1

Temat: pptp czy warto w moim przypadku ?

Witam

Kiedyś marzyła mi się Samba dostępna publicznie, jednak pomysł nie wypalił.
Ostatnio zauważyłem reklamę z forum zdaje się TP Link, coś tam o PPTP.

I tak się zastanawiam czy jest możliwy po postawieniu takiego PPTP,
zapis jako, jak na zwykły dysk poprzez sieć ?

Bezpieczeństwo nie jest priorytetem, lecz szybkość działania.
Od dawna szukam wydajnego zapisz jako, bezpośrednio
jak to ma miejsce w przypadku SMB, tyle że publicznie.

Czy PPTP nadaje się do tego ? Są jakieś alternatywy ?

smile

2

Odp: pptp czy warto w moim przypadku ?

PPTP jest tylko tunelem, tak samo jak ipsec czy openvpn. A co z tunelem będziesz robić to już twoja sprawa, możesz dzięki niemu dostać się do zasobów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mza 2015-03-07 22:37:07)

Cezary napisał/a:

PPTP jest tylko tunelem, tak samo jak ipsec czy openvpn. A co z tunelem będziesz robić to już twoja sprawa, możesz dzięki niemu dostać się do zasobów.

Czyli odpalając serwer pptp na maszynie z publicznym ip, moge się do niego podłączyć z innych ( w świecie ) komputerów poprzez SMB ? Celem jest zapisywanie na publicznie dostępnej maszynie, danych za pomocą Windowsowego SMB.
Chciałbym aby mój kolega, dodał sobie do Windows 7 dane mojego hosta i korzystał z niego poprzez SMB.
Czytałem różne opisy, jednak nie do końca rozumiem jak za to się zabrać.
Czy jest jakiś poradnik, do tego co opisałem powyżej ?

Czytam jeden taki, kiedyś próbowałem i nic nie działało oprócz samego połączenia.

smile

4

Jest na eko.one.pl.

Tworzysz tunel, połączenie do komputera. A później czym się połączysz, jaką aplikacją itd, to już od ciebie zależy. Zwykle tunele są przezroczyste, więc jak odpalisz klienta smb to zobaczy serwer. Ale nie mieszaj jednej rzeczy z drugą - tunel to jedno, a co dalej z nim zrobisz to będziesz miał. Smb jest szczególnym zastosowaniem.

5

Cezary napisał/a:

Jest na eko.one.pl.

Tworzysz tunel, połączenie do komputera. A później czym się połączysz, jaką aplikacją itd, to już od ciebie zależy. Zwykle tunele są przezroczyste, więc jak odpalisz klienta smb to zobaczy serwer. Ale nie mieszaj jednej rzeczy z drugą - tunel to jedno, a co dalej z nim zrobisz to będziesz miał. Smb jest szczególnym zastosowaniem.

W Windows 7 Pro chyba jest możliwość stworzenia sobie własnego serwera vpn. Ale w Windows 7 Home Premium, chyba nie. Tak szukam i coś nie widzę.

Czy jest jakiś Open Source serwer dla Windows z tym PPTP który możesz mi polecić ? Jeśli w ogóle taki jest.
Chciałbym to potestować. Lub jakieś inne metody, aby się przez SMB połączyć i to potestować.

smile

6

Dowolny inny tunel. O windowsa to do złej osobny trafiłeś. Używam jak muszę ale nie znaczy że chcę smile

7

Cezary napisał/a:

Dowolny inny tunel. O windowsa to do złej osobny trafiłeś. Używam jak muszę ale nie znaczy że chcę smile

Czy mógłbym prosić o linka na jakiś tunel ( serwer for windows ) ? Sprawdzałem po kolei w google ale jakoś same clienty mi się pobierają. A ten openVPN pachnie mi jakąś tam dłuższą zabawą. Barbra pobrałem też client.

smile

8

https://www.softether.org/5-download

Takie coś pobieram, ciekawe czy dam radę to skonfigurować. Looks good.

smile