26 (edytowany przez darekkkk 2015-01-21 13:48:07)

Odp: Co dalej z Gargoyle?

Piterus napisał/a:

RAM służy do przetrzymywana danych do aktualnie przeprowadzanych operacji przez procesor.
Flash pełni rolę dysku twardego z komputera. Ma za zadanie przechowywanie oprogramowania i jego stałej konfiguracji.

Szybki i duży RAM umożliwia szybkie działanie całego urządzenia. Duży Flash umożliwia zainstalowanie dużej ilości dodatków i on determinuje jakie "bogate"obrazy można instalować.

To jest oczywista oczywistość nawet dla takiego laika jak ja ... ale co oznacza stwierdzenie "duży RAM" w odniesieniu do routera, który ma obsłużyć BB (Gargoyle) a w przyszłości CC? Proszę o odp. w jednostkach MB.

27 (edytowany przez build000 2015-01-21 14:04:19)

darekkkk napisał/a:

(...)
Wielkość ram nie ma znaczenia dla obsługi "obrazu w dowolnej konfiguracji" wraz z doinstalowanymi dodatkowymi usługami?

Wiadomo, że jest to ze sobą skorelowane i to mocno - aby nie wnikać ile , najprościej się kierować prostą zasadą przytoczoną przez przedmówców - im więcej tym lepiej (oczywiście numerek wersji DDR też - im wyższy tym lepiej).
Ale to ogólnie nie przemawia za "popularnością" takiej konstrukcji, jednakże nie da się ukryć iż producenci w końcu dostrzegli potrzebę uzbrajania nowych routerów w jak największą ilość wspomnianych elementów - no nic nie dzieje się bez powodu - więcej funkcji wbudowanych w OFW to i trzeba lepsze bebechy (nie wspominając już wcale nawet o AC - wiadomo z założenia, że tam po prostu potrzeba tego ramu ile tylko wyda fabryka).
Co do pamięci trwale zapisywalnej - no w końcu skoro nie chcemy tego wadliwego extroot'a to szukamy modeli, które mają tego cuda jak najwięcej - poza tym na potrzeby sprawdzenia w praktyce różnych rzeczy, np. mi już ów NAND poszedł w kierunku zawartości > 48 MB (a to jeszcze nie ostatnie słowo...).
Także określenie "popularne" może mieć inne znaczenie u dłubaczy/majsterkowiczów niż u poszukiwaczy nowoczesnych rozwiązań i ceniących niezawodność i osiągi - chociaż jak sytuacja na rynku pokazuje te cele i sposób postrzegania zjawiska są zbieżne.
derekkkk - nie można tak tego postrzegać w ten sposób - nie ma prostej definicji na określenie "ile" - tyle ile potrzebujesz i jeszcze zapas na logi, ukryty "autoswap" (że tak to nazwę nieprofesjonalnie), potencjalne błędy w strukturze, i.t.d.

28

darekkkk napisał/a:
Piterus napisał/a:

RAM służy do przetrzymywana danych do aktualnie przeprowadzanych operacji przez procesor.
Flash pełni rolę dysku twardego z komputera. Ma za zadanie przechowywanie oprogramowania i jego stałej konfiguracji.

Szybki i duży RAM umożliwia szybkie działanie całego urządzenia. Duży Flash umożliwia zainstalowanie dużej ilości dodatków i on determinuje jakie "bogate"obrazy można instalować.

To jest oczywista oczywistość nawet dla takiego laika jak ja ... ale co oznacza stwierdzenie "duży RAM" w odniesieniu do routera, który ma obsłużyć BB (Gargoyle) a w przyszłości CC? Proszę o odp. w jednostkach MB.

64 MB i więcej. Minimum na dzień dzisiejszy to 32 MB, ale dla niektórych zastosowań może to być już za mało (np. modem pracujący na sterowniku NCM, tor, etc.).

Standard teraz to 8/16 MB FLASH (w przypadku pamięci typu NOR, jak NAND to od 64 MB w górę, standardem jest 128 MB, bo te kości są najtańsze) + 64/128 MB RAM. Więcej i zakupy na przyszłość... IMHO, raczej nie mają sensu. Raczej zastanowiłbym się nad procesorem i zegarami CPU/RAM.

29

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.

