Temat: Limity w Gargoyle - gdzie jest ich Log?

Panowie, chcę sczytywać sobie co miesiąc kto ile GB pociągnął przez mój router (oczywiście chodzi o tych z mojej podsieci) i poustawiałem sobie na Userów (jest ich trzech) po limicie na każdego np 10gb/10gb/20gb i w zakładce limity pokazuje mi kto ile zużył danych, ale co miesiąc te wartości się resetują a ja chciał bym je dzień przed resetem zapisać sobie do pliku, gdzie mogę znaleźć LOG od tej funkcji która zlicza te dane?
Co się stanie gdy limit 10GB zostanie przekroczony przez jednego z Userów - pokaże mi np zużycie 13GB=130%?
To że zdziała funkcja ograniczenia pasma to wiem bo sam ustawiłem ale chodzi mi o wartość procentową?
Nie chce ustawiać np 10TB bo później jest to mało czytelne - 10GB jest chyba dla mnie optymalne...

Z góry dziękuję za odpowiedź.

2

Odp: Limity w Gargoyle - gdzie jest ich Log?

Ja poradziłem sobie  z tym w następujący sposób:
- zrobiłem kopie pliku systemowego quota_usage.sh, gdzie w kopii zakomentowałem linijke odpowiedzialna za sprawdzenie hasła (eval...)
- napisałem któtki skrypt w perlu parsujący otrzymany kod html z powyższego skryptu
- przeparsowane dane na ekran (albo do pliku jak kto woli)
- fin

3

Albo odetnie albo ograniczy zależy co ustawiłeś. Dane o statystykach masz w /usr/data, ale one nie są oczywiście "binarne" i musisz sobie przeparsować, tak jak np. robią to programy w gargoyle. Ale jak  @gnome77 napisał, też jakiś sposób.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez mistrzluk 2015-01-29 17:29:33)

Heh czyli nie jest to proste i oczywiste, aż tak moja wiedza nie sięga daleko, ale poczytam, pokombinuje - może się uda smile

Ustawiłem że ograniczy na 10mb/10mb czyli właściwie nie ograniczy ale coś musiałem wpisać.

Czy reset urządzenia resetuje statystkę zużycia czy może jest ona zapamiętywana na bieżąco? (mam ustawiony reset dwa razy w miesiącu - na wszelki wypadek).

5

Zapamiętywany - cyklicznie co 4h i przy każdym resecie jak z gui zrobisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Dobrze, dziękuję za informacje - coś mi to rozjaśnia smile