Temat: WOL poprzez wifi

Posiadam serwer NAS, który będę musiał przenieść do innego pomieszczenia z powodu jego głośności. Do tego pomieszczenia jednak nie mogę doprowadzić skrętki, mam tam na szczęście sygnał domowej sieci wifi.

I teraz pytanie, czy mógłbym budzić ten serwer poprzez WOL? Bezpośrednio poprzez wifi się nie da, ale gdybym użył jakiegoś urządzenia pośredniczącego np. TL-MR3020, który może działać jako klient wifi to zadziałałoby to? Chciałbym, żeby ten ruterek działał tylko jako pomost między siecią bezprzewodową i przesyłał te informacje dalej po skrętce.

2

Odp: WOL poprzez wifi

Przecież możesz na tym mr3020 zrobić wybudzanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chciałbym, żeby działał transparentnie (tak jakby go nie było, czyli tak jakby serwer był bezpośrednio połączony kablem z domowym ruterem a nie bezprzewodowo poprzez tego TP-Linka). Nie może też nadawać sam adresów IP (ma to robić domowy ruter).

Opis z tego artykułu pasuje do tego co chcę zrobić?

http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3020#wispklient

4

Nie bo robi nata. Jak już to relayd choć nie wiem czy rozgłaszanie wola przejdzie po czymś takim, nie sprawdzałem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

nanakipl napisał/a:

Posiadam serwer NAS, który będę musiał przenieść do innego pomieszczenia z powodu jego głośności.

Z ciekawosci: Mozesz napisac model tego NAS? Tez kiedys chce kupic, ale jak to halasuje, to bede musial przemyslec.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

6

Mogę potwierdzić, że WOL działa z użyciem relayd.

badziewiak napisał/a:

Z ciekawosci: Mozesz napisac model tego NAS? Tez kiedys chce kupic, ale jak to halasuje, to bede musial przemyslec.

To tak naprawdę nie NAS tylko HP Microserver N36L.

7 (edytowany przez oneiro 2015-02-25 13:11:06)

Sam sobie zrób NAS - wyjdzie za te same pieniądze, a funkcjonalność wzrasta o n-razy, ja mam na linuxie  dystybucja OMV (debian), albo postaw sobie na FreeNAS (system freeBSD)

Poszukaj sobie większej gabarytowo obudowy ITX aby zmieścić dyski, do tego płyta ITX BEZ wiatraczków (chłodzona pasywnie), zasilacz jest jak do laptopów czyli też cichy. Płyta z dużą ilością gniazd SATA (ewentualnie fizyczne kontrolek RAID na PCIe). I konfigurujesz jak chcesz.

No i sam dobierasz wydajność procesora/ pobór prądu. Dal mnie liczyło się podtrzymanie bateryjne dlatego wybrałem Intel Atom.

Płyta zazwyczaj ma jeszcze wyjścia HDMI/audio/wifi/e-sata/usb 3.0/inne, można zbudować małe centrum mediów smile