1 (edytowany przez kukiz 2015-02-16 11:19:13)

Temat: [U-BOOT/ADM8668/WRTU54G-TM] OpenWRT i problemy.

Obecny "printenv"  U-BOOT..

ADM8668 # printenv

baudrate=115200
ipaddr=192.168.0.10
bootfile=vmlinuz-8668
kernel_addr=0xb0040000
serverip=192.168.0.250
baudrate=115200
flash_flash=bootm $(kernel_addr)
update_kernel=erase $(kernel_addr) b05effff;tftpboot $(kernel_addr) $(bootfile)
update_loader=erase b0000000 b000ffff;tftpboot b0000000 u-boot.img
update_2nd=erase b0600000 b07fffff;tftpboot b0600000 vmlinuz-8668-recovery
tftp_boot=tftpboot 600000 $(bootfile);bootm 80600000
bootargs_rd=load_ramdisk=/dev/ram0 rw root=/dev/ram0 console=/dev/ttyS0
ethact=adm8668_net
netretry=no
if_pingable=ping $(serverip)
if_tftp_success=tftpboot 600000 $(bootfile)
do_upgrade=erase $(kernel_addr) +$(filesize); cp.b $(fileaddr) $(kernel_addr) $(filesize)
ethaddr=$(ipaddr)
bootcmd=run if_pingable if_tftp_success do_upgrade; bootm $(kernel_addr)
bootdelay=8
netdev=adm2
bootargs=rootfstype=squashfs root=/dev/mtdblock1 console=/dev/ttyS0
stdin=serial
stdout=serial
stderr=serial

Environment size: 918/1020 bytes
ADM8668 #

1. Chciałbym aby klient TFTP w U-BOOT funkcjonował tylko na jednym lub kilku portach LAN z pominięciem portu WAN. Czy na wymienionym routerze to możliwe ?

2. Problem ze zmienną "read-only".

3. Problem z wydaniem SNAPSHOT.

2

Odp: [U-BOOT/ADM8668/WRTU54G-TM] OpenWRT i problemy.

Naprawdę dla każdego kolejnego pytania związanego z tym samym tematem założysz nowy wątek?

Bez zmiany w kodzie U-Boot nic tutaj nie zdziałasz. A jak nie masz możliwości zmiany wartości zmiennych środowiskowych (env), to już w ogóle niewiele tam zdziałasz.

3

pepe2k napisał/a:

Naprawdę dla każdego kolejnego pytania związanego z tym samym tematem założysz nowy wątek?
[...]

Wybacz, ale odnoszę wrażenie, że spojrzałeś tylko na niewielki fragment owych wątków - po czym stwierdziłeś jednoznacznie, że są identyczne.
Jedyny wspólny mianownik ostatnich trzech wątków to sprzęt oparty na w/w układzie oraz bootloader - nic więcej tylko dwa podobieństwa.
Natomiast problemy są różne.
Moim zdaniem "postowanie" kilku odmiennych przypadków w jednym wątku i nieadekwatnym temacie jest nierozsądne.

pepe2k napisał/a:

[...]Bez zmiany w kodzie U-Boot nic tutaj nie zdziałasz. A jak nie masz możliwości zmiany wartości zmiennych środowiskowych (env), to już w ogóle niewiele tam zdziałasz.

W jednym ze wspomnianych wątków pisałem, że nie mogę edytować wartości tylko jednej zmiennej, która jest domyślnie w trybie "read-only" - o tej nieszczęsnej zmiennej doczytałem po dokonaniu zmiany. Google mówi o możliwości edycji wspomnianej zmiennej, ale błąd w lokalizacji to obowiązkowy reflash "U-BOOTa". Przypuszczam, że kabel USB "TTL PL2303HX" (taki posiadam) to za mało, aby móc wykonać reflash  "U-BOOTa" (jeżeli się mylę - korekta mile widziana).
Dlatego zapytałem jak dokładnie zlokalizować wskazaną zmienną i następnie wyczyścić ją za pomocą polecenia ERASE.

Odnośnie TFTP w U-BOOT działającym tylko na portach lub porcie LAN z pominięciem WAN - pytałem czy po edycji skryptów startowych bootloader-a  osiągnę taki efekt ? Czy może jedyna droga to patch-owanie kodu U-BOOT i rekompilacja następnie reflash.

4

kukiz napisał/a:

Wybacz, ale odnoszę wrażenie, że spojrzałeś tylko na niewielki fragment owych wątków - po czym stwierdziłeś jednoznacznie, że są identyczne.[...]

To odnosisz mylne wrażenie. Te wątki dotyczą tego samego. Wystarczył jeden temat, z trzema różnymi pytaniami, skoro wszystko dotyczy tego samego sprzętu i tego samego zagadnienia.

kukiz napisał/a:

W jednym ze wspomnianych wątków pisałem [...]

A trzeba było napisać w jednym wątku, to by nie było bałaganu.

kukiz napisał/a:

Odnośnie TFTP w U-BOOT działającym tylko na portach lub porcie LAN z pominięciem WAN - pytałem czy po edycji skryptów startowych bootloader-a  osiągnę taki efekt ? Czy może jedyna droga to patch-owanie kodu U-BOOT i rekompilacja następnie reflash.

Napisałem już: "bez zmiany w kodzie U-Boot nic tutaj nie zdziałasz", czytaj: patchowanie, rekompilacja i reflash. A wgranie nowego obrazu U-Boot powinno dać się zrobić z poziomu konsoli (tej w obecnie działającym tam U-Boot).

