Temat: TVheadend i rozsyłanie dvb-t z głównego routera na 2 kolejne.

Mam w domu internet z umową indywidualną z lokalnej kablówki, z transferem gwarantowanym minimum download 240Mbit/s  i upload minimum 20Mbit/s . Zrobiłem na osiedlu po rodzinie sieć wi-fi składającą się z 3 routerów, z czego matką czyli routerem głównym jest TL-WR1043NDv2 z gargulkiem 1.6.2.2 by obsy. Wczoraj udało mi się ustawić na nim tuner omega T900 i mam teraz odbiór TV naziemnej za pomocą TVheadend i Kodi.

Do routera podłączone mam 3 anteny (2 kierunkowe po 19db i 1 dookólną 8db) z czego:

- pierwsza antena kierunkowa wysyła sygnał do TL-WR843ND (odbiór w trybie WISP i podłączona do routera antena kierunkowa) oddalonego o 250 metrów z brakiem widoczności, transfer ograniczony przez qos do 10Mbit, bez qos wyciąga 25mbit).

- druga antena kierunkowa wysyła sygnał do TL-WR743ND (odbiór w trybie WISP i podłączona do routera antena dookólna) oddalonego o 150 metrów z brakiem widoczności, transfer ograniczony przez qos do 10Mbit, bez qos wyciąga 19mbit).

- trzecia antena dookólna służy mi do odbierania neta w okolicach bloku i garażu

Routery w trybie WISP nie pozwalają mi niestety odbioru TV naziemnej z TVheadend. Jak ustawiam tryb mostu bezprzewodowego to osiągane transfery są bardzo niskie, tj. po ok 3-4 Mbit, a pingi wysokie, a do tego często zrywa net.

Czy da się jakoś rozsyłać TV naziemną z głównego routera na pozostałe czy muszę kupić TL-WA830RE? Sprawdzi się w ogóle taki wzmacniacz sygnału?

2

Odp: TVheadend i rozsyłanie dvb-t z głównego routera na 2 kolejne.

To nie działa tak że podłączyłes trzy anteny i każda działa sobie niezależnie. Zepsułeś w sumie tor radiowy czymś takim smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak, wiem, że ten router ma tylko 1 radio, ale net działa bardzo dobrze na każdym z 3 routerów smile nikt nie narzeka, a mamy już tą sieć od ok roku. Dlatego szukam rozwiązania żeby przesłać TV ze swojego routera na 2 pozostałe. Da się to jakoś skonfigurować?

4

Moim zdaniem szkoda zachodu, chyba że dla sportu smile
Nawet jeśli uda Ci się przesłać TV, pokażesz że się da, odbiorcom wzrośnie apetyt, dostaniesz pochwały.... do momentu gdy jeden z nich będzie oglądał np Polsat a drugi włączy dziecku TVP ABC. Jeden kanał SD potrzebuje transferu około 3 Mbit, nie mówiąc o HD.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

5

No to wszystko OK, bo mogę zwiększyć im download do 15Mbit na IP więc dla mnie zostanie jeszcze 210Mbit, a zarazem i Oni będą zadowoleni. Tylko jak to zrobić żeby TV była przesyłana bezprzewodowo na inne routery?

6

Piszesz tak, jakbyś chciał w tę retransmisję angażować swojego ISP : )

7 (edytowany przez mar_w 2015-02-02 11:10:20)

W sumie to nie chodziło mi o transfer. Niepotrzebnie o tym wspominałem. Główny problem to taki, że będziesz musiał zrobić im harmonogram, co i kiedy, może oglądać człowiek w poszczególnym lokalu. Chodzi mi o to, że wydasz kasę na wzmacniacze sygnału, szmery, bajery a gdy jeden pan (podłączony do WR843ND) będzie oglądał np. Polsat a drugi pan (podłączony do WR743ND) włączy sobie np TVP ABC to już jest po zabawie...

* DVBT2 - T230C *

8

mar_w napisał/a:

W sumie to nie chodziło mi o transfer. Niepotrzebnie o tym wspominałem. Główny problem to taki, że będziesz musiał zrobić im harmonogram, co i kiedy, może oglądać człowiek w poszczególnym lokalu. Chodzi mi o to, że wydasz kasę na wzmacniacze sygnału, szmery, bajery a gdy jeden pan (podłączony do WR843ND) będzie oglądał np. Polsat a drugi pan (podłączony do WR743ND) włączy sobie np TVP ABC to już jest po zabawie...

E, chyba nie do końca...
Nigdy się nie bawiłem w dvb-t na routerze, ale chyba działa to "normalnie" - potrzebujesz dla każdego mux'a dedykowanego tunera.
Są też tunery wielogłowicowe np. "Not Tuner USB Dual DVB-T LV52T" - pozwalające na równoległy odbiór z dwóch różnych mux'ów.

