1

Temat: Połączenie dwóch routerów po wifi 5ghz

Witam,

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, więc przy okazji chciałbym się przywitać.

Mój problem polega na tym, że potrzebuję połączyć dwa pokoje w sporym mieszkaniu po wifi. Nie mam możliwości pociągnięcia kabla, choć byłoby to najprostsze rozwiązanie.
W tej chwili w jednym pomieszczeniu mam router Netgear'a R7500 (z którego zresztą nie jestem raczej zadowolony, ale to inna historia). Do tego routera podłączony jest internet kablowy, serwer NAS i komputer stacjonarny. Router śle też sieć 2,4+5 ghz.
W innym pokoju w trybie station-infrastructure pracuje mój stary Edimax, do którego przewodami podłączone są różne sprzęty RTV. Generalnie to działa, ale ponieważ pasmo 2,4 jest dość mocno obciążone, więc wydajność i stabilność tego połączenia pozostawiają nieco do życzenia.
Chciałbym więc zastąpić Edimaxa czymś, co pracowałoby w paśmie 5ghz. Ponieważ Netgear w tym paśmie działa (teoretycznie) z prędkością 1700mbps, więc dobrze by było, żeby odbiornik też był szybki. Czy warto inwestować w szybki router w to miejsce (coś w stylu Netgeara R7500 czy Asusa AC87u), czy też lepiej sprawdzi się inne rozwiązanie? Wifi w tym miejscu nie potrzebuję, wystarczy kilka portów LAN...

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.
Pozdrawiam

2

Odp: Połączenie dwóch routerów po wifi 5ghz

Więc zwykły router który dołączy się w trybie klienta do tego ap.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, chodzi mi bardziej o taką kwestię: czy łącząc się w sieci 5ghz przez dwa routery mające możliwość pracy z prędkością 1700mbps będę w stanie uzyskać wyższy transfer, niż łącząc się przez wolniejszy router? Innymi słowy, czy warto dopłacać do droższego urządzenia?

Pozdrawiam

4

woziu napisał/a:

Ok, chodzi mi bardziej o taką kwestię: czy łącząc się w sieci 5ghz przez dwa routery mające możliwość pracy z prędkością 1700mbps będę w stanie uzyskać wyższy transfer, niż łącząc się przez wolniejszy router? Innymi słowy, czy warto dopłacać do droższego urządzenia?

Pozdrawiam

Teoretycznie, tak. W praktyce, nie dowiesz się jeżeli sam nie sprawdzisz.

5

Myślę, że kupowanie aż tak mocnego routera nie ma sensu. Skoro urządzenie ma pracować jak most bezprzewodowy to 1700mbps po wifi jest zupełnie zbędne, bo i tak po kablu więcej niż 1000mbps nie pójdzie. Zainteresuj się routerami z radiem ac 1300 mbps. Są dużo tańsze od wspomnianego asusa czy netgeara, a w zupełności wystarczą. Nawet zwykły archer c5 powinien spełnić Twoje wymagania.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

6

Gruberek napisał/a:

Myślę, że kupowanie aż tak mocnego routera nie ma sensu. Skoro urządzenie ma pracować jak most bezprzewodowy to 1700mbps po wifi jest zupełnie zbędne, bo i tak po kablu więcej niż 1000mbps nie pójdzie. Zainteresuj się routerami z radiem ac 1300 mbps. Są dużo tańsze od wspomnianego asusa czy netgeara, a w zupełności wystarczą. Nawet zwykły archer c5 powinien spełnić Twoje wymagania.

1700 Mbps to całkowita przepływność bitowa, w praktyce nie liczyłbym nawet na 1000 Mbps. W przypadku kabla narzut na dane (ramka Ethernet) jest niewielki, więc przy połączeniu 1000 Mbps w praktyce tyle jest. Niestety przy połączeniu bezprzewodowym jest bardzo wiele zewnętrznych czynników stąd moja rada żeby to sobie przetestować w praktyce.