26

Odp: Router Belkin AC 1750 DB AC+ Gigabit

slg napisał/a:

@pepe2k
No właśnie z bebechów c7v2 jestem mega zadowolony więc jak jeszcze dostane usb 3.0 to będzie pięknie. Pozostaje tylko porównać transfery po radiu do c7v2.

Od tego USB 3 nie oczekuj cudów smile

Jeżeli chodzi o transfery na radiu... teoretycznie te anteny wewnętrzne mają całkiem niezłe wzmocnienie, w praktyce może być różnie. Na szczęście wszystkie są podłączone normalnie przez U.FL, więc można sobie wymienić.

Na PCB widzę jeszcze co najmniej dwa gniazda wyglądające jak JTAG (pewnie od SoC i switcha) i chyba miejsce na kość NAND. Nawet gniazdo UART jest fabrycznie wlutowane. Zapowiada się ciekawa zabawka.

27

O i widzisz pepe2k - teraz mnie przekonałeś, gdybym miał kupować... wink

28

slg napisał/a:

Umoczyłem 250zł jeśli to ten kastrat...

Gdzie go tak tanio kupiłeś?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

29

Na iboodzie dziś jest. Tylko dziś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

30

No to lipa jak tylko dziś, bo jestem za granicą, a o tej godzinie żony nie wyślę, żeby mi kasę na konto wpłaciła sad

31

Gruberek napisał/a:

No to lipa jak tylko dziś, bo jestem za granicą, a o tej godzinie żony nie wyślę, żeby mi kasę na konto wpłaciła sad

I to jeszcze przez niecałe 2h.

32 (edytowany przez Gruberek 2015-01-27 21:50:02)

Trudno się mówi smile

EDIT:
Eh, szarpnąłem się na pobranie. W sumie to i tak wyszedł w cenie Archera C5 więc nie ma tragedii.

33

Kupiłem sztukę (wysyłka dopiero 09.02) bo potrzebuję ciut szybszego WiFi w domu ale generalnie mi się nie pali z podłączeniem do inetu więc wink

@Cezary
Czy może w ramach walki z openwrt'ową materią wszelką podrzucić ten router do Ciebie to byś go obadał i swoją kompilacje Luci przygotował. Utrata gwarancji jakoś mi mega nie straszna, więc można parę eksperymentów zrobić wraz z rozkręceniem itd.

@pepe2k
Mówiąc miejsce na kość NAND masz na myśli możliwość powiększenia flasha w ten sposób?

Pozdrawiam,
MvincM

34

Wsparcie jest w trunku, możesz normalnie obrazów używać.

35

mvincm napisał/a:

@pepe2k
Mówiąc miejsce na kość NAND masz na myśli możliwość powiększenia flasha w ten sposób?

Raczej dołożenie dodatkowej kości. Jest taki router, z tym samym SoC, z NOR+NAND: ZyXEL NBG6716 (http://wiki.openwrt.org/toh/zyxel/zyxel_nbg6716). I nawet w pełni wspierany smile

36

@Cezary
No Twoje obrazy mają oczywistą przewagę nad czystym systemem (gotowiec do 3G itd..) więc może jednak kiedyś wink

@pepe2k
Czyli zakładam, że na starcie będzie miał 16MB jeśli Belkin nie zaoszczędził.. lub 8MB jak jednak zaoszczędził i ewentualna opcja NAND do 128/256. Pytanie czy ta dodatkowa pamięć (po wlutowaniu oczywiście) jest normalnie dostępna dla systemu/pakietów? Bo wtedy to idealny zamiennik exroota. Nie wiesz jak jest? Gotowy na eksperyment z dolutowaniem? wink wink

MvincM

37

Nadal wierzę że CC będzie dość szybko smile

38

mvincm napisał/a:

@pepe2k
Czyli zakładam, że na starcie będzie miał 16MB jeśli Belkin nie zaoszczędził.. lub 8MB jak jednak zaoszczędził i ewentualna opcja NAND do 128/256. Pytanie czy ta dodatkowa pamięć (po wlutowaniu oczywiście) jest normalnie dostępna dla systemu/pakietów? Bo wtedy to idealny zamiennik exroota. Nie wiesz jak jest? Gotowy na eksperyment z dolutowaniem? wink wink

Wy tak naprawdę w ciemno kupujecie? Przecież wiadomo, że ma 16 MB.

Dołożenie NAND to nie taka prosta sprawa, do przebudowy jest U-Boot i wsparcie w OpenWrt - generalnie sporo roboty, przynajmniej weekend zabawy, no i nie wiadomo czego tam na PCB brakuje poza samą kością, dotrze to się przyjrzę. A NANDy są normalnie wspierane w OpenWrt, więc tak - można używać normalnie na system itd.

