Temat: TL-WDR3600 v.1 Tragiczny zasięg WiFi

Posiadam router jak w temacie i wgrane OpenWrt 12.09.1, Gargoyle 1.5.10.11 by Obsy.
Niestety od samego początku mam beznadziejny zasięg WiFi. Sygnał ma problem z przejściem przez jakąkolwiek ścianę.
W odległości 8 metrów sygnał jest -90dB.
Kanały zmieniane, rozszerzyłem zakres na 40MHz. Niestety nic nie pomaga.
Nawet po zmianie z US na PL nie mogę ustawić w ręcznie przez konsolę kanału wyżej niż 11.
Na pozostałych limit 20dBm i przy próbie podniesienia komunikat o braku możliwości dokonania tej operacji.
Po zmianie kanału na 12 mówi, że kanał nie jest obsługiwany i wlan0 nie wstaje.

Co mogę zrobić? Już myślę o dokupieniu jakiejś anteny albo coś. Potrzebuję zwiększyć chociaż trochę ten sygnał, żeby nie urywało połączenia w pokoju.

2

Odp: TL-WDR3600 v.1 Tragiczny zasięg WiFi

Używasz bardzo starej wersji i pytasz się czemu to czy tamo to nie działa? Zaktualizuj soft najpierw.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok. Czy Barrier Breaker z tej strony będzie ok?
http://dl.eko.one.pl/luci/barrier_breaker/ar71xx/

Jeśli tak to zrobię jutro aktualizację i zerknę czy coś się zmieniło.

4

A radzisz sobie z konsolą? Jak nie, to lepiej wgraj Gargoyle, tylko nowe: http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … nt/ar71xx/

5

Jak trzeba to w konsoli zrobię coś tam, a ten link ma luci wgrane. To nie jest czyste Barrier Breaker.
Z tego co widzę to Gargoyle ten z linka jest na Attitude Adjustment. Czy to nie jest ta starsza wersja OpenWrt?

6

inspector napisał/a:

Jak trzeba to w konsoli zrobię coś tam, a ten link ma luci wgrane. To nie jest czyste Barrier Breaker.
Z tego co widzę to Gargoyle ten z linka jest na Attitude Adjustment. Czy to nie jest ta starsza wersja OpenWrt?

Jest starsza, w LuCI nie wszystko da się wyklikać.
Aktualnie masz wersję sprzed bardzo istotnej poprawki dot. pracy radia w WDR-ach, poczytaj: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3037

Co byś teraz nie wgrał nowszego, będzie na pewno lepiej.

7

Ok. Wgram najpierw ten z LuCi i zerknę, a potem najwyżej pobiorę obraz z Gargoyle. Wolę to GUI.
Dam znać na ile to pomogło, bo aktualnie poważnie jest tragicznie.

8

No i niestety nic ciekawego. Po wgraniu BB właściwie nic się nie zmieniło. W pokoju sygnał -90dBm. Generalnie zmiana kanałów nic nie daje. Nie mogę ustawić kanału 14 i zmienić mocy. Czy jakieś pomysły?

9

inspector napisał/a:

No i niestety nic ciekawego. Po wgraniu BB właściwie nic się nie zmieniło. W pokoju sygnał -90dBm. Generalnie zmiana kanałów nic nie daje. Nie mogę ustawić kanału 14 i zmienić mocy. Czy jakieś pomysły?

Wgraj oryginalny firmware i porównaj. Kanał 14 jest tylko dla Japonii i to w dodatku w trybie 802.11b.
A moc możesz zmienić... do maksymalnej mocy jaką oferuje radio, fizyki nie przeskoczysz.

10

No właśnie czytam w necie, że ludzie narzekają na słabe wifi w tym modelu. A czy jest możliwość podniesienia mocy na którymś z kanałów? Jeśli nie to czy ma sens kupienie jakiejś antenki wifi i podczepienie zamiast oryginalnej w routerze?

