Temat: MR3420 + E372 dość dziwny problem

Witam!
Chciałbym opisać problem z którym borykam się od kilku dni i nie moge sobie poradzić. Posiadam router MR3420 v1,2 z gargoyle 1.5.11.5 (r38863) + 3ginfo oraz modem Huawaei E372 w trybie NDIS całość funkcjonowało ponad rok bez żadnych problemów w sieci Orange (Free Net) Prędkości bez względu na porę dni oscylowały w granicach 27-29 Mb/s w DC-HSPA+ komputer był połączony z routerem poprzez lan.
Kilka dni temu stało się coś dla mnie bardzo dziwnego po nawiązaniu połączenia prędkość pobierania nie jest w stanie przekroczyć 11 Mb/s przez lan natomiast przez wifi nie wiecej niż 22Mb/s.
Po zmianie w gargoyle trybu połaczenia na ras predkosc przez lan dochodzi do 24Mb/s a przez wifi do 15Mb/s.
Przy kopiowaniu plików w sieci lan predkości sie nie zmieniły natomiast modem od tamtej pory nawet po podłączeniu do komputera nie jest w stanie przekroczyć 24Mb/s odnoszę nawet wrażenie że w trybie karty sieciowej (NDIS) działa jak by trochę wolniej. Najbardziej dziwi mnie spadek prędkości po lan i to tylko w trybie NDIS. Router flaschowałem kilka razy różnymi wersjami gorgoyle i na wszystkich jest tak samo.
Czy mógł sie w jakiś sposób uszkodzić router a może coś z modemem nie tak?
Przepraszam z długi post ale chciałem problem dobrze zobrazować.

2

Odp: MR3420 + E372 dość dziwny problem

A może po prostu operator coś robił z BTSem? Jak się modem w komputerze zachowuje, też nie potrafi osiągnąć prędkości?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy coś zrobił z BTSem tego nie wiem. Problem sie pojawił jakoś tak w nocy wieczorem wszystko było normalnie a rano juz nie. Modem w komputerze rzeczywiście nie osiąga juz takich prędkości jak wcześniej ale dlaczego predkość jest "hamowana" przez router i to tylko jeśli modem łaczy się przez NDIS?

4

Jak modem w komputerze nie osiąga to szukaj po stronie operatora problemu. Zawsze możesz zgłosić reklamację że Ci transfer siadł i niech sprawdzą na stacji co się dzieje.

5

Przed chwilą zrobiłem test na E3272 Hilink w sieci Plus Lte podłaczony do routera i przez Lan dl 32Mb/s ul 30Mb/s a przez wifi dl 48Mb/s ul 35Mb/s i to bez aktywnego huba. Dlaczego po kablu jest wolniej?

6

Co jest dziwne. nie masz uruchomionych jakiś dodatkowych rzeczy w routerze?

7

Nic dodatkowego nie uruchamiałem.

8 (edytowany przez V12 2015-02-18 15:50:32)

Cezary napisał/a:

Co jest dziwne. nie masz uruchomionych jakiś dodatkowych rzeczy w routerze?

Drugi taki przypadek wczoraj o tym samym wspominałem w przypadku mr3220 i modemie Hi link po radiu 60mb a po lanie 30mb . Do tego Hi link to karta siecowa i router widzi go jako WAN wiec powinien mieć lekko
. Jak juz czekam na paczke z wr1043nd
pozdr

9 (edytowany przez chauwa 2015-02-18 17:55:55)

Jesli po Lan <> wi-fi nie było zmian prędkości to może mieszkasz po stronie gdzie spalił się most w Warszawie i szły swiatłowody.
Na pewno operator plus, sferia i play miały problemy i mają od dnia 14/02/2015 godzina 18:00. Nawet operatorzy kablowi mieli problem jak netia big_smile zero usługi prze ponad dobę http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/pozar-mos … 15439.html
Czyli trasa Warszawa <> Białystok i większe okolice, kaput, odczuwalne efekty spalenia swiatłowodów są nawet w katowicach u operatora UPC smile

U mnie w play przez 36h nie było zasięgu UMTS/4g  a dopiero dzisiaj pingi wróciły do normy poniżej 24ms wczesniej powyżej 70ms

Edycja. Znajomy w PLUS LTE ma 2Mbps download i 32Mbps upload od dnia awari smile u niego działało i działa cały czas tylko transfer się zmienił

10

Czyli to wszystko wina Tus... tfu, tfu, tfu, mostu!

11

Witam!
Dzisiaj problem z pierwszego postu został rozwiązany Cezary miał racje operator musiał coś grzebać w bts-ie. Równo po miesiącu prędkości wróciły do poziomu z przed awarii. Dziękuje za zainteresowanie tematem.