Temat: LuCI i adresy na WAN
Witam wszystkich!
Odkąd kilkanaście tygodni temu zaraziłem się OpenWRT - przebudowę sieci domowej oparłem o WDR3600 oraz tl-wr842nd + jeszcze kilka różnych opcji ![]()
Zastanawia mnie jednak scenariusz, który się narysował... spędziłem dzisiaj ok 8h na przebudowie topologii - 842ND jako nowe urządzenie powędrowało na poddasze - do niego podłączony jest E3372 Hilink (wcześniej działał na parterze z WDR3600).
Po zmianie okazało się, że prędkości najpierw wzrosły o 30% do ok 30Mbps/10Mpbs - aktualnie mam symetryka 10MBps...
Na WDR3600 było 15Mbps/7Mbps. W tym wypadku jednak - skoro mam sprzęt na poddaszu - zainwestuję w zewnętrzne anteny.
842ND udostępnia internet po wifi (klient oddalony o kilkadzieścia metrów) oraz po kablu do WDR3600...
Jak na porcie WAN w WDR3600 ustawie DHCP - wszystko działa - jak te same adresy ustawię statycznie - znika internet i adres modemu (192.168.8.1) nie odpowiada... Chciałem ustawić stałe adresy, bo to piąty router - nie licząc urządzeń sieciowych w różnych klasach adresowych i chcę mieć porządek... ifconfig pokazuje dokładnie to samo przy statycznym i dhcp... Co jeszcze może powodować problem z dostępem ??? (zapewne kwestia routowania... ale gdzie to siedzi?)
Poproszę o wskazówkę...
pozdrawiam
KB