51

Odp: ZyXEL NBG6716

Gruberek napisał/a:

OK, dzięki.

Właśnie dostałem kolejną informację. Numery seryjne routerów w sklepie zaczynają się od S130A29002....
Jutro jak żona odbierze i podłączy router napiszę co i jak.

@pepe2k: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=5054245761

Sporo ich tam mają. Mogliby taniej się ich pozbywać. Ja właśnie kupiłem używkę za 35jełro.

52

Ale tych starych mają ok 10 sztuk więc trzeba napisać jaki się chce.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

53

Jak będą kosztować stówkę mniej, to można się zacząć zastanawiać. IMHO, ~370 PLN za taki sprzęt to przesadzona cena.

54

Jest tańszy od C7 i dużo lepszy więc cena nie jest wcale taka zła.

55

Gruberek napisał/a:

Cena C7 jest już zupełnie przesadzona smile Kart AC w normalnych cenach też na razie tyle, co kot napłakał. Może do końca tego roku trochę to znormalnieje i będziemy mieli takie routery w cenie ~250 PLN i karty po ~100-150 PLN.

Z jaką kartą AC używasz tego ZyXELa?

56

Jeszcze nie używam, bo router w domu, a ja w drodze do Belgii. Mam w lapku intel ac 7260hmw ( kupilem za 80 pln )

57

Gruberek napisał/a:

Jeszcze nie używam, bo router w domu, a ja w drodze do Belgii. Mam w lapku intel ac 7260hmw ( kupilem za 80 pln )

Jak zrobisz jakieś testy to się pochwal, bo też mam te karty i w porównaniu do Broadcomów to nie jest różowo smile

58

pepe2k napisał/a:
Gruberek napisał/a:

Jak zrobisz jakieś testy to się pochwal, bo też mam te karty i w porównaniu do Broadcomów to nie jest różowo smile

W przyszłym tygodniu będę testował. Szkoda, że mając takie informacje nie podzieliłeś się nimi tutaj - http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10443

59

Gruberek napisał/a:
pepe2k napisał/a:
Gruberek napisał/a:

W przyszłym tygodniu będę testował. Szkoda, że mając takie informacje nie podzieliłeś się nimi tutaj - http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10443

Nie śledzę wszystkich wątków na całym forum smile

60

również zakupiłem od tego sprzedawcy wersję z 2013 roku do zabawy smile Jak się mocno spodoba to zostanie na stałe. No chyba że belkin z ibooda spodoba się jeszcze bardziej smile

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

61

Gruberek napisał/a:

Ciekaw jestem jego zużycia energii, bo jak jest w okolicach 20W, jak w specyfikacji, to przy pracy ciągłej w ciągu roku dogoni różnicę między C7, którego cena jest dalece przesadzona. smile

62

jarek7714 napisał/a:
Gruberek napisał/a:

Ciekaw jestem jego zużycia energii, bo jak jest w okolicach 20W, jak w specyfikacji, to przy pracy ciągłej w ciągu roku dogoni różnicę między C7, którego cena jest dalece przesadzona. smile

No a ile według Ciebie ma C7 w specyfikacji? To jest maksymalny możliwy pobór energii. Przecież zyxel ma dokładnie te same podzespoły co C7 z wyjątkiem większych pamięci ( które prądu potrzebują tyle samo co mniejsze ) i nand który prądu bierze tyle co zegarek.

63

odrobinkę tańszy  do asusa ac56u który ma dualcore procka, taki sam procek jest w netgearze r6300v2  który w idlle pobiera 9W, 10W przy kopiowaniu przez wifi , a 6W z wyłączonymi radiami ,  wan -> lan iperfem ok 340Mb/s  na opwenwrt z trunka . na genie /tomato z ctf full gbit, ddwrt z grudnia tylko ok 250Mb/s . do tego na openwrt tylko 1 rdzeń miał load 100% podczas testu iperf . 

nie wiem co niektórzy sobie ubzdurali że tyle ile jest napisane na naklejce to tyle nonstop prądu wcina ( sic! ) , zresztą 10W to ok 5zł / mc  czyli całe jedno piwo ! szok  co nie ?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

64

Gruberek napisał/a:

No a ile według Ciebie ma C7 w specyfikacji? To jest maksymalny możliwy pobór energii. Przecież zyxel ma dokładnie te same podzespoły co C7 z wyjątkiem większych pamięci ( które prądu potrzebują tyle samo co mniejsze ) i nand który prądu bierze tyle co zegarek.

