Temat: Szerokosc kanalu 10MHz

Witam,

Mam pytanie zwiazane z szerokoscia kanalu. Mam ustawione na openwrt (urzadzenia pracuja na 2.4 Ghz) szerokosc kanalu 10Mhz i miedzy openwrt <-> openwrt dzial to OK. Ale chcialbym tez uzywajac laptopa linux'a podlaczyc sie do AP z ta szerokoscia kanalu 10 Mhz. Czy wie ktos czy w najnowszych kernelach pod linux np 3.19 jest mozliwe ustawienie szerokosci kanalu 10 Mhz np dla urzadzenia USB WN722N ? Szukalem i sa opisane informacje ze wprowadzone zostaly patch na wiosne 2014 (http://comments.gmane.org/gmane.linux.k … ral/121022) z obsluga 10/5 Mhz ale nie wiem jak mozna to ustawic

Pozdrawiam

Pozdrawiam

2

Odp: Szerokosc kanalu 10MHz

O ile sterownik to wspiera to robisz to przez
echo 10 > /sys/kernel/debug/ieee80211/phy0/ath9k/chanbw
(przykład dla ath9k). Szukaj chanbw

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez geotravel 2015-02-11 09:44:10)

To znam na openwrt

Cezary napisał/a:

O ile sterownik to wspiera to robisz to przez
echo 10 > /sys/kernel/debug/ieee80211/phy0/ath9k/chanbw
(przykład dla ath9k). Szukaj chanbw

WN722 USB jest z driverem ATH9K a kernel jaki uzywam to najnowszy 3.19

ale pod linux wlasnie w tym katalogu nie widze tego pliku chanbw
tyle ze z tego co widzialem to rozwoj driverow np ATH9K na openwrt to inna droga niz na Linux , niby to samo prawie ale jest roznica
openwrt uzywa compat-wireless-xxx pakietu ktory podmienia orginalne rozwiazanie  kernela linuxa

Pozdrawiam

4

Tak, czyli korzysta w wersji "rozwojowej". Jak nie masz tego u siebie to nie masz jak tego włączyć.

5 (edytowany przez geotravel 2015-02-11 09:48:46)

Cezary napisał/a:

Tak, czyli korzysta w wersji "rozwojowej". Jak nie masz tego u siebie to nie masz jak tego włączyć.

Tak wiem ale zastanawiam sie moze cos nie wlaczylem przy kompilacji kernela. Uzywam kernela 3.19 ktory ukazzal sie wczoraj chyba wiec nowszego nie ma

WN722 ma AR9271 chip

Zastanawiam sie czy szerokosc kanalu 10Mhz jest zwiazana z chip jego mozliwosciami

Pozdrawiam

6

Przegrzeb źródła kernela i sprawdź czy znajdziesz tam chanbw, będzie wiadomo czy włączyli to do kernela czy tylko w compact-wireless to jest.

7

Cezary napisał/a:

Przegrzeb źródła kernela i sprawdź czy znajdziesz tam chanbw, będzie wiadomo czy włączyli to do kernela czy tylko w compact-wireless to jest.

Wyglada ze nawet openwrt nie wspiera zmiany szerokosci kanalu dla ath9k_htc bo nie ma dostepnego pliku. Wersja ath9k pozwala na zmiane szerokosci kanalu. No ale WN722 pracuje na ath9k_htc wiec nie uda sie nawet na openwrt

Pozdrawiam