Temat: modem hi-link - mr3420v1

Witam,

od jakiegoś czasu przesiadłem się z modemu e367 na zte mf823 na gorgoyle i mr3420 v1 i z uwagi, że ten zte to hi-link to nie widzę na stronie panelu gorgoyle mocy sygnału i pozostałych parametrów.
Wiem, wiem; wystarczy, że wpiszę do przeglądarki na sąsiedniej karcie 192.168.0.1 i mam panel adm tego modemu z tymi interesującymi mnie danymi, jednak;
Czy nie można jakoś zrobić żeby na stronie status w gorgoyle  pobierało dane odnośnie parametrów połączenia z tego adresu modemu(192.168.0.1)? pewnie w w przypadku wszystkich modemów typu hi-link a nie tylko tego zte by może, można tak zrobić?
Porządkowało by to trochę zakres dostępnych informacji a na pewno było wygodniejsze, bo wszystko byłoby "w jednym miejscu", czy można to jakiś skryptem wgrać w gorgoyle ?

2

Odp: modem hi-link - mr3420v1

Pewnie można. Dla hinlików powstało już kilka skryptów, dla zte musiał byś znaleźć jakieś api z którego można skorzystać. Lub po prostu parsować stronę www.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez vanderort 2015-02-10 11:16:24)

dzięki za szybka odpowiedź, więc wygląda, że gotowca dla ZTE mf823 raczej niema... a ja nie jestem aż tak dobry w programowaniu żeby zrobić parsowanie.

A przy okazji, skoro jesteśmy przy mr3420 to ostatnio po zrobieniu extraroota zgodnie z Twoimi (Cezary) zaleceniami wszystko ładnie zadziałało, aczkolwiek na tej stronie z opisem zrobienia extraroota podany link do repozytorium z konkretną wersją gorgoyle jest nieaktywny, ale wgrałem najnowszą wersję gorgoyle i działa , ale nie o tym...

otóż po zrobieniu extraroota jeszcze z tym modemem Huaweia e367 zainstalowałem kilka pluginów opcjonalnie dostępnych poprzez GUI gorgoyle ( z http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … x/plugins/, między innymi webcamerkę, albo ftp, hd-idle, rozszerzenie dla sms i w zasadzie zadziałało tylko to rozszerzenie dla SMS, żaden inny zainstalowany w ten sposób plugin nie ruszył w gui, wyświetlał się tylko komunikat że brakuje jakiejś linii polecenia w jakimś wierszu (mówię z pamięci.) czy te pluginy należy instalować poprzez putty w taki sposób:
opkg update
opkg install plugin-gargoyle-" jakiś plugin"

a jeśli tak to dlaczego ten z sms-ami zadziałał a inne nie ?
w szczególności chodziło mi o ten plugin z TOR-em lub żeby włączyć UPnP bo w wersji instalacyjnej na mr3420v1 tego brak.

4

Bo inne są wielojęzyczne i najpierw musisz cały system zainstalować. Było o tym wielokrotnie, na forum jest odpowiedni poradnik o tym, na eko.one.pl jest link do niego.

5

OK. dzięki musiałem to przeoczyć mimo, że przewertowałem, jak mi się wydawało, wszystkie wypowiedzi na forum odnośnie pluginów, zaraz zatem zabieram się za wyszukiwanie. Tak czy inaczej z tego co powyżej piszesz, rozumiem, ze w pierwszej kolejności należy zainstalować gorgoyle w wersji angieskojęzycznej.

6

Wielojęzycznej, nie anielskiej. Chodzi o obecność modułu do tłumaczeń. Tu masz: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=91152#p91152

7

OK. dziękuję, już chyba sobie poradzę, wieczorem pokombinuję.