Temat: dysk sieciowy wd my book live

witam mam na dysku sieciowym katalogi z  mp3 co  trzeba zrobić aby odtwarzać z niego na 1043 z najnowszym gargole  oczywiście za pomocą mpd i mpc jak to  skonfigurować

2

Odp: dysk sieciowy wd my book live

1. Zamontować zasób z wd na 1043 - to już zależy co udostępniasz z tego wd
2. Uruchomić mpd i jako katalog z plikami wskazać ten gdzie zamontowałeś wd

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

zrobiłęm   folder sieć w mnt zainstalowałem pakiet  curlftpfs  do ftp   i po wklepaniu   curlftpfs 192.168.1.10/mnt/sieć wyszło
Error connecting to ftp: Access denied: 530 co trzeba zrobić a dodam że mam USB Storage Support for Gargoyle trzeba tradycyjne montowanie dysków

4 (edytowany przez build000 2015-02-21 22:10:36)

W 1043 zamontuj klientem samby ów katalog, jako zdalny zasób...w wd prawdopodobnie trzeba odpowiednio ustawić prawa do owego katalogu/jego zawartości, aby klient z samby na 1043 mógł je ro (oczywiście ów katalog najpierw trzeba przez serwer samby na wd udostępnić "na świat" - w lan (wan).

5

Witam, mam dysk A-Data 750GB, czy po podłączeniu przez aktywny hub usb razem z modemem LTE dysk muszę sformatować do ext4 żeby działał poprawnie? Mam taki problem, że jak podłączę dysk do hub'a to przez chwilę działa a po ok 1-2min jest brak net'a i dostępu do dysku. Dysk udostępniałem z poziomu zarządzania Gargoyle przez 192.168.1.1.

6 (edytowany przez build000 2015-04-26 13:26:21)

No t żeby coś Ci podpowiedzieć na już (bo chyba nikt się ni kwapi oraz pomijając, że nie podałeś zwyczajowo nazw określonych urządzeń) to tylko jedno można stwierdzić tak ogólnie - tyle jest wart ów hub...jego faktyczna wydajność prądowa...
Co do systemu plików to wiadomo, że natywne systemy plików dla linucha (więc tu ext2,ext3,ex4) sprawiają najmniej problemów w krótszym jak i dłuższym użytkowaniu oraz typowych operacjach ro/rw.

7 (edytowany przez franzelot 2015-04-26 19:10:11)

A to przepraszam za moją ignorancję smile
Router: TL-WR1043ND ver.2.1
Modem: Huawei e3272
HUB aktywny: 7-portowy (o taki http://allegro.pl/hub-7-portow-2-0-usb- … 18088.html - wiem, że szału nie ma ale testowałem ten i inny, działały oba więc wziąłem ten zdecydowanie tańszy tongue)

Podłączone dwa urządzenia wspomniany dysk A-DATA 750GB i modem LTE.
Około trzech tygodni temu kiedy to konfigurowałem, działało bez zarzutów, modem z dyskiem podłączone współpracowały (a miałem także do sprawdzenia inny hub aktywny). Problemy zaczęły się dopiero kilka dni temu kiedy najpierw zaczęło mi zrywać połączenie z netem co chwilę - oczyściłem dane ze zużycia pamięci, neta nie zrywa ale dysk z modemem nie chce już działać poprawnie. Dlatego @build000 nie widzę podstaw aby to była wina hub'a, tym bardziej, że to tylko 2 urządzenia (ale mogę się mylić). Niestety formatowanie dysku na format linuxa mnie się nie uśmiecha a to ze względu, że durna winda będzie miała z tym problem sad
Czy ktoś ma jakieś inne sugestie? Ewentualnie podrzućcie linki do sprawdzonych hubów aktywny, wezmę ze sklepu na kilka dni do przetestowania i się zobaczy (w ostateczności, na szczęście ten, który mam jakiś drogi strasznie nie był, wykorzystam go do innych celów).
Jeśli będzie potrzeba więcej informacji chętnie napiszę.
Hub może nie jest jakiś super, ale to tylko dwa urządzenia, co one prądu zeżrą?

