Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że każdy po swojemu organizuje sobie konfigurację i jednym będzie to odpowiadać a innym nie.
Miałem podobne przejścia co Ty, ale zrobiłem to u siebie w następujący sposób:
1. Nie edytowałem pliku /etc/init.d/tvheadend. Pozwoliłem, żeby uruchamiał się jako użytkownik: daemon czyli
root@OpenWrt:~# cat /etc/init.d/tvheadend
#!/bin/sh /etc/rc.common
START=80
start() {
service_start /usr/bin/tvheadend -f -c /etc/tvheadend
}
stop() {
service_stop /usr/bin/tvheadend
}
2. Uruchomiłem program poleceniem:
tvheadend -c /etc/tvheadend -C
skonfigurowałem sobie dodatkowego użytkownika bez hasła tylko dla streamingu, oraz admina z hasłem który może wszystko oraz wszystkie dostępne kanały.
3. Ponieważ użytkownik daemon chciałby coś zapisać w katalogu /etc/tvheadend więc nadałem prawa zapisu:
chmod -R 777 /etc/tvheadend
4. Utworzyłem katalog input w /etc/hotplug.d i napisałem sobie skrypt, który automatycznie uruchamia mi program po włożeniu tunera do usb i zatrzymuje program po usunięciu tunera.
root@OpenWrt:~# cat /etc/hotplug.d/input/10-dvbt
#!/bin/sh
case "$ACTION" in
add)
logger "widze znajome urzadzenie :)"
if [ -d /dev/dvb ]; then
sleep 1
chmod -R 777 /dev/dvb
sleep 1
/etc/init.d/tvheadend start
else
logger "Niestety to nie jest tuner, wiec nie moge uruchomic tvheadend"
fi
;;
remove)
if [ ! -d /sys/devices/platform/ehci-platform/usb1/1-1/rc ]; then
logger "wylaczam tvheadend bo nie widze tunera"
/etc/init.d/tvheadend stop
rm -rf /dev/dvb
else
logger "Nie wiem co zrobic :( "
fi
;;
esac
Oczywiście mogę sobie zatrzymać serwer TV przy włożonym sticku i potem w razie potrzeby odpalić komendą przez ssh lub z GUI w Luci. Jak widzisz przy akcji remove musiałem użyć innej ścieżki do sprawdzenia, ponieważ u mnie po wyjęciu sticka na pracującym serwerze cały czas widniał katalog /dev/dvb/adapter0 pomimo, że nie było tunera...
A Ty możesz sobie ustawić włączanie serwera pod jakiś przycisk na routerze. Dalej to już fantazja użytkownika 
Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *