Temat: DHCP przestało działać ???!! ale reszta działa
Witam, Router MR3420 z Garygoyle Firmware 1.6.1.1 Modem USB e3276 + aktywny HUB wszystko pięknie śmigało już rok tak jadę. Siec Play. Router znajduje się na lodówce piętro niżej, kablem jest podłączony do 2 innych routerów pasywnych WIFI. Działało cały czas naprawdę super, aż tu od 5 dni nie działa DHCP. Jeśli ustawie ręcznie adres w kompie lub w komórce wszystko działa jak dawniej bez zarzutu. Oczywiście w konfiguracji DHCP jest i było. Co robiłem. Restart ustawień nie pomaga nadal to samo. Bez Huba z Hubem bez sieci ETH z siecią oraz przez kabel wszystko zachowuje się tak samo BRAK DHCP inaczej mówiąc sieć jest nie przydziela adresu albo przydziela 192.168.0.xx ??? A przecież mam 192.168.1.xx ???O co chodzi?
PS. Znalazłem rozwiązanie. Gdy tylko router znajduje się u mnie na poddaszu w najwyższym punkcie DHCP działa prawidłowo, po zejściu kondygnację niżej przestaje działać. Czy spotkał się ktoś z taką magią? Skan sieci na poddaszu wykazuje ok ale kondygnację niżej pojawia się na tym kanale jakaś słaba ale jednak sieć DIRECT WIFI jakieś drukarki chyba jakiegoś sąsiada. Czy to może zakłócać tak że nie działa DHCP ???