8 (edytowany przez build000 2015-04-26 19:43:50)

No skoro najpierw działał a teraz nie chce to tak:
1) Daj wynik logread jak ma miejsce to problematyczne działanie (oraz ze startu systemu)
2) Jak tam jest ntfs na tych/tej partycji to na pewno jest kicha/będzie z założenia - to nie system plików dla linucha i do celów multimedialnych pod router - logi po to by sprawdzić czy czasem nie rozjechał Ci się ów system plików(jak system plików windowsowy przepiąć do windy dysk i zapodać chkdsk) i/lub inne kwiatki typowe dla USB - np. zrywa kontakt (z różnych powodów) hub z dyskiem lub routerem, lub z obydwoma, i.t.d.
3) Hub jest faktycznie do pupy - odczytaj z zasilacza ile daje prądu faktycznie - trochę potrzebuje prądu by 7-miu portom zapewnić odpowiednią wydajność i nie wiadomo czy z konstrukcji wszystkie są przeznaczone do min. wymogów standardu 2.0, czyli ~ 500 mA - próbowałeś kabel USB typu Y (pod dysk, a i nie powiedziane, że drugi po modem - oba urządzenia ssają prąd jak są w pełni obciążone) - może również spadki napięcia są za duże (taki noname potrafi czasem zaskoczyć) ?
4) Do dysku możesz wszak mieć dostęp po sambie, więc argument że to dla windowsa nieodpowiedni system plików upada w przedbiegach - a jak chcesz szybciej mieć dostęp do plików to cóż - router to nie NAS i nigdy nie będzie zadowalającej wydajności, szybkości kopiowania, i.t.d. - musisz porzucić mrzonki o tanim tandemie router+dysk=~prawie NAS i zwyczajnie nabyć NAS.
5) Jak możesz podepnij dla testu inny dysk o podobnej strukturze i zawartości - wykluczysz lub nie jakąś ewentualną awarię obecnie używanego dysku

9 (edytowany przez franzelot 2015-04-26 20:02:03)

1) Dysk nie jest na wciąż podłączony w sieci, głównie to przewala się pomiędzy laptopami, PC i innymi urządzeniami typu, TV, DVD, Blu-Ray, tuner dvbt - dlatego zostawiłem windowsowy format (nie wiem bo nie czytałem i nie sprawdzałem czy te urządzenia będą czytały ext) i nie pamiętam czy robiłem ntfs czy fat-sprawdzę.
2) Czy ten hub będzie lepszy http://allegro.pl/hub-usb-3-0-aktywny-4 … 29596.html ewentualnie zapodaj jakiś link do sprawdzonego sprzętu.
3)NAS-bez przesady, to jest domek a nie firma tongue Chodzi mi o współdzielenie plików typu zdjęcia, mp3, filmy, po to aby nie trzymać wszystkiego gdzieś na dyskach tylko w jednym miejscu i żeby każdy miał dostęp. Wiem, że z transferem szału nie będzie, ale nie zakładałem tego w sieci domowej, że to śmigać będzie jak błyskawica smile
Ale jeśli już bym się zdecydował co proponujesz do domu i jaki wiążę się z tym wydatek?
4) logami zajmę się w tygodniu jak będę miał chwilę czasu.
Dzięki za pomoc

10

franzelot napisał/a:

3)NAS-bez przesady, to jest domek a nie firma tongue Chodzi mi o współdzielenie plików typu zdjęcia, mp3, filmy, po to aby nie trzymać wszystkiego gdzieś na dyskach tylko w jednym miejscu i żeby każdy miał dostęp. Wiem, że z transferem szału nie będzie, ale nie zakładałem tego w sieci domowej, że to śmigać będzie jak błyskawica smile

NAS'y zostały stworzone właśnie z myślą o domkach. W firmach ich miejsce zastępują większe serwery.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

11

@Gruberek
Taki Zyxel NSA325 v2 wystarczyłby mi w zupełności, rzeczywiście to nie są jakieś straszne pieniądze, tylko trzeba jeszcze wsadzić dyski, a to kolejne stówki pójdą. To na przyszłość wyzwanie dla mnie. Poszukam tematu jakiegoś na forum, albo założę nowy dla NAS.

12

franzelot napisał/a:

(...)
Ale jeśli już bym się zdecydował co proponujesz do domu i jaki wiążę się z tym wydatek?
(...)

Właśnie sam wykonkludowałeś w poprzednim poście w stosunku do tego, jaki konkretnie niedrogi NAS warto zastosować dla Twoich celów domowych.
wink