1

Temat: wrtbwmon

Witam,
szukałem skryptu do statystyk, miał być mały, lekki i przyjemny i
znalazłem,
http://baheyeldin.com/technology/linux/ … uters.html

Niestety nie działa, i z tego co zauważyłem/sprawdziłem nie działają u mnie statystyki oparte na iptables.
Ogólna zasada działania : to zrobienie tablicy in i out , przekierowanie ruchu przez tą tablicę i zebranie danych.
U mnie ta tablica, w tym przypadku ACCOUNTING_IN i ACCOUNTING_OUT , jest zerowa lub wpadają co jakiś czas małe ilości danych.
Czy ktoś mógłby sprawdzić u siebie czy to działa, ewentualnie pomóc z ogarnięciu firewall/iptables?
Jak potrzebne są dodatkowe dane to udostępnię.

Mój sprzęt to: wdr3600 z BB by Cezary (przedostatnia kompilacja) nie pamiętam numerku.

pozdrawiam
Cineks

2

Odp: wrtbwmon

A ruch jaki cię interesuje? Bo ten skrypt czepia się tylko tablicy forward, więc jak masz coś lan<>lan to nie złapie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez cineks 2015-01-27 15:35:07)

Odp: wrtbwmon

Interesuje mnie ilość danych pobierana/wysyłana przez poszczególnych użytkowników, czyli zwykłe statystyki per użytkownik.
Liczenie na interfejsie wychodzącym (wan). Konfiguracje firewall  mam taką : vpn<=>lan    vpn<=>wan  wifi<=>wan  wifi<=>lan  lan<=>wan bez żadnych regułek użytkownika - mogę pokazać pełną konfigurację . Jeśli da się to ułożyć to proszę o podpowiedź, ale jeśli trzeba własny firewall napisać od początku, to dziękuję, ale sam tego nie ogarnę.

pozdrawiam
Cineks