11

Witam.
Niestety muszę rozczarować standardowe anteny są g... warte zasięg w sam raz na mieszkanie w bloku.
Można zainwestować w lepsze anteny ale trzeba szukać takich na dwa pasma 2,5 i 5GHz ciężko niestety je znaleźć.
Może być coś takiego http://www.delock.de/produkte/F_701_Ant … kmale.html osobiście jej nie testowałem więc nie mogę się wypowiadać ale tani badziew na Allegro raczej nie jest warty zainteresowania.

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

12

Heh. Tylko ja mieszkam w bloku właśnie i -90dBm to ja mam właściwie w sąsiednim pokoju do tego, w którym znajduje się router. Pierwszy raz takie coś widzę. Dzięki za radę.

13

jaros85 napisał/a:

Witam.
Niestety muszę rozczarować standardowe anteny są g... warte zasięg w sam raz na mieszkanie w bloku.
Można zainwestować w lepsze anteny ale trzeba szukać takich na dwa pasma 2,5 i 5G.

Ale to jest 3600.

14

mnbm napisał/a:
jaros85 napisał/a:

Witam.
Można zainwestować w lepsze anteny ale trzeba szukać takich na dwa pasma 2,5 i 5G.

Ale to jest 3600.

Anteny są identyczne: http://www.tech-blog.pl/2013/04/08/zdje … l-wdr3600/

15

Aha, dziękuję. Nie wiedziałem, że takie same. Mam 4600 i zasięg bardzo dobry.

16

mnbm napisał/a:

Aha, dziękuję. Nie wiedziałem, że takie same. Mam 4600 i zasięg bardzo dobry.

TP-Link nie ma modelu 4600.

17

Ok, artykuł widziałem już wcześniej i się zastanawiałem. Teraz 2 pytania, na które nie ma odpowiedzi w komentarzach.
1. Czy do poprawy zasięgu wystarczy wymiana jednej z anten
2. Wykorzystuję pasmo 2,4GHz i nie potrzebuję właściwie 5Ghz. Czy zadziała antena jednozakresowa z innego routera albo kupiona w sklepie?

18

1. Nie.
2. Tak, ale wyłącz wtedy całkowicie radio 5 GHz.

19

Ok. Dzięki. To testowo załatwię jakoś dwie anteny zwykłe do 2,4. Grunt żeby 2,4 zaczęło działać ok.

20

inspector napisał/a:

Ok. Dzięki. To testowo załatwię jakoś dwie anteny zwykłe do 2,4. Grunt żeby 2,4 zaczęło działać ok.

Na jakim urządzeniu to testujesz? Może problem wcale nie jest po stronie routera smile

21

Testuje na 2 telefonach i 2 laptopach. Sygnał testowany za pomocą Wifi Analyzera.
Widzę, ze ktoś w Poznaniu ma tl-wr941nd za okolice 50zł. Może sobie kupię,
jak coś to komuś sprzedam wink

22

Zanim zaczniesz zakupy anten i repeaterów, to weź router w rękę i pokombinuj z jego lokalizacją w pokoju - wystaw na środek, anteny prosto do góry, anteny po skosie, router bliżej ściany, itp. Okaże się, że to załatwi sprawe smile

23 (edytowany przez hanti 2015-01-30 18:41:48)

nie wiem ale ja tam spokojnie mam w calym domu zasieg na tym 3600 nawet na pietrze a router na dole stoi. Nie jest to zasieg maxymalny ale normlanie wszystko smiga ;p

24

Tak z ciekawości pepe2k czy Archer C7 i WR1043ND nie posiadają podobnych anten co WDRy ?
Znaczy sie sporo plastiku a w środku pustki ktoś te anteny rozbierał ?

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

25

jaros85 napisał/a:

Tak z ciekawości pepe2k czy Archer C7 i WR1043ND nie posiadają podobnych anten co WDRy ?
Znaczy sie sporo plastiku a w środku pustki ktoś te anteny rozbierał ?

Nie wiem jak wyglądają anteny w C7, ale w 1043NDv2 są takie: http://galeria.tech-blog.pl/TP-Link_TL- … 0.jpg.html