30

Chociaż jak np. masz wbudowany w router SATA na "dorosłe" dyski (i całą z tym związaną zasobożernością oraz elektroniką) to oferowane np. w WNDR4700 256 MB RAM może w niektórych sytuacjach okazać się za mało - szczególnie jak sobie zainstalujesz jakiś zmodowany OFW, np. z klientem torrent i inne cuda/wianki.

31

Wszystko ładnie pięknie jeżeli chodzi o rutery stacionarne.
Jestem posiadaczem MR3020 i co wtedy nie kupię wiekrzego sprzętu bo takowych mobilnych niema.
U mnie pozostaje podmana flash na więkrzy.

Poza tym wszyscy mówią o pamięci ale procek teź jest istotny co z tego że podmienimy flash i ram skoro i tak gui czy jaka kolwiek inna usługa będzie mulić.

Cezary jak już zrobisz gargoyle na BB to wypuść też dla MR3020 i pokrewnych z conajmniej 8MB flash bo pewnie w 4MB się nie zmieści z obsługą USB

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

32 (edytowany przez Ogor 2015-01-21 18:05:45)

Wszyscy piszą jakie powinny być routery, ile mb itp., ale może ktoś poleci dobry model dla modemów 3g.
Z góry dzięki.

33

Ogor napisał/a:

Wszyscy piszą jakie powinny być routery, ile mb itp., ale może ktoś poleci dobry model dla modemów 3g.
Z góry dzięki.

WDR3600 nr 1 (a już jak wymienimy zabezpieczenie prądowe to jest lepszy od Dovado smile ), WDR3500 (tutaj obowiązkowy aktywny HUB USB).

34 (edytowany przez jaros85 2015-01-21 21:39:58)

Wszystkie modele z min. 8MB flash.
Nie wiem jak jest z modemami LTE ale z 3G nie powinno być problemów.
Wszystko zależy czy potrzebujesz pasmo 5GHz jedno czy dwa USB

Ja mam dwa sprzęty jak w stopce które mogą się nadawać.
WDR4300 - 5GHz, 2x USB, giga lan, 8MB flas, 128RAM, CPU 560MHz niestety kiepskie anteny nadaje się do bloku bo sąsiad się nie włamie tongue za słaby zasięg
WR842ND - tylko 2,5GHz jedno USB 100LAN 8MB flash 32RAM CPU 535MHz za to dobre 5dBi anteny więc o wiele lepszy zasięg niż WDR

Obydwa sprzęty nadają się pod modem 3g ale czy chcesz podpiąć drukarkę USB lub zewnętrzny dysk nie wiem.

Najpierw musisz wiedzieć jakie usługi chcesz w domu mieć bo apetyt rośnie w miarę jedzenia bo najprościej to nawet MR3020 wystarczy do modemu 3g

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan

35

pepe2k napisał/a:

Standard teraz to 8/16 MB FLASH (w przypadku pamięci typu NOR, jak NAND to od 64 MB w górę, standardem jest 128 MB, bo te kości są najtańsze) + 64/128 MB RAM. Więcej i zakupy na przyszłość... IMHO, raczej nie mają sensu. Raczej zastanowiłbym się nad procesorem i zegarami CPU/RAM.

Właśnie jak to jest że dla NOR max to 16MB a na tym samym procku NAND zaczyna się od 128MB? Da się np zamienić NOR na NAND?

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

36

SzymonKubisiak napisał/a:

Właśnie jak to jest że dla NOR max to 16MB a na tym samym procku NAND zaczyna się od 128MB?

Nie jest tak do końca, ale to zupełnie nie temat na taką dyskusję.

SzymonKubisiak napisał/a:

Da się np zamienić NOR na NAND?

Nie, to dwa zupełnie różne typy pamięci.

37

Czyli reasumując jeśli chodzi o GUI pozostanie Luci (Gargoyle już nie będzie) i trzeba się z nim oswoić (myślę o sobie i o innych takich jak konfigurując prawie wszystko głównie z GUI).

38

Gargoyle będzie. Kto powiedział że nie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

39

Świetnie smile
Czy są jakieś plany jeśli chodzi o czas wypuszczenia? Wgrałem na drugi router BB z Luci i jakoś 50% nie kumam o co chodzi. W gargoyle wszystko jest ładnie i przejrzyście poukładane.

40

Będzie jak będzie.