Wg specyfikacji http://www.tp-link.com.pl/products/deta … er+C7#spec , a bardziej konkretnie http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr7500, raczej identyczny to nie jest bo wymagałby licencji TL.                                                                                                                     

ambrozy5 napisał/a:

nie wiem co niektórzy sobie ubzdurali że tyle ile jest napisane na naklejce to tyle nonstop prądu wcina ( sic! ) , zresztą 10W to ok 5zł / mc  czyli całe jedno piwo ! szok  co nie ?

Sama w sobie różnica 5zł m-c jest żadna w przypadku gdy sprzęt jest proporcjonalnie wydajniejszy i bezproblemowy. Przy identycznych możliwościach i pracy w ciągu roku różnica będzie 60zł, a sprzętu mimo wszystko nie kupuje się na rok (sam producent często daje gwarancję na 3-lata). Osobiście uważam za lepsze, wygodniejsze, mniej szkodliwe dla sprzętu jest utrzymywanie go w pracy ciągłej a nie wyłączanie go codziennie jak co niektórzy czynią (zwłaszcza pod wpływem magii reklamy w TV ). smile

65

jarek7714 napisał/a:

Wg specyfikacji http://www.tp-link.com.pl/products/deta … er+C7#spec , a bardziej konkretnie http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr7500, raczej identyczny to nie jest bo wymagałby licencji TL.

No to jak już tak skrupulatnie wiki przeglądasz to poczytaj tu: http://wiki.openwrt.org/toh/zyxel/zyxel_nbg6716 , a w szczególności zwróć uwagę na:

The hardware is very similar to the TP-Link TL-WDR7500, but with a large NAND flash, internal antennas, and an upright design.

66

Gruberek napisał/a:

The hardware is very similar to the TP-Link TL-WDR7500, but with a large NAND flash, internal antennas, and an upright design.

Identyczny to nie jest-tak to tłumaczy G.T.

Sprzęt jest bardzo podobny do TP-Link TL-WDR7500, ale z dużym NAND flash, anten wewnętrznych i pionowej konstrukcji 

.

67

No nie jest identyczny, bo ma duży nand, anteny wewnętrzne i 2 x więcej ramu ale też w dwóch kościach. Jest zbudowany na tych samych układach co C7 więc dlaczego według Ciebie miałby brać więcej prądu?

68

Nie wiem o co się sprzeczacie smile Sprzętowo to identyczne routery, pobór energii mają zbliżony, a zasilacze są mocniejsze ze względu na porty USB i możliwość podpięcia dysków, kropka.

69

@pepe2k: skoro sprzętowo są identyczne to może wypuścisz na niego swój uboot? smile

70

Gruberek napisał/a:

@pepe2k: skoro sprzętowo są identyczne to może wypuścisz na niego swój uboot? smile

Może.

71

@pepe2k: tak w ogóle to jaką rolę pełni flash w tym routerze? Domyślam się, że cały system jest na nand więc co jest we flash?

72 (edytowany przez pepe2k 2015-02-08 19:04:01)

Gruberek napisał/a:

@pepe2k: tak w ogóle to jaką rolę pełni flash w tym routerze? Domyślam się, że cały system jest na nand więc co jest we flash?

U-Boot, który ustawia sprzęt i startuje kernel z NANDa, ART i env od U-Boota.
W gruncie rzeczy NOR FLASH to wystarczyłby tam w rozmiarze 256-512 KB, nawet 4 MB to za dużo. I z tego co widzę, to OpenWrt standardowo wszystko co jest w NOR ustawia na R/O.

PS. NOR i NAND to wszystko FLASH.

73

Fajnie to wymyślili. Wychodzi na to, że NAND można sobie bezproblemowo wymienić i nie trzeba go wcześniej programować.

74

Gruberek napisał/a:

Fajnie to wymyślili. Wychodzi na to, że NAND można sobie bezproblemowo wymienić i nie trzeba go wcześniej programować.

Co wymyślili? Przecież takie konstrukcje (NOR + NAND) masz na rynku od lat, chociażby w Mikrotikach. Nuuuuda.

75 (edytowany przez Gruberek 2015-02-08 19:17:43)

Użyłem złego słowa. Fajnie, że skorzystali z takiego rozwiązania. Jakoś do tej pory inni producenci "domowych" routerów tego nie zrobili. Programowanie NAND jest dość problematyczne ze względu na cenę programatorów, a dzięki temu rozwiązaniu nie ma konieczności używania drogiego sprzętu.