5 (edytowany przez kukiz 2015-02-16 11:40:31)

pepe2k napisał/a:

[...]
A trzeba było napisać w jednym wątku, to by nie było bałaganu.

Lepiej.. ?

pepe2k napisał/a:

[...] Te wątki dotyczą tego samego. Wystarczył jeden temat, z trzema różnymi pytaniami, skoro wszystko dotyczy tego samego sprzętu i tego samego zagadnienia.

Generowanie kolejnych pytań występowało po nieokreślonym interwale czasowym (nie przyszła mi do głowy myśl: "edycja..") stąd też kolejne wątki.

pepe2k napisał/a:

[...]
A wgranie nowego obrazu U-Boot powinno dać się zrobić z poziomu konsoli (tej w obecnie działającym tam U-Boot).

Tzn, że jeżeli "uwalę" U-BOOTa to kabel USB "TTL PL2303HX" (taki posiadam) wystarczy do wykonania procedury reflash bootloader-a ??

6

kukiz napisał/a:

[...]Tzn, że jeżeli "uwalę" U-BOOTa to kabel USB "TTL PL2303HX" (taki posiadam) wystarczy do wykonania procedury reflash bootloader-a ??

Nie, tego nigdzie nie napisałem. Jak uwalisz U-Boot to JTAG albo demontaż FLASH i programowanie na zewnątrz.

7 (edytowany przez kukiz 2015-02-16 11:59:06)

pepe2k napisał/a:

[...] Jak uwalisz U-Boot to JTAG albo demontaż FLASH i programowanie na zewnątrz.

Dlatego poruszyłem temat zmiennej "read-only", aby tego uniknąć.
Narazie nie generuje problemów w logach i użytkowaniu routera, ale jednak troszkę irytuję nieprawidłowa zawartość .

8

kukiz napisał/a:
pepe2k napisał/a:

[...] Jak uwalisz U-Boot to JTAG albo demontaż FLASH i programowanie na zewnątrz.

Dlatego poruszyłem temat zmiennej "read-only", aby tego uniknąć.
Narazie nie generuje problemów w logach i użytkowaniu routera, ale jednak troszkę irytuję nieprawidłowa zawartość .

Skoro nie generuje problemów, to ja nie widzę żadnego powodu żeby się tym banałem zajmować. Zmienne środowiskowe w U-Boot mają wyliczaną prostą sumę kontrolną, więc prawdopodobnie sama zmiana wartości w pliku binarnym skończy się uwalonym U-Bootem. Szkoda czasu i kombinowania dla takiej pierdoły.

9

Obecnie korzystam z dostępu via kabel USB "TTL PL2303HX".

Czy na metodę JTAG istnieję "gotowiec" (typu: "kupuję, wpinam, działam") analogiczny do obecnego rozwiązania ? Czy jednak lutownica to obowiązek ?

10

kukiz napisał/a:

Czy na metodę JTAG istnieję "gotowiec" (typu: "kupuję, wpinam, działam") analogiczny do obecnego rozwiązania ? Czy jednak lutownica to obowiązek ?

No raczej bez lutownicy, odpowiedniego adaptera, oprogramowania i jego konfiguracji się nie obejdzie. No i... działające/pewne źródła U-Boot będziesz potrzebować. Jeżeli chcesz to robić tylko po to, żeby zmienić wartość jednej, nieistotnej zmiennej env, to IMHO zupełna strata czasu.

11

Po ogłoszeniu stabilnego wydania "CC 15.05" miałem nadzieję, że w końcu nadejdzie szansa aktualizacji wydania "AA 12.09" ("BB" nie otrzymało oficjalnego wydania).

Niestety..

BOOT LOG

Czy na forum jest obecny posiadacz w/w modelu z rozwiązaniem ?

Może popełniłem błąd lub pominąłem istotny detal podczas procedury flash-owania ?

12

Zgłoś na dev.openwrt.org.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

13 (edytowany przez pongpingchan 2015-09-22 21:13:14)

Witam.

Mam problem z swconfig na OpenWRT AA.

swconfig dev switch0 show

Wynik:

Failed to connect to the switch

Czy coś pominąłem ?

Chciałbym podzielić 4-portowy switch WRTU54G-TM na dwa odizolowane VLAN-y (trzy różne odseparowane sieci : jedna WLAN [Wi-Fi] oraz dwie LAN [RJ45]).

Jeżeli swconfig nie zadziała to czy istnieję inna metoda aby wprowadzić "separację" klientów (np. IPTABLES) oraz blokadę dostępu do routera (brak widoczności w sieci lokalnej) z wyjątkiem jednego uprzywilejowanego adresu IP/MAC ??

14

Może w czasach AA switch nie był na tym obsługiwany, nie wiem.

15 (edytowany przez pongpingchan 2015-09-23 12:27:50)

CC ma problem z prawidłowym BOOT-owaniem, więc pozostaję szukać innego rozwiązania problemu o ile w ogóle istnieję "schludna" metoda nieuwzględniająca VLAN-y.

Czy jest sposób na "izolację" czterech portów na switch-u tak aby każdy klient był "ślepy" na sąsiadów ?

Dodatkowo chciałbym, aby tylko jeden "widział" router i miał do niego dostęp a reszta "nieświadoma" obecności sąsiadów oraz router-a miała dostęp tylko do Internetu.

Proszę o sugestie i pomoc w tej kwestii.

16

Ten sprzęt ma nvram/skrypty korzystają z nvramu do ustawień switcha?

17

Cezary,

w shell-u brak NVRAM, więc zapewne nie korzysta.