Jeden tuner(głowica) może równocześnie stremować całego mux'a (jednego).
Mux1 - TVP ABC, Eska TV, TTV, Polo TV, ATM Rozrywka, TV Trwam, StopklatkaTV, FokusTV
Mux2 - Polsat, TVN, TVN7, TV4, TV Puls, PULS 2, TV6 i Polsat Sport News
Mux3 - TVP1 HD, TVP2 HD, TVP Regionalna, TVP Info, TVP Kultura, TVP Polonia, TVP Historia, TVP Rozrywka

Nie wiem jak obciążenie CPU, ale on nic nie dekoduje, przesyła tylko czysty strumień, oczywiście jak będziesz miał 20 klientów i każdy będzie chciał oglądać co innego, to masz do przesłania 100Mb.
I jeszcze jedno, nie używałem nigdy TVheadend, może on ma jakieś ograniczenia.

9 (edytowany przez mar_w 2015-02-02 13:20:19)

Zgadza się. Ale autor wątku nic nie pisze że ma tunery 3x1 lub 2x2. Chce to puścić na jednym.
Post nr 1 "udało mi się ustawić na nim tuner omega T900" ( liczba pojedyńcza ).
Nic nie pisze, że będzie kupował następne. Przecież wiadomo, że jak się kupi dużo sprzętu różnej maści to można zadowolić nawet całe miasto smile

EDIT: A wracając do tematu to dziwny objaw ma autor postu, bo zrobiłem przed chwilą test, biegając z tabletem po klatce schodowej i piętro niżej ( przy sile sygnału -80dBm z Wifi Manager-a )  miałem płynny obraz ale tylko kanału SD. Speedtest internetu pokazał mi 7 Mbit/s i to by się nawet zgadzało z matematycznego punktu widzenia. Przy sile -90 dBm była pikseloza i szarpany dźwięk ale program leciał dalej smile ( speedtest pokazał tylko 0,5 Mbit )
Autor wątku ma dużo lepszą zabawkę niż ja, więc powinno być u niego dużo lepiej.

EDIT2: My tu o d.pie Marynie a wg strony Tp-Link-a: "Obsługa połączeń WISP umożliwia podłączenie do sieci bezprzewodowego dostawcy Internetu i utworzenie sieci lokalnej." czyli internet przechodzi ale u każdego jest inna sieć, więc....

* DVBT2 - T230C *

10 (edytowany przez lukasik 2015-02-02 16:34:18)

Jeśli chodzi o mojego dostawcę internetu to mogę robić co chcę, bo mam na internet umowę indywidualną, sporządzoną pode mnie na 240Mbit/s za 169zł miesięcznie, z racji, iż operator oferuje transfery max do 120Mbit/s za 99zł.

mar_w napisał/a:

EDIT2: My tu o d.pie Marynie a wg strony Tp-Link-a: "Obsługa połączeń WISP umożliwia podłączenie do sieci bezprzewodowego dostawcy Internetu i utworzenie sieci lokalnej." czyli internet przechodzi ale u każdego jest inna sieć, więc....

No i w tym cały problem, że WISP tworzy oddzielne sieci więc nie ma możliwości przesyłu TV z jednego routera do drugiego ;(
Jeśli chodzi o sam router to fakt, teraz mam omegę t900 gdzie można oglądać jednocześnie na dwóch komputerach programy tylko z 1 muxu, ale myślę o zakupie tego http://www.morele.net/delock-61959-544032/ bo mam w kablówce 150 programów w tym niecałe 50 w HD, lub zakupie tunera DVB-T z dwoma wbudowanymi niezależnymi tunerami, np. wspomniany przez "rybirek" Not Tuner USB Dual DVB-T LV52T.

Cały problem w tym jak połączyć 3 routery żeby osiągnąć TV w ich zasięgu?

Czy jak kupię TL-WA830RE to da się to jakoś ogarnąć?

11

Myślę że skoro na obu klientach osiągasz około 20 Mbit to wzmacniacz nie jest Ci potrzebny na początek. Jeżeli Wasza sieć wygląda mniej więcej tak:

{ 1043v2 } 192.168.1.1--------->192.168.1.2 { 843nd } 192.168.2.1
                      \________-------->192.168.1.3 { 743nd } 192.168.2.1

Spróbój ustawić na routerze {843} Static Routing -> Static Routing List -> Add New

Destination    Subnet Mask   Default Gateway   Status
192.168.1.1   255.255.255.0   192.168.1.2      Enabled

Na temat softu Tp-Link powinieneś zwrócić się do ich forum, bo nie jestem pewny czy to wykona to o czym myślę.

* DVBT2 - T230C *

12

lukasik napisał/a:

Jeśli chodzi o mojego dostawcę internetu to mogę robić co chcę....

tylko jaki to ma związek z z zamierzeniem, skoro zagadnienie ma realizować się wedle już popełnionej konfiguracji niezależnie od niego

lukasik napisał/a:

Zrobiłem na osiedlu po rodzinie sieć wi-fi...

???