Dzięki za pomoc, udało mi się wtedy to wszystko ustawić. 1043ND jest podłączony jako jeden z trzech switchy do Technicolora i rozdaje DHCP dla wszystkich. O dziwo Technicolor zapamiętał, że kazałem mu wyłączyć DHCP. Musiałem tylko (to piszę dla potomności) ręcznie wymusić serwery DNS rozgłaszane przez DHCP ("kod" opcji to 6) oraz adres bramki ("kod" 3 - bo domyślnie ustawia sam siebie, a w tej konfiguracji to bez sensu).
Więc udało się idealnie.
...prawie 
Od czasu używania Technicolora jako routera TV czasem nie widzi serwera DLNA, który jest podłączony kabelkiem do jednego z dedykowanych switchy (nie 1043ND). Wydaje się, że nie dochodzi do TV broadcast (UDP) od serwera. Co ciekawe nie tylko TV go nie widzi (np. nie widzą jeszcze wszyscy klienci WiFi i niektórzy kablowi). I tu jest pies pogrzebany - niektórzy. Bo niestety jakimś cudem część widzi. A nawet Ci co nie widzą mogą explicite podać IP i wtedy mogą przeglądać serwer tzn. ruch [przynajmniej TCP] działa.
Masz jakiś pomysł? Wg. mnie nie ma to związku z OpenWRT, ale może OpenWRT pomoże w diagnozie. Zastanawiam się nad jakimś snifferem. Ale nim do tego dojdzie pytam tak "na sucho" - może coś Ci przyjdzie do głowy co mogłoby powodować taką sytuację.
A wygląda to tak:
Połączenia TECHNICOLOR TC7200 (4 porty):
1.NP1
2."mały" switch (5-portów) [TV2, NP2, PC]
3."duży" switch (9-portów) [DLNA, ...]
4.TP-LINK 1043ND (4 porty) [TV1, PS3]
+klienci Wi-Fi
Serwer DLNA podłączony jest do dużego switcha. TV który ma problem (TV1) do 1043ND. Ale Netia Player, który jest podłączony bezpośrednio do Technicolora (NP1) też nie widzi serwera DLNA. Podobnie wszyscy klienci WiFi. O dziwo zarówno drugi TV (TV2) jak i drugi Netia Player (NP2) (oba podłączone do małego switcha) widzą ten serwer.
No i wszyscy elegancko dostają adresy po DHCP, które też lata po broadcast UDP...

Pozdrawiam,
QmQ