1

Temat: Wybór tunera DVB-T

Koledzy przymierzam się do zakupu tunera DVB-T na USB i mam następujące pytania (chciałbym puścić telewizję do dzieci, a kabli antenowych nie chce mi się ciągnąć dlatego, że trzeba by "pruć" ściany).
1. Czy są jakieś wielogłowicowe tak aby można było oglądać różne kanały na różnych komputerach?
2. Jako główny router mam WDR4300 z Gargoyle 1.6.2.2 z podłączonym dyskiem (miałem na nim extroot ale obecnie nie mam - zrezygnowałem ze względu na przestoje routera gdy coś mieszałem) i dlatego do celu telewizji i innych dodatków chciałbym wykorzystać nieużywany WR842ND i na nim zrobić extroot, czy on nada się do tego celu?
3. Podstawowe pytanie jaki obecnie dokładnie moduł DVB-T polecacie?

2

Odp: Wybór tunera DVB-T

Są tunery wielogłowicowe np. dwu głowicowy Media-Tech MT4168.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

3

Czy on będzie bezproblemowo obsługiwany przez Gargoyle i są dostępne sterowniki i cała reszta?

4

Ja swój tuner podłączałem do OpenWrt BB 14.07. Tuner jest na chipsecie IT9135. Nie musiałem robić extroot-a ponieważ użyłem obrazu bez GUI - czyste OpenWrt, więc zostaje około 4 MB na różne potrzebne pakiety oraz moduły.
Nie mogę napisać, że ten chipset jest najlepszy bo nie miałem innych w ręku i nawet nie wiem jak sprawują się inne modele.

* DVBT2 - T230C *

5 (edytowany przez simono 2015-01-23 21:35:24)

Koledzy jako, że już używacie tego sprzętu i byliście w tym samym punkcie co ja teraz jeśli to możliwe prosiłbym bym o wskazanie tunera z którym będę miał jak najmniej problemów, sprawdzone urządzenie i najlepiej aby miało dwie głowice tak abym na dwóch trzech sprzętach mógł oglądać różne programy (w sensie pobiorę gotowe co potrzeba i zajmę się tylko konfiguracją).
Inna sprawa to kwestia wydajności, czy WR842ND nada się do tego celu czy jednak będę musiał podpiąć go i używać z WDR4300?
Chyba przyjże się bardziej temu Media-Tech MT4168.

6

Jeśli chodzi o wydajność sprzętu to chyba WR842nd będzie potrzebował więcej Ram-u, niestety sad
Na w/w tunerze u mnie na 1043v1 jak leci TVP1 HD po kablu i np Eska po Wifi to wykorzystanie pamięci wygląda:

root@OpenWrt:~# free
             total         used         free       shared      buffers
Mem:         61336        40296        21040            0         4832
-/+ buffers:              35464        25872
Swap:            0            0            0

a wykorzystanie cpu (wynik z top):

PID  PPID USER     STAT   VSZ %VSZ %CPU COMMAND
 2388     1 daemon   S    42520  69%  28% /usr/bin/tvheadend -f -c /etc/tvheade

I jak widać mam niestandardową w tym modelu kość pamięci 64 MB smile
Nie testowałem na 3 urządzeniach na raz, bo pewnie musiałbym podpiąć jeszcze drugi tuner jednogłowicowy.

* DVBT2 - T230C *

7

mar_w napisał/a:

Od dwóch lat mam ten tuner. Używam go na Debianie. TV oglądam w XBMC przez tvheadend. Na Windows bez problemu można oglądać 2 programy jednocześnie.

8

Dzięki koledzy, zakupię w takim razie ten tuner i zobaczę jak się będzie sprawować na WR842ND ze swap od razu co by ram się nie skończył (jak się nie będzie wyrabiał to wtedy pomyślę o przeniesieniu tunera na WDR4300).
Rozumiem, że w razie czego mogę liczyć na pomoc w kwestii konfiguracji bo używacie tego sprzętu jak już do mnie dotrze i będę miał na niego czas wink

9

A czy ktoś może polecić jakiś zwykły nie dwu głowicowy tuner dvb-t działający bez problemowo ?
W przystępnej cenie? do którego nie trzeba ładować dużo modułów?

