1

Temat: Co dalej z Gargoyle?

Proszę o odpowiedź na postawione pytanie.
O września 2014 nie ma aktualizacji.
Teraz "na topie" jest Barier Breaker. Jednak co mają zrobić posiadacze routerów z małą ilością flasha?
Np. ja z moim MR3220 ?
Czy są realne szanse na nowe obrazy od Obsy'ego z Gargoyle?
Jakoś nie uśmiecha mi się praca w trybie text lub robienie extroota.
Czyżbyśmy zostali sierotami?

NetGear WNDR4300 + Garoyle 1.9.x.x/LEDE 17.01-SNAPSHOT
TPLink MR3220 + gargoyle1.62 by Obsy/MiFi

2

Odp: Co dalej z Gargoyle?

Kolejny wątek o tym samym.
- gargoyle na bb się jeszcze robi (i nie, to co jest na gargoyle-router.com nie daje się jeszcze na co dzień)
- BB jest większe, więc: albo w ogóle nie będzie dla routerów 4MB z usb albo będzie bardzo obcięte (np. bez wsparcia dla usb).

Więc tak, kup sobie router z większa ilością pamięci flash.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez build000 2015-01-20 23:26:53)

Właśnie sobie skompilowałem z gita gargoyle na mój routerek WNDR4300 (również z łatą "rtcache") i faktycznie jest jeden poważny problem - ten sam zresztą co i na BB, BB z Luci oraz trunk - po każdym restarcie sam przestawia mi się MAC eth0.2 (czyli tu konkretnie wan) i dostaję za każdym razem inne IP poza tą jedną niedogodnością nie dostrzegłem innych znacznie niepokojących objawów (wkompilowałem wszystkie istniejące i dostępne z poziomu czystego git-a gargoyle pluginy oraz inne cuda typu python czy php, nmap, i.t.d. - nie testowałem tylko 3g/4g ale obsługa wkompilowana - brak plugina skutecznie mnie zniechęca - za dużo klepania w konsolce i główkowania jak na moje ograniczenia czasowe).
Poza tym jak dla mnie w chwili obecnej mało istotny problem - nie działają przyciski - ale to chyba dotyczy tylko mojego routera ogólnie i jest mi na szczęście obecnie niepotrzebne.

4

Przepraszam za pytanie, na które odpowiedź już padła, ale jej nie znalazłem. Sorry.

Więc tak, kup sobie router z większa ilością pamięci flash.

Bez obrazy, ale ta odpowiedź jest jak prosto z microshitu: Chcesz nowe okna to kup sobie nowy komputer.
Akurat USB w zasadzie nie potrzebuję, więc może "się skuszę". Bardziej mi zależy na aktualizacjach od strony bezpieczeństwa.
Aaa jak nie to extroot. Trudno.
A w zasadzie po co kupować nowe  urządzenie  , gdy "stare" działa OK i spełnia moje oczekiwania? Dla wzrostu gospodarczego?

5

Nie będzie aktualizacji bezpieczeństwa. AA jest martwe od kilkunastu miesięcy, nic tam się nie dzieje. Więc jak nie przejdziesz na nowe to po prostu zostajesz z tym co jest.

6 (edytowany przez jack63 2015-01-20 23:41:45)

OK. Jakoś sobie poradzę. Jednak co mają zrobić, ci którzy zainstalowali Gargoyle na małpę, bo oferował np. lepsza obsługę modemów? Dzięki Tobie byli prowadzeni za rączkę, a teraz ... nowa era?
Czy przypadkiem (?) nie ma szans na realizację kompilacji w locie wybranych pakietów tak, żeby gotowy obraz zmieścił się we falsh'u ?
Coś w stylu Porteusa?

7

Przy AA już było kombinowanie żeby to weszło. Na BB już nie ma jak.

8

Zawsze możesz zmienić flash w routera na większy smile

9

Chyba docelowo taniej będzie po prostu kupić koledze nowy router z fabrycznie większym flash - jedyne rozsądne wyjście jak chce się mieć nowy soft - i to nie wina Cezarego tylko wyłącznie dużych zmian w samym BB w stosunku do AA.

10 (edytowany przez jack63 2015-01-21 00:01:58)

Cezarego nie winię. Chwała mu za to co robił i robi!
Montaż większej pamięci jest jakimś rozwiązaniem. Ciekawe ile ona kosztuje?
A jak nie, to trzeba szykować extroota lub "przeprosić" się z konsolą Ciekawe tylko jak długo system nie urośnie do rozmiarów uniemożliwiających nawet zmieszczenie trybu tekstowego.

11 (edytowany przez build000 2015-01-21 01:05:58)

Tak więc jak podliczysz koszty i samą niepewność jako taką przy tego typu modowaniu sprzętowym to w praktyce wyjdzie goła prawda - czas w końcu przejść na "dorosły" router o lepszych możliwościach - w tym z większą pamięcią i RAM, i flasz (lub NAND jak chcesz mieć na prawdę komfort w doborze zawartości obrazu w dowolnym scenariuszu lub sporo miejsca na doinstalowanie co tam dusza zapragnie).
Extroot w praktyce zawsze okazuje się bardziej kłopotliwy, niż się tego spodziewamy i ogólnie zawodny w dłuższym czasie
- śmiało można założyć, że na pewno nie jest bezobsługowy.

