Temat: Jaku aktywny hub do wdr3600+e3372
Witam.
Pytanie jak w temacie. Może poleci ktoś kto ma podobny zestaw z modemem e3272.
Jaki aktywny hub będzie dobrze działał z tym zestawem. Kupiłem jeden ale raz na jakiś czas rozłączy wan, po czym wstaje.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jaku aktywny hub do wdr3600+e3372
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Jaki aktywny hub będzie dobrze działał z tym zestawem. Kupiłem jeden ale raz na jakiś czas rozłączy wan, po czym wstaje.
Na początek zdecyduj się jaki w końcu masz ten modem.
W temacie napisałeś "e3372" a w poście "e3272" ![]()
Ja na zastawie jaki podałeś w temacie używam huba takiego jak w TYM temacie, podłączony do niego jest modem, karta dźwiękowa i Pendrive do udostępniania danych. Zestawu używam już jakiś miesiąc, nie zaobserwowałem nawet jednej awarii ze strony modemu, pod postacią resetowania się modemu, odłączania się modemu od routera, zwalania internetu (cały czas w granicach 20 mbps) itp. a HUB kosztował w sklepie komputerowym jakoś w granicach 30 zł. Wydaje mi się że taka stabilność jak na taką cenę się opłaca. ![]()
Mam e3372 ale 3272 jest podobnym urządzeniem.
Podpowie ktoś jeszcze skąd pobrać paczkę aby powrócić do ori systemu? Wszystkie linki podane na forum nie działają.
Docelowo chcę przejść na barrier breaker luci.
BB luci pobieram stąd?
http://dl.eko.one.pl/luci/barrier_breaker/ar71xx/
A oryginał masz tu: http://dl.eko.one.pl/orig/
Wtedy Luci pobieram wersje factory?
I jeszcze jedno pytanko na BB luci też ustawię ten modem LTE?
Jeżeli z oryginalnego to factory. W LuCI ustawisz tylko protokół 3g (zwykły ras) lub hlinka. qmi, ncm czy inne musisz z palca, bo w gui tego nie znajdziesz
Witam.
Obecnie do E3372 używam http://allegro.pl/natec-tick-hub-usb-3- … 48196.html i jeżeli kupisz z taką samą zawartością w środku to działa bezbłędnie od 4 miesięcy. Natomiast omijaj szerokim łukiem http://allegro.pl/szybki-hub-tracer-4-p … 25912.html - przy częstych rozłączeniach ma problemy z wykrywaniem urządzeń .
Ale po co od razu 3.0 ? WDR3600 ma standardowo 2.0 , i to jest ponad jego miarę ,żeby tą prędkość obsłużyć.
Ale po co od razu 3.0 ? WDR3600 ma standardowo 2.0 , i to jest ponad jego miarę ,żeby tą prędkość obsłużyć.
Ale po co od razu dyskusja o 3.0, może będzie za miesiąc używał do czegoś innego ![]()
Ja używam z e3276 od plusa takiego huba:
http://www.dlink.com/pl/pl/home-solutio … sb-2-0-hub
Działa idealnie. Ale uwaga! Na oryginalnym sofcie modem i np. pendrive nie są wykrywane poprzez ten hub, a przynajmniej mi ta sztuka się nie udała. Na gargoyli działa od razu. Hub testowałem też na mr3420, mr3040v2 i mr3020. Na tych też na gargoyli szło a na ichnim oryginalnym sofcie nie.
Z jednego najważniejszego powodu USB 2.0 to przeszłość i żadne solidne HUB-y nie są już produkowane, można kupić używki lub jakieś "leżaki magazynowe" (często też ich cena jest identyczna jak w przypadku 3.0). Gdybym miał polecić produkt nr 1 do takiego zastosowania, to mam od 3-4 lat Belkina USB 2.0/4xUSB/5V2,6A/biały podstawka pod Mac Mini, testowany pod różnymi firmware-bezbłędny, dla routerów jest "przezroczysty"-widoczne są urządzenia podpięte do niego , ale to już historia, dawno ich się nie produkuje. ![]()
Z jednego najważniejszego powodu USB 2.0 to przeszłość i żadne solidne HUB-y nie są już produkowane, można kupić używki lub jakieś "leżaki magazynowe" (często też ich cena jest identyczna jak w przypadku 3.0). Gdybym miał polecić produkt nr 1 do takiego zastosowania, to mam od 3-4 lat Belkina USB 2.0/4xUSB/5V2,6A/biały podstawka pod Mac Mini, testowany pod różnymi firmware-bezbłędny, dla routerów jest "przezroczysty"-widoczne są urządzenia podpięte do niego , ale to już historia, dawno ich się nie produkuje.