10

Ja nie miałem problemu z pierwszym lepszym - Omega T900, co za tym idzie będzie działać wszystko na ITE9135/ITE9137. Jeśli są problemy to z multicastem, ale to już przecież nie zależy od tunera.

11

To z innej beczki... A czy na LuCI bez extroot-a uda się to wszystko upchać na WRT160NL na 8 MiB flashu?

===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL  by obsy

TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play

12 (edytowany przez mar_w 2015-02-06 10:30:25)

wojciech_69 napisał/a:

To z innej beczki... A czy na LuCI bez extroot-a uda się to wszystko upchać na WRT160NL na 8 MiB flashu?

Nie uda sad. Potrzebne moduły i pakiety ledwo wchodzą na 8MB BEZ LuCI
EDIT: Może jeżeli sam sobie skompilujesz super chudy obraz z LuCI, bez żadnych funkcjonalności...

luk napisał/a:

A czy ktoś może polecić jakiś zwykły nie dwu głowicowy tuner dvb-t działający bez problemowo ?
W przystępnej cenie? do którego nie trzeba ładować dużo modułów?

A jeśli chodzi o tuner to nie powinieneś myśleć w kategoriach "ilości ładowania modułów" bo jak trafisz fajny i dobry tuner, który będzie potrzebował 10 modułów a inny - gorszy będzie potrzebował 1 moduł, to kupisz gorszy? Bo ma tylko 1 moduł do załadowania? Takie myślenie nie powinno dotyczyć jakiegokolwiek sprzętu.

Najmniej modułów do załadowania potrzebuje chyba Not Only Deluxe LV5TDLX. (rtl2830.ko + zależności które potrzebuje każdy inny tuner np. dvb-usb.ko itd). Nawet na Androida ma odpowiednie wsparcie smile

* DVBT2 - T230C *

13

dzięki za odpowiedz. a czy komuś udało sie odpalić pilota z tunera? na not only tv jak próbowałem to bez skutku.
mt4171 na tym modelu będzie działać pilot?

14

a do czego ci pilot - zeby odebrac program na jakimkolwiek urzadzeniu , komputer , tablet , tuner sat   i tak musisz uzyc  jakiegos  programu  który  obsługujesz  reka , myszka, pilotem  z telewizora ,  najmniej  roboty  jest na tunerze  sat  z e2   - dodajesz  kanały  do listy  i  obsługujesz z pilota tunera

15

nie nie pilot mi chodzi do używania z triggerhappy do sterowania np mpc.

16

fadfgszdh napisał/a:
mar_w napisał/a:

Od dwóch lat mam ten tuner. Używam go na Debianie. TV oglądam w XBMC przez tvheadend. Na Windows bez problemu można oglądać 2 programy jednocześnie.

Wpadl mi w rece taki wlasnie tuner
Probuje go zmusic do pracy na Raspberry PI 2
System to Openelec (najnowszy) niby go wykrywa pod lsusb jako IT9135 ale zaden client  tvheadend nie chce polaczyc. Nie wiem czy to wina tunera czy cos nie tak z moim xbmc

17

kniazio napisał/a:
fadfgszdh napisał/a:
mar_w napisał/a:

Wpadl mi w rece taki wlasnie tuner
Probuje go zmusic do pracy na Raspberry PI 2
System to Openelec (najnowszy) niby go wykrywa pod lsusb jako IT9135 ale zaden client  tvheadend nie chce polaczyc. Nie wiem czy to wina tunera czy cos nie tak z moim xbmc

To forum jest jednak o OpenWrt, nie o XBMC.