Temat: konfiguracja samby na Barrier Breaker z LuCI

Witam

Mam problem z udostępnieniem dysku twardego podpiętego pod usb w routerze TpLinka WDR3600. Dawniej na starej gargoyle miałem w menu zakładkę "Nośniki USB" gdzie mogłem udostępnić sobie dysk i podać udział dysku oraz użytkowników z dostępem do dysku. W tym momencie w nowej wersji z Luci takiej zakładki nie mam chociaż samba jest doinstalowana. Natomiast znajduje się zakładka współdzielenie, gdzie teoretycznie mogę uzupełnić i udostępnić dysk. Tylko w praktyce nie wiem jak to wszystko wypełnić, gdzie podaje się udział dysku, czy mogę dodać użytkowników i hasła dla nich. Jeżeli istnieje możliwość udostępnienia dysku bez używania konsoli Putty proszę o podanie jak mam to wszystko uzupełnić, abym mógł znaleźć dysk na komputerze. Chciałbym po prostu mieć dostęp do plików na dysku z komputera.

Proszę o pomoc

2

Odp: konfiguracja samby na Barrier Breaker z LuCI

Pewnie ze jest taka zakładka - jedna od fstaba i druga w usługach od samby właśnie. Użytkowników i hasła nie założysz z gui, musisz ręcznie jak już. Ręcznie też możesz  - opisy są na eko.one.pl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wolał bym jednak z zakładki zrobić udostępnienie dysków a nie wpisywać tego w konsoli Putty. Dlatego moja prośba o pomoc co gdzie mam powpisywać bo nie umiem sobie z tym poradzić. Nie wiem gdzie mam wpisać udział dysku, który jest potrzebny w winowsie do zmapowania dysku i gdzie jakie ścieżki mam podać i wypełnić. Proszę o pomoc bo szukałem na eko.one.pl przykładowego wypełnienia tych zakładek i nie potrfię znaleźć, znajdują się tylko informacje do wpisywania wszystkie w konsoli a chciałbym tego uniknąć.

4

http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/usb … binterface

Pokazane co i jak.

5

Dziękuję ślicznie za pomoc właśnie o takie coś mi chodziło. Ostatnie pytanie czy jeżeli tak skonfiguruję dysk sobie i udostępnię to jak widzę z poziomu gościa będę miał możliwość zapisywania i kasowania plików?? Czy tylko będę miał je do odczytu??

6

To zależy od tego jak skonfigurujesz system. Pamiętaj to luci to tylko ręczny konfigurator, więc wyklinanie to jedno a zrobienie odpowiednich uprawnień na dysku to drugie, luci tego nie robi z automatu jak wizard w gargoyle.

7

Czyli i tak i tak przez Putty będę musiał sobie dodać uprawnienia do zapisu i kasowania plików?? I jeżeli będę chciał to użytkowników tak. Pomału uczę się w Putty ale nie powiem obawiam się że coś popsuję i będę miał router do wyrzucenia. Dlatego tyle pytań zadaję. A czy w ogóle kiedyś powstanie Luci, dzięki któremu wszystko będzie można wprowadzić tak jak kiedyś było w starym gargoyle ??

8

Pewnie nie. Luci ma inną filozofię działania  jest defacto nakładką graficzną do ustawienia opcji przez uci (niespodzianka!). Nie jest wizardem, nie jest gotowym konfiguratorem, wszystkie kroki wykonujesz ręcznie.

9 (edytowany przez build000 2015-02-23 12:53:23)

Prędzej czy później będziesz musiał zmienić nawyki i przyzwyczajenia, gdy nadal będzie Ci potrzebna ta wersja oprogramowania (openwrt) na routery czy cokolwiek innego - konsola to podstawa - jak w każdym zresztą linuchu.
Może to zabrzmi trywialnie - polecam na początek lekturę http://eko.one.pl...od deski do deski - żebyś miał świadomość z czym Ci przyszło się zmierzyć.. wink

10

Czyli nigdy nie będzie graficznego menu dzięki któremu będę mógł wszystko poustawiać?? I wszystko będę musiał robić z Putty np?? Czyli jednak trzeba się uczyć wink

11

No trzeba - i to sporo, jak zupełnie żeś zielony jak trawa na wiosnę - w tym temacie wink

12

Jest gargoyle. Może będzie kiedyś inne gui który będzie bardziej przyjazne od luci.

13

No jest gargoyle bo ją własnie kiedyś miałem ale kumpel mi to wszystko w niej ustawiał. I działało dopóki się nie wykrzaczyła. A teraz gargoyle nie jest już na BB prawda?? A ja chciałem zrobić aktualizację do nowego systemu jak już musiałem wgrać wszystko od nowa.

14 (edytowany przez build000 2015-02-23 13:06:15)

Cezary pisze, że gargulec na BB "będzie jak będzie" - równie dobrze może go nie być, a soft jest wart uwagi jako taki (openwrt) bez względu na to, czy ma ułatwienia w postaci nakładek i wizardów typu gargoyle, czy nie. Reasumując: czas zacząć Ci efektywnie wykorzystywać mózg i wchłaniać linucha oraz obsługę konsoli - wiedza i tak przydatna nawet w gargoyle, gdzie i tak czasem trzeba do konsoli "uderzyć", bo nie wszystko przewidują ułatwienia klikalne w postaci rzeczonych wizardów wink

15

jahendar napisał/a:

No jest gargoyle bo ją własnie kiedyś miałem ale kumpel mi to wszystko w niej ustawiał. I działało dopóki się nie wykrzaczyła. A teraz gargoyle nie jest już na BB prawda?? A ja chciałem zrobić aktualizację do nowego systemu jak już musiałem wgrać wszystko od nowa.

Mojej wersji jeszcze nie ma. Na gargoyle-router.com jest, ale bardzo testowa.

16 (edytowany przez build000 2015-02-23 13:40:40)

taaa - po dwóch tygodniach używania i szczegółowych prób rozwinięcia niektórych pomysłów, jak to miało miejsce w AA (tam to działało - mniejsza o większość co - piszę ogólnie) mogę śmiało napisać, że trzeba dać nacisk na to co napisał Cezary: "bardzo testowa" - odradzam mimo wszystko i początkowej bezproblemowej pracy - chociaż jak ktoś korzysta w podstawie (czyli to co przewidziane ustalonymi, gotowymi buildami ) tylko to, to w zasadzie lepiej/gorzej ale działa. Ogólnie jednak gorzej niż AA (osobiste odczucie/spostrzeżenie/testy/i.t.d. - chociażby WAN=>LAN jest wolniejsze). Czyli jak sam sobie ktoś nie zbuduje i nie zmoduje/spatchuje to raczej kicha - nawet tłumaczenia się wykrzaczają.

17 (edytowany przez bartwr 2015-05-04 01:27:12)

Jak podłączyć dysk sformatowany na ntfs?

w Luci jest pakiet ntfs-3g ale w części Punkty montowania - Wpis montownia w opcji system plików wybieram fuseblk.

w części Punkty montowania mam urządzenie skonfigurowane jako:
/dev/sda6 (2750 MB)  /mnt/sda6  fuseblk  defaults  nie  tak  ale już w części Zamontowane systemy plików już go nie widzę.

18

posiadam BB Luci, po wpisaniu polecenia blkid
dostaję odpowiedz -ash: blkid: not found - jak mogę doinstalować komendę lub jak inaczej sprawdzić UUID dysku?

19

block info

fstab nie montuje w BB automatycznie systemów plików przez ntfs-3g co wielokrotnie pisałem już. Musisz ręcznie to w skrypcie zrobić.