Jarek, przestań tworzyć legendy. Zaraz zaczniesz opowiadać że dobre huby 2.0 to były przed wojną, albo że skoro im droższe tym lepsze to każdy powinien używać huba usb Dell U2412M za 1000zł.
To co piszesz kupy się nie trzyma: hub nie ma prawa być "przezroczysty". Magistrala ma konkretną topologię i hub musi taką zgłaszać hostowi.
Jarek, przestań tworzyć legendy. Zaraz zaczniesz opowiadać że dobre huby 2.0 to były przed wojną, albo że skoro im droższe tym lepsze to każdy powinien używać huba usb Dell U2412M za 1000zł.
Ja się z Jarkiem zgadzam w całej rozciągłości. HUBy typu USB 2.0 praktycznie nie są już produkowane. TP-Link zaczął nawet ostatnio robić HUBy i... zgadnij w jakiej wersji
Era USB 2.0 przemija i naprawdę doskonale to widać w portfolio producentów sprzętu z interfejsem USB. Pewnie nie zgadniesz, ale już w tym roku powinniśmy mieć pierwsze modemy z USB 3. Niektóre z interfejsem M.2/NGFF już pracują na tej magistrali.
To co piszesz kupy się nie trzyma: hub nie ma prawa być "przezroczysty". Magistrala ma konkretną topologię i hub musi taką zgłaszać hostowi.
To pewnie skrót myślowy o tym, że działa bez problemów.
Ja się z Jarkiem zgadzam w całej rozciągłości. HUBy typu USB 2.0 praktycznie nie są już produkowane. TP-Link zaczął nawet ostatnio robić HUBy i... zgadnij w jakiej wersji
Era USB 2.0 przemija i naprawdę doskonale to widać w portfolio producentów sprzętu z interfejsem USB. Pewnie nie zgadniesz, ale już w tym roku powinniśmy mieć pierwsze modemy z USB 3. Niektóre z interfejsem M.2/NGFF już pracują na tej magistrali.
Nie rozumiem jak można twierdzić że huby nie są produkowane, skoro Chińczycy trzepią je bez opamiętania. Może chodziło Ci o to że nie są sprzedawane pod znanymi markami, ale widzę inne wytłumaczenie tego zjawiska. Po prostu technologia jest tak dobrze opanowana że koszt samego, w pełni zgodnego chipa jest pomijalny. Jedyne pole do konkurencji jakie pozostało to obniżanie ceny, stąd mamy głównie no-name'y. Zgadzam się że istnieją między hubami różnice, jednak wg mnie różnią się akcesoriami: jakością zasilacza, obudowy, a nawet gorszymi gniazdami. Jednak logicznie to to samo.
Huby 3.0 zawsze będą droższe bo muszą być bardziej skomplikowane mechanicznie przez dodatkowe linie. To wcale nie znaczy że chip jest lepszy.
To pewnie skrót myślowy o tym, że działa bez problemów.
Każdy hub działa bez problemów, (i tu zabrzmię pozornie bez sensu) poza tymi co nie działają. To trochę jak z kablami HDMI za 1000zł plecionymi przez tybetańskie dziewice co to mają magicznie ożywiać kolory przesyłanego obrazu. Albo działa i wtedy każdy działa tak samo. Albo nie działa i to zwykle widać od razu lub po 1 resecie.
Najgorsze jest to że potrzebujemy huba po to by obsłużyć urządzenie niezgodne ze specyfikacją. Stąd im lepszy hub tym większa szansa że będzie bardziej zgodny ze specyfikacją (kontrola zasilania), co sprawi że do pradożernego modemu będzie bezużyteczny.
To co jest naprawdę potrzebne to zasilacz 5V sterowany przez linię 5V z USB routera.
Nie rozumiem jak można twierdzić że huby nie są produkowane, skoro Chińczycy trzepią je bez opamiętania. Może chodziło Ci o to że nie są sprzedawane pod znanymi markami, ale widzę inne wytłumaczenie tego zjawiska. Po prostu technologia jest tak dobrze opanowana że koszt samego, w pełni zgodnego chipa jest pomijalny. Jedyne pole do konkurencji jakie pozostało to obniżanie ceny, stąd mamy głównie no-name'y. Zgadzam się że istnieją między hubami różnice, jednak wg mnie różnią się akcesoriami: jakością zasilacza, obudowy, a nawet gorszymi gniazdami. Jednak logicznie to to samo.
Nie, to nie to samo, to zbyt daleko idące uproszczenie. Jeżeli nie zauważasz lub nie rozumiesz różnic pomiędzy układami takich marek jak TI, Microchip i najtańszych Genesys Logic, stosowanymi komponentami, projektami PCB, to chyba nie mamy o czym mówić. To, że działa, to dopiero początek.
Huby 3.0 zawsze będą droższe bo muszą być bardziej skomplikowane mechanicznie przez dodatkowe linie. To wcale nie znaczy że chip jest lepszy.