EDIT:
Okazuje się, że jednak przycisk wył./wł. od WIFI działa na obrazie gargulca z git (WNDR4300) - czyli jak dla mnie świat i ludzie wink

Wersja Gargoyle:    1.7.X (Built 20150119-2034 git@da35789)
Model:              NETGEAR WNDR4300

12

W repo było już kilkanaście poprawek - jeszcze kilka czeka w kolejce.

13

jack63 napisał/a:

Cezarego nie winię. Chwała mu za to co robił i robi!
Montaż większej pamięci jest jakimś rozwiązaniem. Ciekawe ile ona kosztuje?
A jak nie, to trzeba szykować extroota lub "przeprosić" się z konsolą Ciekawe tylko jak długo system nie urośnie do rozmiarów uniemożliwiających nawet zmieszczenie trybu tekstowego.

Samą kostkę kupisz za 1-2 dolary. Wlutować można byle czym jak się ma zdolności manualne. Musisz ją wcześniej zaprogramować. Jak nie masz programatora to najtańszy kosztuje ok. 4 dolarów. Można też próbować programować "na pająka" ale przy cenie 4 dolary za programator chyba nie ma sensu.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

14

build000 napisał/a:

czas w końcu przejść na "dorosły" router o lepszych możliwościach - w tym z większą pamięcią i RAM, i flasz (lub NAND jak chcesz mieć na prawdę komfort w doborze zawartości obrazu w dowolnym scenariuszu lub sporo miejsca na doinstalowanie co tam dusza zapragnie.

Ok, to ile router musi mieć tego flasha aby mieć ten nowy soft dowolnym scenariuszu lub/i sporo miejsca na doinstalowanie co tam dusza zapragnie?

15

darekkkk napisał/a:

Ok, to ile router musi mieć tego flasha aby mieć ten nowy soft dowolnym scenariuszu lub/i sporo miejsca na doinstalowanie co tam dusza zapragnie?

Najlepiej 16MB.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

16 (edytowany przez darekkkk 2015-01-21 11:50:22)

Gruberek napisał/a:

Najlepiej 16MB.

Dzięki.

Edit:
Aj aj aj, zapomniałem zapytać: a ile musi mieć RAM'u?

17

FLASH i RAM jak najwięcej. Nie ma tak, że X lub Y to wystarczająca ilość. Wszystko zależy od tego, co chcesz tam mieć... dla niektórych 16 MB to już za mało. A jeszcze niedawno 8 MB to było wystarczająco. Generalna zasada jest prosta - im więcej RAM i FLASH tym lepiej. Na dzień dzisiejszy, IMHO 8 MB to minimum.

18

jack63 napisał/a:

Teraz "na topie" jest Barier Breaker. Jednak co mają zrobić posiadacze routerów z małą ilością flasha?

Masz ciśnienie na nową wersję bo taka moda czy potrzebujesz jakiejś konkretnej funkcjonalności?

Rule #1: If the shit works, don't fuck with it.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

19

SzymonKubisiak napisał/a:
jack63 napisał/a:

Masz ciśnienie na nową wersję bo taka moda czy potrzebujesz jakiejś konkretnej funkcjonalności?

Rule #1: If the shit works, don't fuck with it.

Chociażby ze względu na kwestie bezpieczeństwa firmware w routerach trzeba aktualizować.
Jeżeli byłaby to pralka, która nie jest podłączona do sieci globalnej, to pal licho...

20

pepe2k napisał/a:

FLASH i RAM jak najwięcej. Nie ma tak, że X lub Y to wystarczająca ilość. Wszystko zależy od tego, co chcesz tam mieć... dla niektórych 16 MB to już za mało. A jeszcze niedawno 8 MB to było wystarczająco. Generalna zasada jest prosta - im więcej RAM i FLASH tym lepiej. Na dzień dzisiejszy, IMHO 8 MB to minimum.

Dzięki.
Laik podrąży.
16 MB dla flash - ok, mam jakiś punkt/wielkość odniesienia/optimum.

A podobny punkt/wielkość odniesienia/optimum dla RAM? Też 16 mb?

21

Popularne dziś modele zaczynają od 128MB RAM.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

22

Czy "popularne" oznacza:

build000 napisał/a:

komfort w doborze zawartości obrazu w dowolnym scenariuszu lub sporo miejsca na doinstalowanie co tam dusza zapragnie

?

23

darekkkk napisał/a:

Czy "popularne" oznacza:

build000 napisał/a:

komfort w doborze zawartości obrazu w dowolnym scenariuszu lub sporo miejsca na doinstalowanie co tam dusza zapragnie

?

A co ma ram do flasha, myślisz trochę?

24

g0f3r napisał/a:

A co ma ram do flasha, myślisz trochę?

Rozumiem, że uważnie przeczytałeś, zrozumiałeś, pomyślałeś i napisałeś co wymyśliłeś.

Wielkość ram nie ma znaczenia dla obsługi "obrazu w dowolnej konfiguracji" wraz z doinstalowanymi dodatkowymi usługami?

25

RAM służy do przetrzymywana danych do aktualnie przeprowadzanych operacji przez procesor.
Flash pełni rolę dysku twardego z komputera. Ma za zadanie przechowywanie oprogramowania i jego stałej konfiguracji.

Szybki i duży RAM umożliwia szybkie działanie całego urządzenia. Duży Flash umożliwia zainstalowanie dużej ilości dodatków i on determinuje jakie "bogate"obrazy można instalować.

Linksys WTR 1900ACS, Linksys EA8300 x2