26

Odp: TP-LINK TL-WDR4300 + E3372 (Hilink)

No też bym wolał mieć wszystko na tip-top to oczywiste. Tylko, że jako amator na pewno nie poradzę sobie z jakimś mi nieznanym gpio czy też napisaniem skryptu więc muszę spasować sad

27

Kwestia poszukania tylko: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wdr3600#usb

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

hm..OK
Być może po prostu się tego przestraszyłem
Tylko wytłumacz mi (jezeli możesz) proszę co mam mi dać to wyłaczenie USB?
Mam do routera podłączony aktywny HUB i w HUB'ie gwizdek oraz pendrive z extroot'em.

29

Więc przełóż extroota do drugiego gniazda. Nie możesz wyłączyć zasilania na USB na którym masz extroota bo będą Bardzo Złe Rzeczy się dziać. I wcale nie straszę.

30 (edytowany przez mrtur 2015-03-05 07:42:17)

Mając gwizdek i extroota bez HUB'a miałem ciągłe resety routera. Jesteś pewien,że przełożenie extroota bezpośrednio do routera nie przywróci mi tych resetów?

Na dniach przy pomocy kolegi Bieniu przechodzę testowo na najnowszy build OpenWrt Barrier Breaker 14.07 / LuCI 0.12 (by Cezary)
Na w/w będzie ta sama zasada wł/wył USB?

i szczerze pisząc dalej nie jarzę co mam mi dać opcja wyłączenia zasilania USB pod gwizdkiem.. sad
Czyli jak wyłączę zasilanie po USB pod którym jest aktywny HUB to zlikwiduję jakiś konflikt?
Czy chodzi o jakiś automat(skrypt) który po resecie routera ma na chwile wyłączyć to zasilanie a potem włączyć żeby poprawnie "gwizdek" został rozpoznany przez router?

//Edit
OK
Extroot wpakowany bezpośrednio pod drugi USB w routerze.

31

Wyłączenie zasilania na USB da Ci taki efekt jak byś fizycznie wyjął modem z portu USB. Więc wszystkie problemy z zawieszeniem się modemu itp. znikną.
Ale... jeżeli zaś masz podłączony modem pod hub usb który ma własne zasilanie to oczywiście wyłączenie usb w routerze nic nie da bo modem nadal będzie zasilany z huba.

32

Też miałem problemy ze zwalnianiem modemu + zawieszanie Wi-Fi. Modem 3372 i wdr3600 na gargoyle 1.6.2.2 zmieniłem na 1.6.1.5 i problemy ustąpiły.

33

Dzieki za info, zobaczymy jak będzie na OpenWrt Barrier Breaker 14.07 / LuCI 0.12 (by Cezary) a potem w kolejnosci zrobię testy na 1.6.1.5 choć widzę ,że już jest 1.7.x tylko nie wiem czy Cezary będzie w nim metetał wink