Hurtowa cena gniazd USB3 już jest taka sama, a u niektórych dostawców niższa niż cena gniazd USB2
Więc nie wiem skąd twierdzenie, że HUBy USB3 zawsze będą droższe... markowe, dobrej klasy są w dokładnie tej samej cenie (przy droższym USD!), co za czasów USB2. Jeżeli zawsze kupowałeś chiński chłam, to on zawsze kosztował mało i każdy był praktycznie taki sam.
Każdy hub działa bez problemów, (i tu zabrzmię pozornie bez sensu) poza tymi co nie działają. To trochę jak z kablami HDMI za 1000zł plecionymi przez tybetańskie dziewice co to mają magicznie ożywiać kolory przesyłanego obrazu. Albo działa i wtedy każdy działa tak samo. Albo nie działa i to zwykle widać od razu lub po 1 resecie.
Najgorsze jest to że potrzebujemy huba po to by obsłużyć urządzenie niezgodne ze specyfikacją. Stąd im lepszy hub tym większa szansa że będzie bardziej zgodny ze specyfikacją (kontrola zasilania), co sprawi że do pradożernego modemu będzie bezużyteczny.
To co jest naprawdę potrzebne to zasilacz 5V sterowany przez linię 5V z USB routera.
Za długi ten Twój wywód o niczym. Jak zaczniesz wnikać w szczegóły konstrukcji i stosowanych komponentów, projektów PCB, to nagle okażę się że każdy HUB jest zupełnie inny i da się pokazać, że jeden jest lepszy od drugiego.
Tak czy siak, USB2 odchodzi do lamusa i... bardzo dobrze.
Nie, to nie to samo, to zbyt daleko idące uproszczenie. Jeżeli nie zauważasz lub nie rozumiesz różnic pomiędzy układami takich marek jak TI, Microchip i najtańszych Genesys Logic, stosowanymi komponentami, projektami PCB, to chyba nie mamy o czym mówić. To, że działa, to dopiero początek.
PCB z najniższej grupy cenowej są bardzo proste: wszystkie masy i wszystkie +5V zwarte razem. Czyli dokładnie to czego modem potrzebuje (choć dla routera to problem).
Zechciej wskazać jak mógbłym się doszkolić, skoro już zaczęliśmy mówić.
Jeżeli zawsze kupowałeś chiński chłam, to on zawsze kosztował mało i każdy był praktycznie taki sam.
"markowe i dobrej klasy" przy czym nadal nie wiadomo czym dobrej klasy różni się od złej, ani czy ta różnica jest w tym przypadku korzystna czy niekorzystna. Właśnie tu leży sedno dyskusji: do tej pory nie zobaczyłem konkretnego argumentu dlaczego droższy miałby być lepszy.
Za długi ten Twój wywód o niczym. Jak zaczniesz wnikać w szczegóły konstrukcji i stosowanych komponentów, projektów PCB, to nagle okażę się że każdy HUB jest zupełnie inny i da się pokazać, że jeden jest lepszy od drugiego.
No i widzisz. Bardzo nieprzyjemnie się z Tobą dyskutuje, bo prędzej czy później rzucasz "wiem więcej i dlatego mam rację" bez konkretnych argumentów. Teraz ja mogę powiedzieć że Twój wywód jest za krótki.
Jak projekt PCB może wpłynąć na pracę huba, skoro to tylko "jedna zbalansowana para wchodzi, 4 wychodzą"?
Tak czy siak, USB2 odchodzi do lamusa i... bardzo dobrze.
Nie mogę się z tym zgodzić. Nadal większość komputerów ma gniazda obu typów, a urządzenia które nie mogą wykorzystać nowej przepustowości wciąż są projektowane na 2. Zaś sam fakt że 3 wymaga więcej żył czyni nieopłacalnym pełne zastąpienie 2 przez 3 tak jak 2 zastąpiło ś.p. 1.
[...]Jak projekt PCB może wpłynąć na pracę huba, skoro to tylko "jedna zbalansowana para wchodzi, 4 wychodzą"?
Jak sprowadzasz wszystko do takiego poziomu, to się nie dziw, że nikt nie będzie z Tobą prowadził dyskusji z konkretnymi argumentami. Nie zgadzasz się z moimi stwierdzeniami, Twoje prawo i Twoja sprawa.
pepe2k napisał/a:Tak czy siak, USB2 odchodzi do lamusa i... bardzo dobrze.
Nie mogę się z tym zgodzić. Nadal większość komputerów ma gniazda obu typów, a urządzenia które nie mogą wykorzystać nowej przepustowości wciąż są projektowane na 2. Zaś sam fakt że 3 wymaga więcej żył czyni nieopłacalnym pełne zastąpienie 2 przez 3 tak jak 2 zastąpiło ś.p. 1.
