1

Temat: Router mobilny, który wybrać

Witam
Planuję zakupić router mobilny i chciałbym wrzucić na niego Openwrt (najlepiej ze środowiskiem graficznym Gargoyle).
Zastanawiam się co wybrać, czy:
- Tenda 3G150B
- TP-Link MR3020
- TP-Link MR3040
- czy może coś innego możecie polecić.

Ważne, aby router miał gniazdo Ethernet.
Głównie chodzi o to, że chcę router mobilny z modemem LTE wrzucić na dach do puszki hermetycznej i potem dalej sygnał poprzez skrętkę poprowadzić do drugiego routera.

Czekam na jakąkolwiek odpowiedź.

2

Odp: Router mobilny, który wybrać

Jeżeli to ma być w puszcze to jaki ma cel "mobilny"? Tenda jest z tej trójki najsłabsza.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez HDMI 2015-02-18 20:14:43)

Cezary napisał/a:

Jeżeli to ma być w puszcze to jaki ma cel "mobilny"? Tenda jest z tej trójki najsłabsza.

Ponieważ, taki router jest mały i w razie czego zawsze można go kiedyś użyć do celu jaki został stworzony, czyli jako mobilny router.

Właśnie się zastanawiałem jak wypada ta Tenda, bo z tego co znalazłem w specyfikacji jest podobna do TP-Linka (tyle samo RAMu i flasha) tylko lekko mniejsze taktowanie.
Bo jak ma się CPU Ralinka do CPU Atherosa?

4

Może ten http://eko.one.pl/?p=openwrt-mpr-a2

5

Mam oba, TP-Link MR3040 i klona HAME MPR-A2 (Colorovo PowerBox WiFI 5200).
Z zegara nie wynika, ale mpr-a2 jest tak 2x słabszy od mr3040.
Po wifi na mpr-2a max ~20Mb/s, po kablu ~50Mb/s.
Zaleta to akumulator, e398 (lte) trzyma ponad 4 godziny, mr3040 niecałe dwie.

6

@secam7 mówisz, że hame jest dwa razy słabszy niż mr3040, czyli zapewne z tendą będzie podobnie, bo mają identyczny procek.
Dopiero teraz zauważyłem, że mr3020 nie ma wbudowanej baterii ;/
Bez sensu gdzie tu jego mobilność.

Ciągle zastanawiam się nad tenda, bo kusi mnie jego cena, nowy bez problemu można kupić za 71 zł z przesyłką.
Zastanawiam się teraz też nad wybraniem "zwykłego" stacjonarnego routera albo spróbować zamówić coś z ali.

Jak wygląda sytuacja softu do ralinka w porównaniu z atherosem? Czy jest jakaś wielka różnica? Większa ilość akrualizacji itp?

7

To może np. Nexx WT3020? Super mały, super tani (15USD jak dobrze poszukać), ale baterii też nie ma. A w środku 500MHz Mediatek.

8

HDMI napisał/a:

Dopiero teraz zauważyłem, że mr3020 nie ma wbudowanej baterii ;/
Bez sensu gdzie tu jego mobilność.

Mobilny w sensie wrzucasz do walizki i uruchamiasz na miejscu by podzielić hotelowy net na telefon, laptop i tablet. Routerem naprawdę mobilnym trudno jest żonglować w drodze, chyba że jesteś pasażerem.

Nie polecam używania routera z baterią w funkcji stacjonarnej, miałem w ręku Samsunga któremu spuchła bateria po roku pracy na ładowarce. Szkoda baterii i szkoda prądu na jej grzanie 24/7.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

9

Właśnie zastanawiam się nad tym Nexx wt3020, na aliexpress wychodzi ok 60zł wersja z usb, potrzebuję coś służącego jako klient wifi(ew. dodatkowo ovpn), bo przy obecnym 1043nd v1 AA, przy bardzo dobrych warunkach jest w stanie przerzucić ponad 80mb/s, ale na dłuższą metę przy takiej prędkości mam taki load, że router zwiesza się na amen i dodatkowo przy użyciu ovpn jako klienta, przy szyfrowaniu blowfish-cbc 128bit nie może osiągnąć nawet 9mb/s. Jak za ta kasę 64MB ramu(może da radę wstawić tam 128MB?), mediatek 580mhz, usb i dwa porty to chyba nieźle.

10

Jak będziesz kupować to upewnij się co kupiłeś bo są wersje z usb i bez, z 4MB flash lub więcej. Generalnie - malutkie to to bardzo i dość fajne.

11

Wiem, wiem, tą uboższą wersje bez usb(z końcówką A) i 4MB flash wdziałem już poniżej 15$, w tych z końcówkami F,H,AD po wgraniu openwrt nie ma różnicy i teraz można już kupić poniżej 16$ i tak właśnie robię. Szkoda, że chyba nie da rady wyprowadzić anten na rp-sma, bo widzę ze jest drukowana na płytce.

12

Te bez usb mają miejsce na płytce na usb tylko fizycznie nie mają złącza i wycięcia w obudowie.