39

pepe2k napisał/a:

Jest taki router, z tym samym SoC, z NOR+NAND: ZyXEL NBG6716 (http://wiki.openwrt.org/toh/zyxel/zyxel_nbg6716). I nawet w pełni wspierany smile

Hmm, ciekawy router. Chyba jednak zrezygnuję z tego Belkina na rzecz ZyXEL'a. Szkoda, że wcześniej nic o nim nie słyszałem.

40

@Cezary
"We aim at releasing Chaos Calmer (CC) before the end of the year"... zakładam, że jest to info z 2014 roku więc CC można się spodziewać... no kiedyś tam wink wink
Przyjdzie router, zainstaluję trunka i zobaczę jak działa.

@pepe2k
czytamy czytamy wink przynajmniej ja czytam ale https://wikidevi.com/wiki/Belkin_F9K1115_v2 jakoś o flashu cisza a podobne konstrukcje miały 8 lub 16 więc założyłem, że i w tym przypadku może być różnie. Pisząc "dotrze to się przyjrzę" masz namyśli, że też zamówiłeś czy, że podesłać ewentualnie?

41 (edytowany przez pepe2k 2015-01-27 23:04:20)

Gruberek napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Jest taki router, z tym samym SoC, z NOR+NAND: ZyXEL NBG6716 (http://wiki.openwrt.org/toh/zyxel/zyxel_nbg6716). I nawet w pełni wspierany smile

Hmm, ciekawy router. Chyba jednak zrezygnuję z tego Belkina na rzecz ZyXEL'a. Szkoda, że wcześniej nic o nim nie słyszałem.

Przecież to praktycznie to samo... różnice to NAND w ZyXELu i USB 3 w Belkinie.

mvincm napisał/a:

@pepe2k
czytamy czytamy wink przynajmniej ja czytam ale https://wikidevi.com/wiki/Belkin_F9K1115_v2 jakoś o flashu cisza a podobne konstrukcje miały 8 lub 16 więc założyłem, że i w tym przypadku może być różnie. Pisząc "dotrze to się przyjrzę" masz namyśli, że też zamówiłeś czy, że podesłać ewentualnie?

Wystarczyło zajrzeć tutaj: https://dev.openwrt.org/changeset/43734 smile
Tak, zamówiłem kilka.

42

A ram? Bo z tego co widzę to ZyXEL ma 256MB, a Belkin tylko 128.

43

Gruberek napisał/a:

A ram? Bo z tego co widzę to ZyXEL ma 256MB, a Belkin tylko 128.

Rzeczywiście, ale czy to warte dodatkowej stówki, nie wiem.
Jak kupisz, to otwórz i zrób zdjęcia smile

44

pepe2k napisał/a:

Na razie Belkina zamówiłem więc nie kupię. Skoro też kupiłeś to pewnie niedługo będziemy wiedzieli czy da się zrobić NAND i RAM mod i wtedy będę myślał co dalej smile

45

Gruberek napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Na razie Belkina zamówiłem więc nie kupię. Skoro też kupiłeś to pewnie niedługo będziemy wiedzieli czy da się zrobić NAND i RAM mod i wtedy będę myślał co dalej smile

O RAM zapomnij, koszt przełożenia dwóch kości BGA to prawie tyle co wartość tego sprzętu smile Chyba, że sobie sam zrobisz.

46

pepe2k napisał/a:

O RAM zapomnij, koszt przełożenia dwóch kości BGA to prawie tyle co wartość tego sprzętu smile Chyba, że sobie sam zrobisz.

Nie będziesz próbował? U mnie w okolicy wołają 50zł za sztukę więc tanio nie jest ale jak się ma sprzęt to można powalczyć samemu.

47

Gruberek napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Nie będziesz próbował? U mnie w okolicy wołają 50zł za sztukę więc tanio nie jest ale jak się ma sprzęt to można powalczyć samemu.

Za BGA? Ja nie mam sprzętu do BGA.

48 (edytowany przez Gruberek 2015-01-28 00:13:09)

pepe2k napisał/a:

Za BGA? Ja nie mam sprzętu do BGA.

Konkretnie za kostki pamięci i to tak trochę po znajomości. Jeszcze jakiś czas temu to kumpel za dobrą flaszkę by wymienił ale niestety zamknął serwis, bo już na oczy za bardzo nie widzi smile Tak czy siak zrezygnowałem z zamówienia. 256 mb ram i nand bardziej mnie przekonuje niż USB 3.0, z którego i tak pełnej mocy się nie wyciągnie.

49 (edytowany przez ambrozy5 2015-01-28 00:36:07)

aleście się podjarali tymi belkinami ^^  btw QA nie planuje  procków dualcore?

kto będzie miał najwcześniej ?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

50 (edytowany przez build000 2015-01-28 00:38:58)

No podnieta jest - jak zawsze zresztą wink
Mnie raczej interesuje solidna recenzja - ale też się podjarałem na myśl o tejże recenzji... big_smile