Nikt Cię nie zmusza do tego, żebyś się zgadzał, ale taka jest rzeczywistość. Przypominam też, że USB3 jest kompatybilne wstecz, a idąc Twoim tokiem rozumowania, to nie powinniśmy też wchodzić w 802.11ac, 10 Gbps Ethernet, LTE... i zwiększać rozmiaru pamięci RAM w routerach, bo przecież 32 MB jest wystarczające do wszystkiego... a czekaj, ktoś już tak kiedyś powiedział! I się bardzo pomylił. I zostaw już te żyły w spokoju... kable i PCB są tanie jak barszcz.
Tak czy inaczej, w kwestiach USB to jesteś moim ulubionym użytkownikiem tego forum. Do dzisiaj doskonale pamiętam Twoje posty na temat 30 metrowego kabla USB i wyższości jednego portu USB nad dwoma
I to tyle, EOT.
(...)Do dzisiaj doskonale pamiętam Twoje posty na temat 30 metrowego kabla USB(...)
Taka ciekawostka: http://www.kurtmedia.pl/product-pol-308 … Y-260.html
Cos pisza o laczeniu do 50m bez straty sygnalu. Ale oczywiscie moj post jest wyrwany z kontekstu, jednak jak ktos potrzebuje dluzszy USB, to moze mu sie przydac.
Wtrące sie do dyskusji.
Problemem w HUBACH jest jakość i długość przewodów .
Dziś udało mi się wyeliminować problem zasilania dzięki zwykłemu miernikowi .
Co z tego że miałem zasilacz 5V na 5A dawał stabilne napięcie 5.05 V jak do modemu pod obciążeniem napięcie leciało 4.60 a bez obciążenia 4.80 . Po wymianie przewodów zasilających (nie sygnałowych) napięcie w stresie min 4.90 w spoczynku 4.98
Nawet te HUBY 3.0 nie maja dobrej miedzi chociaż to jest maly problem lecz przekrój kabla jest za maly
Dla e3272 4.60 V to granica stabilności . poniżej restart
pozdr
Mam teraz na sprawdzenie polecanego uniteka Y-206P
Ja caly czas myśle jak to możliwe że USB w kompie ogarnia ten modem. Przecież norma mówi o ograniczeniu do 500mA
Mierzył ktoś faktyczne natężenie ???
Ale w komputerach tego nie trzymają się. A w modemach nasz nawet w papierach że potrzebuje więcej niż 2.5W mocy.
mr3220 podczas pracy modemu e3272 Hi Link poziom zasięgu średni podaje stabilne napięcie 4.80-4.95 oczywiście w stresie dw 35 up 20mbits
Nie stety podczas odpalania modemu jest chwilowy spadek do 2.2V i potem wstaje do 4.95
na laptopie nie ma tego spadku ale stresie też poleci do 4.80 !
Pozostaje jest kwestia bezwładności miernika ale pomińmy to na razie
Przypominam że mam dobry kabelek orginalny od karty sieciowej D-Link. Na kabelku z komputerowego nie moa możliwości żeby modem wstał i tu jest problem większości bo każdy podłancza modem LTE przez kabelek aby go umieścić np na szubie okna lub innym miejscu gdzie promieniuje zasięg
Zobaczymy co powie wr 1043nd
mr3220 podczas pracy modemu e3272 Hi Link poziom zasięgu średni podaje stabilne napięcie 4.80-4.95 oczywiście w stresie dw 35 up 20mbits
Nie stety podczas odpalania modemu jest chwilowy spadek do 2.2V i potem wstaje do 4.95
na laptopie nie ma tego spadku ale stresie też poleci do 4.80 !
Pozostaje jest kwestia bezwładności miernika ale pomińmy to na razie
Zobaczymy co powie wr 1043nd
Ten spadek nie jest związany z wydajnością prądową zasilania tylko ograniczeniem prądowym na wyjściu zasilania USB w MR3220. Praktycznie wszystkie TP-Linki takie coś mają (do 500 mA).
Tak tak to może być ten problem jednak w mnie mimo tego łączy od razu i stabilnie utrzymuje napięcie
Ale tylko na Kablu od karty D-linka na innych nie wstanie nawet z laptopem bo spadek napiecia na kablu jest za duży
Jak przyjdzie mi wr 1043nd to napisze czy tak samo sie zachowuje i to wyjaśni sprawę ograniczenia
edit mr3220 bez zasilania mimo teoretycznie stabilnego napięcia wywala WAN prawdopodobnie sa momenty kiedy poleci szpilka napięcia w dól i lipa. Modem potem wstanie ale jednak nie ogarnia zasilanie. kiedy jest pod zasilaczem 850mA jest ok
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jaku aktywny hub do wdr3600+e3372
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc