1

Temat: dysk twardy vs TL-WR1043ND

Chcę podłączyć do WR1043ND dysk do współdzielenia danych i do backupów 2 lapków. Lapki mają dyski 80 i 160 GB, więc 500-640 GB powinien stykać.

Czy istnieje niebezpieczeństwo, że jakaś kombinacja HDD 2,5" >= 500GB + zewnętrzna obudowa bez własnego zasilania nie będzie poprawnie współpracować z WR1043ND?

Domyślam się, że problemem może być ewentualnie zapotrzebowanie urządzeń na prąd. Na co jeszcze zwracać uwagę?

Czy może ktoś polecić sprawdzoną konfigurację obudowa+dysk dla tego rutera?

WD5000BUDT ma zużywać mniej prądu niż konkurencja i powinien być dość wydajny. Jednak wolał bym dysk, który mógłbym w przyszłości włożyć do lapka, a do rutera kupić znowu odpowiednio większy, kiedy stanieją. A te WD z serii AV-25 ponoć do przenośnego sprzętu nie bardzo, bo mają być podatne na uszkodzenia mechaniczne. (Umie ktoś powiedzieć czy to prawda? Szkoda by było, bo dobry i tani...) Więc dumam też nad Samsungiem HM640JJ (640 GB, 7200  rpm, 16MB cache) lub HM641JI (640 GB, 5400 rpm, 8 MB). Co o tym myślicie? Na obudowę na razie pomysłu nie mam - będę wdzięczny za sugestie.

Ostatnia sprawa: orientuje się ktoś czy WR1043ND uciągnie któryś z tych dysków także przez pasywny USB hub + pendrive?

Sory za tyle pytań naraz ale  to wszystko się ze sobą łączy i na siebie nachodzi smile.

2

Odp: dysk twardy vs TL-WR1043ND

Bung napisał/a:

Czy istnieje niebezpieczeństwo, że jakaś kombinacja HDD 2,5" >= 500GB + zewnętrzna obudowa bez własnego zasilania nie będzie poprawnie współpracować z WR1043ND?

ZAWSZE jest nadzieja na to że nie zadziała. To tylko złośliwa elektronika jest przecież smile

Pierwsze - prąd. Jeżeli dysk wymaga więcej niż 0,5A to istnieje realna szansa że będzie sprawiał problemy.  Ale często pisze że wymaga 0,7 a mimo to działa. Z założenia - jeżeli dysk standardowo montowany jest w zewnętrznych kieszeniach na USB to powinien działać.

Co do kieszeni - nie masz pewności jak nie sprawdzisz. Różnie to bywa, ale raczej nie ma problemów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Bung napisał/a:

Ostatnia sprawa: orientuje się ktoś czy WR1043ND uciągnie któryś z tych dysków także przez pasywny USB hub + pendrive?

Nie ma szans
A co do dysku to mogę ci polecić "LG HXD5 500gb" i do tego "ladowarke usb 1000mA" sam mam taki zestaw i jak na razie nie miałem z nim żadnych problemów. Jedyna  wada to tak że kieszeń nie potrafi sama usypiać dysk ale na naszym routerku odpalamy Hdparm`a albo hd-idle smile
POZDRAWIAM!!

4 (edytowany przez ZuberA 2010-12-16 15:26:15)

U mnie chodzi ten

http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-twarde-zewnetrzne-25-cala/samsung-s2-portable-hxmu050da-g22-500gb

Pamiętaj jak będziesz kupować dysk to patrz aby miał zasilanie z jednego portu USB.

P.S.
Po 5 min nieaktywność kieszeń usypia dysk smile

ASUS RT-AC68U
TP Link WR1043ND v.1 Gargoyle ver 1.6.2.2 (r42647), by obsy
http://www.speedtest.pl/test/90929053

5

Dzięki za (p)odpowiedzi. Trochę mi się przejaśniło. Jak coś kupię dam znać jak się sprawdziło.