmware, na tym, z którym go kupiłem, nie wiem, jakie to, oraz na jaimś 22.xx i 21.xx, na wszystkich bez powodzenia.

Na obecnym, podobno najnowszym sofcie, podczas połączenia skryptem ndis.sh otrzymuję komunikat a comgt, że nie można wysłać nic na port /dev/ttyUSB0, a w picocom normalnie nawiązuję połączenie.

P.S. W jaki normalny sposób można wyjść z picocom, bez konieczności zabijania procesu?

4

Poszukaj po wątkach tu na forum, kilku formowiczów go używa w RAS, więc zapytaj ich na jakiej wersji firmware.

5

A koniecznie musi to być tryb RAS? Nie może być jakiś inny, bo chyba najbliżej jestem w tej chwili NDIS, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo pojawia mi się aktywny port wwan0 w momencie podłaczenia modemu, nie wiem tylko w jaki sposób podnieść na nim połaczenie, skrypt ndis.sh jak już wspominałem nie działa.

6

Ndis nie działa na tym modemie.

7 (edytowany przez V12 2015-03-09 21:05:11)

Ciekaw jest jakie to korzyści są z tego adresu IP ?? I tak sieć blokuje dostęp z zewnątrz
Zresztą MR jest za słaby z HI Link przepusci około 50Mbit a bez hi link to pewnie mniej
pozdr

8

Sieć nic nie blokuje, bo płacę za stałe IP.

Nie zależy mi na download, tylko na upload, a ten i tak jest nie większy jak 2Mbit, nie ma więc znaczenia, w jakim trybie pracuje modem, ważne żeby działał i robił to bez obsługowo. Sprzęt często jest wyłączany bo używam go jako bramki internetowej do sprzętu pomiarowego, a ten często zostaje na kilka dni gdzieś w Polsce. W większości firm, w których bywam dostęp od strony WAN jest niemożliwy więc modem + router to jedyna sensowna możliwość dostania się do sprzętu bez konieczności bycia na miejscu.

Korzyści wynikające z posiadania zewnętrznego stałego IP są dla mnie są oczywiste.