Temat: 3G USB jako backdoor do sieci z zamkniętymi portami i adminem palantem

Witam,

Czy da radę skonfiugorować gargoyle (podstawa sprzętowa to tp-link tl-wr1043nd v2) tak by modem 3G/4G działał jako klient, a nie główny dostawca internetu?

Posiadam sieć, w której admin żelazną ręką blokuje wszystkie porty (sieć w akademiku). Sieć jest szybka (daje 350 Mbps po kablu) więc przesiadka na limitowane łącze 3G nie wchodzi w grę. Żadne prośby nie pomagają i nie da rady przekierować portu na mój wewnętrzy adres ip.

W związku z tym chciałbym użyć modemu 3g z osobnym dostępem do Internetu jako element sterujący dużym ruchem z portu WAN na LAN/WiFi.

Jak myślicie, istnieje szansa na postawienie czegoś takiego? Pracuję codziennie na linuksie, więc nie jest mi straszny.

Pozdrawiam

2

Odp: 3G USB jako backdoor do sieci z zamkniętymi portami i adminem palantem

Tzn chcesz z tego 3g dostać się do routera? O ile nie wykupisz odpowiednio płatnej usługi w abonamencie to się nie da tak bezpośrednio.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez MiG25 2015-01-22 16:16:45)

Wydaje mi sie ,ze koledze chodzi o to ,żeby przez modem 3G nie tyle sie "dostawać" ,co tylko "inicjować"( do tego i tak trzeba mieć zewn. IP przy łączu 3G) , a pózniej cały ruch żeby odbywał sie przez WAN...

Ja mam podobny problem z moim dostawca. Teoretycznie mam zewn. IP , i da sie połączyć do mnie wszędzie oprócz właśnie tych ,którzy maja net u tego dostawcy... Maja z tym wielki problem ,żeby to odblokować....

4

Rozumiem więc, że Aero2 jak i reszta ofert pre-paidowych i post-paidowych mają ten sam problem ? Czyt brak zewnętrznego ip... No nic szkoda

5

Wszystkie mają "zewnętrzne" ale operator blokuje ruch przychodzący, tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Wykup sobie dostęp do jakiegoś VPNa to dostaniesz publiczne ip z odblokowanymi wszystkimi portami.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

7

Mozesz sstp tunel wypchac na porcie 443 powinien pujsc do jakiegos malego vps  i tam sie routowac lub jak Szymon napisal VPN platne

8

zainteresuj sie neorouterem

zrobilbym to tak:
w akademiku, ten router laczy sie jako klient do serwera nr, ruch do tego ip (najlepiej stale ip) przez 3g

musisz miec w jakiejs lokalizacji serwer nr, do ktorego sie polaczysz, nr dziala na wielu platofmrach, wystarczy tylko otwarty port i jakis serwer (moze tez byc openwrt)

w lokalizacji poza akademikiem - laczysz sie neorouterem client do serwera  i wtedy masz wszystkich klientow dostepnych, normalnie wchodzisz wtedy po ip wirtualnym

to jest cos jak openvpn ale bardziej prostszy w konfiguracji -> http://www.neorouter.com/downloads.html

mam to wdrozone na 2 sieciach, jako awaryjne polaczenie od pol roku, pare razy korzystalem

9

SzymonKubisiak napisał/a:

Wykup sobie dostęp do jakiegoś VPNa to dostaniesz publiczne ip z odblokowanymi wszystkimi portami.

Od razu "wykup", są też darmowe poza tym konto "u kolegi" wystarczy smile
Gdyby ktoś potrzebował to się podzielę.

10

mig25 napisał/a:

Ja mam podobny problem z moim dostawca. Teoretycznie mam zewn. IP , i da sie połączyć do mnie wszędzie oprócz właśnie tych ,którzy maja net u tego dostawcy... Maja z tym wielki problem ,żeby to odblokować....

Problem który masz spowodowany jest tym że twój dostawca używa mikrotika na sieci, przerabiałem to, nie wiedzieć czemu ale mietek nie wspiera, ( rużnie się to nazywa) (pętla zwrotna i tym podobne) dlatego użytkownicy mający internet od tego samego dostawcy nawet posiadający stały zewnętrzny IP nie mogą wejść na twój serwer.

11

waluszek napisał/a:
mig25 napisał/a:

Problem który masz spowodowany jest tym że twój dostawca używa mikrotika na sieci, przerabiałem to, nie wiedzieć czemu ale mietek nie wspiera, ( rużnie się to nazywa) (pętla zwrotna i tym podobne) dlatego użytkownicy mający internet od tego samego dostawcy nawet posiadający stały zewnętrzny IP nie mogą wejść na twój serwer.

"Rużne" rzeczy słyszałem i czytałem, ale to bezedura.