Temat: Zmiana małej sieci wifi z MR3220 na TL-WDR3600 da rade?
Witam, mieszkam w domku z poddaszem na którym mam router MR3220 i przez ścianę na kablu 1m zamontowaną antenę sektorową 15dbi, na tym sprzęcie mam podłączonych 5 kolegów (link max 600m) nie przekraczając -68dbm (czyli 54mb) czyli wg mnie stabilnie i do tego podpięty modem Huawei e3131 który działa w trybie HSDPA+ czyli ok 5MB/s (5km od BTSa).
Chcę przejść na LTE które w mojej lokalizacji leci 22MB/15MB ale jak wiadomo na mr3220 raczej nie da rady...
Myślę o routerze TL-WDR3600 bo on raczej pociągnie LTE 20MB/s i od tego ten 1gb ethernet
ale mam kilka pytań technicznych ponieważ router ma dwie antenki no więc:
1. Można pod jedno wyjście podłączyć tą zewnętrzną antenę 15dBi by kolegą działało wifi na 2,4GHz a drugą antenkę zostawić oryginalną by siała mi w stronę parteru na potrzeby własne (nie musi być to 5GHz - może dla mnie nie istnieć, nawet nie musi być 300MB tylko 150 jako draft)?
2. Czy te antenki można ustawić jako osobne dwa radia z innymi SSIDami, lub jeśli nie to czy taki podział sieci zewnętrznej i wewnętrznej ma prawo współistnieć czy jednak te antenki powinny być identyczne?
3. Jeśli nie da się rozdzielić radia to router będzie wiedział z jakiej anteny ma brać klientów zewnętrznych a z której wewnątrz budynku?
4. Jaką moc wyjściową ma radio w tym routerze?
Zależy mi na tym w GUI widać było z jaką jakością połączeni są koledzy i żeby te LTE hulało min 20MB/s.
Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.