41

Cezary napisał/a:

Będzie jak będzie.

Cezary szary lud potrzebuje konkretów tongue miesiąc, dwa,pół roku bo wszyscy myślą że nic innego nie robisz w domu tylko nad gargulcem siedzisz.

Pewnie dlatego od czasu do czasu pojawiają się takie wontki.

Oczekuję z ciekawością na Twoją dystrybucję bo jak widać oryginał nie powala sprawnością działania.

42

Kiedyś ktoś mnie zatrudni, da normalną pensję i będę cały dzień siedział, robił, poprawiał i kompilował. A tak priorytetem jest najpierw praca bo jeść trzeba, a hobby spada na dalszy plan. Będzie więc jak będzie, pewnie w tym roku jak chcecie konkrety smile

43

jaros85 napisał/a:

[...]Pewnie dlatego od czasu do czasu pojawiają się takie wontki.[...]

[OT] Co to jest "wontka"? big_smile

44

pepe2k napisał/a:
jaros85 napisał/a:

[...]Pewnie dlatego od czasu do czasu pojawiają się takie wontki.[...]

[OT] Co to jest "wontka"? big_smile

To slang smile

wonty - pretensje
wontki - małe pretensje ??? big_smile

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

45 (edytowany przez build000 2015-01-24 15:22:17)

jaros85 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Będzie jak będzie.

Cezary szary lud potrzebuje konkretów tongue miesiąc, dwa,pół roku bo wszyscy myślą że nic innego nie robisz w domu tylko nad gargulcem siedzisz.

Pewnie dlatego od czasu do czasu pojawiają się takie wontki.

Oczekuję z ciekawością na Twoją dystrybucję bo jak widać oryginał nie powala sprawnością działania.

To może do UB, czy BOR, czy jakiegoś innego szajsu wstąp/przyłącz się/daj się zwerbować/i.t.d. - tam będziesz mógł bardziej oddać się swojej pasji kontrolowania tego o czym ludzie mogą pisać/o co się pytać/i.t.d. na forum publicznym związanym m.in. z gargoyle-pl, a o czym nie. wink
Cezary to taki sam człowiek jak my wszyscy tutaj i ma swoje sprawy/czas na pracę zawodową/i.t.d. - czekamy cierpliwie i nie marudzimy. wink

46

Cezary napisał/a:

Kiedyś ktoś mnie zatrudni, da normalną pensję i będę cały dzień siedział, robił, poprawiał i kompilował. A tak priorytetem jest najpierw praca bo jeść trzeba, a hobby spada na dalszy plan. Będzie więc jak będzie, pewnie w tym roku jak chcecie konkrety smile

Jak w tym roku to już jakiś konkret wink

47 (edytowany przez build000 2015-01-24 15:30:44)

Tak poza tym to raczej należy się cieszyć, że Cezary nie idzie po łatwiźnie i nie stara się na siłę zadowolić nas tutaj szybkimi terminami tylko, jak się domyślam, ma rękę na pulsie i zbiera/robi z nich użytek w swojej pracy z gargoyle-pl - również uwagi o błędach, i.t.d. ze wszystkich możliwych źródeł przez co jest szansa, że trafi do nas coś bardziej dopracowanego.

48

Na gargoyle-router.com pojawił się już testowy gargoyle do BB wiec podejrzewam ze po wyjściu stable Cezary zrobi swoje super Gargoyle smile
Ifo tu: https://www.gargoyle-router.com/phpbb/v … amp;t=6557

Ps. zainstalowałem to Gargoyle testowe 1.7.0 na swoim Linksysie wrt160nl i na razie działa tongue

OpenWRT na TP-LINK Archer C7 v2, Korbox Gigabitus (Zbtlink ZBT-WE1326), Xiaomi AIoT Router AC2350 | http://blog.sloniupl.eu/

49

Przecież to sprzed 3 tygodni jest...

50

Cezary napisał/a:

Przecież to sprzed 3 tygodni jest...

Wiem, ale nie sledze tamtej stronki tongue po prostu zajrzałem żeby zobaczyć jak prace nad adaptacją do BB idą smile

OpenWRT na TP-LINK Archer C7 v2, Korbox Gigabitus (Zbtlink ZBT-WE1326), Xiaomi AIoT Router AC2350 | http://blog.sloniupl.eu/