1

Temat: rsyncd + DeltaCopy polskie znaki

Witam
Na wstępie chciałem się przywitać ponieważ jestem tu nowy.
Mam problem z polskimi znakami przy synchronizacji plików z Windows do Gargoyle, robię kopię zdjęć którą chce udostępnić przez minidlna i wszystko działa ale zamiast polskich znaków są krzaki jak kopiuję przez sambę jest ok.
Próbowałem --iconv=utf8 ale wywala błąd. Ma ktoś jakiś pomysł ?

2

Odp: rsyncd + DeltaCopy polskie znaki

Gdzie masz krzaki? W minidlna?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie wiem co to deltacopy (widzę, że pseudo klient rsynca) ale tu widziałbym problem jeśli po sambie jest ok. Montuj po sambie i synchronizuj katalog do katalogu, chyba bardziej naturalne.

4

Nie minidlna chodzi super. Mam skopiowane zdjęcia do folderu udostępnionego, chciałem synchronizować zmiany pomiędzy kompem a ruterem. Na kompie mam deltacopy a na ruterze rsyncd, jak uruchomię usługę nie sprawdza mi różnic tylko tworzy nowe fordery gdzie w nazwach nie ma polskich znaków np. zamiast Zdjęcia robi Zdj_cia. Windows koduje w iso 8859-2 a linux utf8.

5

Ale nie wiem jak to zrobić żeby automatem co jakiś czas sam synchronizował i czym w linuxie nie jestem biegły.

6

Windows w win1250. 3/4 świata by chciało żeby to było iso8859-2 smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

ok mój błąd

8

Teraz sobie przypomniałem dlaczego nigdy nie używałem polskich krzaków w systemie plików smile

9

Też korzystam z deltacopy w przypadku systemów z windowsem, do robienia kopi, jako serwer mam debiana. I to rozwiązanie jest super, szczególnie jeśli chodzi o prędkość.