1

Temat: Wymiana TP-Link 1043 ND na WDR4300 czy Archer C7

Mam teraz !043 ND z 1.5.10.2 (r36817), by obsy działa na nim oscam.
W domu coraz więcej urządzeń wi fi itp Szukam czegoś mocniejszego i zarazem stabilnego by oscam działał dobrze jako serwer.
Oczywiśćie ważne jest aby Garygole dało się wgrać (przyzwyczajenie)
Myślałem o wdr 4300  bo wiem że soft dla niego jest albo Archer C7 i softu na nim nie ruszac a dokupić jakiś terminal i na nim oscam zainstalować

2

Odp: Wymiana TP-Link 1043 ND na WDR4300 czy Archer C7

nie polecam 4300. Tragicznie wątły zasięg na 5GHz, praktycznie w obrębie jednego pomieszczenia. Archer C7 stojąc na 2 piętrze potrafi zapewnić przyzwoity zasięg na parterze (2 sufity) na OBU pasmach.
Co prawda goście od Gargoyle czują jakąś dziwną niechęć do tego routera ale DDwrt śmiga na nim zarówno na 2.4 jak i 5GHz

3

MarcinJS napisał/a:

nie polecam 4300. Tragicznie wątły zasięg na 5GHz, praktycznie w obrębie jednego pomieszczenia. Archer C7 stojąc na 2 piętrze potrafi zapewnić przyzwoity zasięg na parterze (2 sufity) na OBU pasmach.

Prawdą jest, że WDRy mają słabe radio, ale porównywanie routerów z 802.11ac i 802.11n nie ma zupełnie sensu (chociażby właśnie ze względu na zupełnie inne ograniczenia dotyczące mocy). Pomijam również fakt, że masz zbyt wygórowane oczekiwania w stosunku do technologii Wi-Fi - routery domowe nie są tworzone w celu zapewnienia zasięgu w kilkukondygnacyjnych budynkach. Od tego masz repeatery i dodatkowe AP, a jak wolisz chłonąć większą moc, to są dedykowane urządzenia z radiem o mocy nawet 1 W smile

Archer C7 jest poza tym i niestety... zdecydowanie za drogi. Są tutaj na forum wymienione inne routery, z większymi możliwościami, na tym samym sprzęcie i w niższej cenie. Ostatnio "wałkujemy" ZyXEL NBG6716 (http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10569), jakiś czas temu można było w dobrej cenie wziąć też Belkina AC 1750 DB (F9K1115).

MarcinJS napisał/a:

Co prawda goście od Gargoyle czują jakąś dziwną niechęć do tego routera ale DDwrt śmiga na nim zarówno na 2.4 jak i 5GHz

To nie niechęć... Archery nie są wspierane w wersji OpenWrt, na której bazuje "stara" wersja Gargoyle. Nowa "się robi" więc będzie i wsparcie dla Archerów.

4

Dobra, dobra. Mieszkam w domku jednorodzinnym przerabiałem już różne routery z większym i  mniejszym powodzeniem. Wiem do czego służą repeatery kolego i jak wykorzystać dodatkowy router żeby zwiększyć zasięg sieci WIFI. Tylko że od kiedy kupiłem C7 to wyrzuciłem te wszystkie dodatkowe graty bo zasięg jest genialny.
Do sprzedaży wchodzi następca Archer C9 więc jest szansa że siódemka wkrótce stanieje. Poza tym dobrze jest się zastanowić czy warto dołożyć parę groszy i mieć sprzęt z lepszym zasięgiem (pokryciem) czy bawić się w dodatkowe protezy zwiększające zasięg, które też nie są za darmo.
Nowa wersja, przynajmniej ta udostępniona beta 1.7.0 robi z C7 kastrata. Ja wiem że 1.7.0 to się na razie nie nadaje do użytku, ale coś jest na rzeczy. Mam nadzieję że wsparcie dla TPlinków nie skończy się na WDR4300, bo te nowsze mają dokładnie ten sam układ odpowiedzialny za radio co C7.

5

Czy ten Zyxell nie ma zewnętrznych anten? Na zdjęciach jakoś nie widać. Też szukam czegoś lepszego gdyż z moim WDR4300 mam jakieś niewiadome dla mnie problemy.

6

simono napisał/a:

Czy ten Zyxell nie ma zewnętrznych anten? Na zdjęciach jakoś nie widać. Też szukam czegoś lepszego gdyż z moim WDR4300 mam jakieś niewiadome dla mnie problemy.

Ma wewnętrzne.

7

Jak z zasięgiem jaki daje w porównaniu do zewnętrznych anten? Zastanawiam się nad Archer C7 AC1750 albo może właśnie tym Zyxellem. Czy gdzieś można zobaczyć jak wygląda konfiguracja na oryginalnym firmware?

8

simono napisał/a:

Jak z zasięgiem jaki daje w porównaniu do zewnętrznych anten? Zastanawiam się nad Archer C7 AC1750 albo może właśnie tym Zyxellem. Czy gdzieś można zobaczyć jak wygląda konfiguracja na oryginalnym firmware?

Przejrzyj wątek dot. ZyXELa, ktoś tam miał C7 i robił jakieś pseudo porównanie.

9

Tylko tam jest porównanie do WDR4300, a mi chodzi o porównanie zasięgu z Archer C7 z zewnętrznymi antenami.

10

simono napisał/a:

Tylko tam jest porównanie do WDR4300, a mi chodzi o porównanie zasięgu z Archer C7 z zewnętrznymi antenami.

No to nikt tutaj nie robił, a mi się pomyliło. Porównanie z WDR4300 nie ma sensu, nie ten typ radia.
Tak czy siak, w tej cenie to C7 się zupełnie nie opłaca jak stówkę tańszego masz ZyXELa.

11

Tylko, że w sklepach nie na allegro ta różnica w cenie jest już około 50 zł. Jeśli Archer C7 ma o wiele lepszy zasięg na obu pasmach to wolałbym jego niż dokładanie extendera na 5GHz na 2,4GHz już jeden mam aby mieć pokrycie w całym domu.

12

simono napisał/a:

Tylko, że w sklepach nie na allegro ta różnica w cenie jest już około 50 zł. Jeśli Archer C7 ma o wiele lepszy zasięg na obu pasmach to wolałbym jego niż dokładanie extendera na 5GHz na 2,4GHz już jeden mam aby mieć pokrycie w całym domu.

No to poszukaj sobie jakichś testów, albo kup dwa, porównaj i zwróć tego, który Ci nie odpowiada.