Temat: Roaming na 1043nd v2

Witam. Planuję zakupić 2 sztuki routera TP Link 1043nd v2

Chciałbym zapytać czy orientuje się ktoś, czy na tych routerach da się zrobić następujący myk:

W obu routerach ustawiam ten sam SSID, szyfrowanie, hasło i różne kanały.

Jeden router znajduje się na parterze, drugi na 1 piętrze.
W routerze nr 1 będzie włączone DHCP, w nr 2 wyłączone.
Routery będą spięte po LAN.

Czy roaming zadziała i laptopy będą widziały jedną sieć i będą się automatycznie przełączać na mocniejszy sygnał w zależności od miejsca w którym się znajdę ?

Chodzi mi dokładnie o obsługę protokółu roamingu. Czy standardowe oprogramowanie TPlinka to ma, czy może da się to zrobić instalując Gargoyle ? Jeśli tak to co trzeba doinstalować.

Dziękuję.

2

Odp: Roaming na 1043nd v2

Od klienta zależy. Niektóre się przełączy, niektóre na upartego będzie się trzymać jednej sieci aż się zasięg nie skończy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mam podobną sytuację jak kolega więc podepnę się pod temat bo właśnie o coś podobnego chciałem się zapytać.
Sprzęt co prawda posiadam inny, Na jednym Gargoyle 1.7.1 a na drugim BB z Luci od Cezarego.
Szukałem trochę po internecie i nie jestem pewien. Z tego co piszą to jeden router powinien być ustawiony na AP + WDS, a jak z drugim który tylko za AP robi (DHCP oczywiście ma wyłączone)? Nie interesuje mnie
1. AP + WDS
2  Client WDS + AP
gdyż wtedy spada dwukrotnie przepustowość tego co robi za klienta. Mam NAS (zdjęcia, etc) w swojej sieci i zależy mi na wysokim transferze w sieci.

4

Dlaczego AP+WDS? Co ma wspólnego z roamingiem?

5

Nie wiem, takie były przykłady. było coś napisane, że jedna stacja komunikuje się z drugą poi LAN. Nie znam się za bardzo na tym. Czyli co nie trzeba nic ustawiać na routerach/AP jeśli karta klienta wspiera roaming to będzie działać? Nie jestem pewien.

6

Musisz mieć pełną wersję hostap z włączonym 802.11r włączonym i dwa ap połączenie ze sobą.

Lub inaczej - po prostu dwa ap z tą samą nazwą sieci - klient sam się powinien przełączyć przy utracie jednego z sygnałów.

7 (edytowany przez simono 2015-05-06 06:48:10)

Tego pierwszego nie rozumiem, czy mógłbyś to wyjaśnić jak sprawdzić czy mam i jakie metody na dodanie?
Gorzej jak z jednego ma ochłapy takie, że nie działa praktycznie i się nie przełącza, tak było u mnie gdy sprawdzałem po prostu na tym samy SSID i różnych kanałach.

8

Wywal pakiet wpad-mini i zainstaluj wpad.

9

Na obu routerach? Wystarczy wtedy, że mam je ustawione jak do tej pory, czyli router z internetem AP z DHCP drugi jako AP bez DHCP na różnych kanałach i oczywiście z tym samym SSID i szyfrowaniem? Czy coś trzeba ustawić?

10

Zobacz: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 36#p101336