Temat: wol - pobudka interfejsu wifi

Cześć.

Mam pytanie, w nocy kiedy nie używam wifi jest ono wyłączane o 1:00.
Chciałbym włączać je ręcznie omijając cron i ssh np. za pomocą wol. Nie wiem czy to oczywiście możliwe, dlatego chciałbym zapytać Was o zdanie.

Np. Włączam komputer i za pomocą innej sieci wifi, dostaje się przez wan do routera (WakeOnLanGui), budząc interfejs WAN pakietem magic.

Czy jest to możliwe?

Pytanie dodatkowe:
Prócz wyłączenia wifi, led istnieją inne sposoby na obniżenie poboru W? Wiem, że router i tak mało pobiera ale to pytanie biegnące czysto z ciekawości...

2

Odp: wol - pobudka interfejsu wifi

Nie, wol do tego nie służy. Bez sensu to, skoro uruchamiasz komputer to po prostu wykonaj skrypt przez ssh który uruchomi wifi w routerze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez rufik 2015-01-27 15:17:14)

wojtula napisał/a:

Prócz wyłączenia wifi, led istnieją inne sposoby na obniżenie poboru W? Wiem, że router i tak mało pobiera ale to pytanie biegnące czysto z ciekawości...

A czy wyłączenie wifi daje sensowne oszczędności poboru mocy (względem włączonego, ale bez ruchu pakietów)? Bo jeżeli jest to np. 0,5W różnicy, to 1kW zostanie zużyte po około 83 dniach. Rocznie daje nam to niecałe 4,5kWh zużycia, co przy cenie powiedzmy 0,60zł/1kWh daje nam oszczędność 2,70zł. Oczywiście obliczenia prowadziłem dla założenia, że mamy wyłączone wifi przez 24h :)
Jak widać, należy się w ogóle zastanowić nad celowością rozwiązania...

4

Ja mierzyłem - dla WDR3600 jest to 4W od razu po włączeniu i 5,5W w pełni uruchomionego z włączonym WiFi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Zacząłbym od demontażu wszelkich ledów w sprzęcie rtv itd. - na koniec dopiero bym się w "softowe" rozwiązania bawił. Jeśli to będzie za mało mamy jeszcze opcję rozwiązania umowy z energetyką i taniejącą przecież ropę, ruski agregat można za psie pieniądze kupić. Będą oszczędności.

6

Cezary napisał/a:

Ja mierzyłem - dla WDR3600 jest to 4W od razu po włączeniu i 5,5W w pełni uruchomionego z włączonym WiFi.

No to zakładam pesymistycznie 1,5W. Daje to nam 3x większe zużycie kWh, czyli 8,10zł rocznie smile Jak weźmiemy pod uwagę, że wifi wyłączamy tylko przez 8h w nocy, to wracamy do 2,70zł smile